Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek

Már három halálos áldozata van az iszapömlésnek; a rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban - tájékoztatta az MTI-t Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese.
Hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött. Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik. Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után hét embert még keresnek.

A timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hétfőn este Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2010. október 05. 16:25
  „Már öt!! (16 órai frissítés)”
 • 3. dodó 2010. október 05. 16:15
  „Már négy!”
 • 2. petrov 2010. október 05. 15:18
  „Magyar "Csernobil". Több mint szomorú és tragikus, az érintett körzeteket évekre visszaveti...”
 • 1. soligor 2010. október 05. 09:23
  „Néhány viccelödőt arra kérnék, most ne.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs gázáregyezség

A kormány határidőig nem állapodott meg a gázszolgáltatókkal, a francia GDF Suez arról is tárgyalna, ha a kormány éppenséggel hazai érdekeltségeikre pályázna. Tovább olvasom