Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Már húsz uzsorást vettek őrizetbe Ózdon

Újabb uzsorások kerültek rendőrkézre Ózdon, a keddi akcióban hat embert fogtak el, ezzel már húszra emelkedett azon gyanúsítottak száma, akiket uzsora- és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt vettek őrizetbe - tájékoztatott a rendőrség csütörtökön.
Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kifejtette: az ózdi rendőrkapitányság tavaly novembertől hat akcióban húsz olyan embert leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából - több ember szorult helyzetét kihasználva - aránytalanul magas kamatokkal kölcsönszerződést kötöttek.

A legutóbbi rajtaütést kedden a reggeli órákban hajtották végre, és hat uzsorást - két nőt és négy férfit, mindannyian ózdiak - fogtak el. Tizenegyrendbeli zsarolás bűntett, valamint kilencrendbeli, bűnszövetségben elkövetett uzsora-bűncselekmény és egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétsége miatt indítottak eljárást ellenük.

A házkutatáskor lefoglaltak több olyan füzetet, amelyben az adósok tartozásait vezették és ingatlanok adásvételi szerződéseit tartották; emellett találtak késeket, kardokat, továbbá egy riasztófegyvert.

A hat embert azzal gyanúsítják, hogy több mint tíz évig, kihasználva a rászorultak helyzetét, 50 és 100 százalék közötti kamatra adtak kölcsön különböző összegeket. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak vagy nem akartak fizetni, erőszakos cselekményekkel - "karddal levágják a fejüket, megverik őket, rájuk gyújtják a házat, szétcsapják őket, el kell takarodniuk lakóhelyükről" - fenyegették meg, illetve a sértettek gyermekeit bántalmazták, hogy a kölcsönkért összegeket, illetve azok kamatait a sértettek továbbra is fizessék - részletezte Dobi Tamás.

A pénz kiadásáról és visszavételezéséről két gyanúsított pontos nyilvántartást vezetett, ők engedélyezték a pénzmozgásokat, illetve ők irányították a pénzügyi tevékenységet is. A pénzt a segélyek érkezésekor a többiek szedték be. A gyanúsítottak cselekményüket szervezetten, egymás tevékenységét kiegészítve követték el - mondta a szóvivő. Példaként említette: az egyik sértettet annyira kizsigerelték, hogy a gyermekei is intézetbe kerültek, 1999 és 2010 között mintegy tízmillió forintot vett el tőle az uzsorásbanda.

Dobi Tamás kitért arra is, hogy a gyanúsítottak ez év elején boltot nyitottak, ahol élelmiszert lehetett vásárolni. Napi vásárlási limitet határoztak meg, a számlát pedig minden hónap elején a családi pótlék és a segély kifizetésekor kellett rendezni. A boltban minden élelmiszert aránytalanul drágán adtak. Az üzlet működésével kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálatot indított.

A hat gyanúsított közül négy büntetett előéletű, korábban súlyos bűncselekmények miatt ítélte el őket a bíróság. Az ózdi rendőrkapitányság valamennyiüket őrizetbe vette, és indítványozta előzetes letartóztatásukat.

Olvasóink írták

 • 7. Csonka László 2011. május 06. 21:41
  „6. bánki 2011.05.06. 10:10 "isoraz" !!!!!!”
 • 6. bánki 2011. május 06. 10:10
  „Rasszizmus !”
 • 5. Csonka László 2011. május 06. 09:15
  „4. Jozsoci 2011.05.05. 17:51 Szerződés ???? Szóban, +bunyó az apró betűs része !!!!!!!!!!!!!! Évek óta, időnként +jelent a médiában a "kamatosok"-ról híradások! "Iparág" épült rájuk, na de ez is "jéghegy csúcsa" !!!!!!!!! Pláne az, hogy a romaságra épült, sajátos szipolyozó szerveződés!”
 • 4. Jozsoci 2011. május 05. 17:51
  „Azt nem írták hozzá, hogy HAVI 50-100%-os kamatra adták! Az a borzalom, hogy ilyen szellemi színvonalú emberek vannak , akik aláírnak ilyen szerződéseket.”
 • 3. LukSzusz 2011. május 05. 16:54
  „Az OTP -be is beugorhatnának ezek a derék rendőrök.”
 • 2. dodó 2011. május 05. 16:48
  „Nem értem, hogy történhet ilyen!
  Lehet, hogy terepszínben járőröztek magánterületen?”
 • 1. Csonka László 2011. május 05. 16:44
  „Naptárt cseréltek, elkezdődik a beígért rendcsinálós 2.hét !!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor pere

Megkezdődött a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere… Tovább olvasom