Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Már kóstolgatják a határt

A Győr környéki gazdák tegnapra tervezték az aratás megkezdését, de „csip-csup darabokon” már csütörtökön belekóstoltattak gépeikkel a táblákba.
A hosszan elhúzódó hideg tavasz és sok csapadék miatt a hagyományos Péter-Pál-napi kezdést jó egy héttel el kellett halasztani. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalának adatai szerint a megyében 9803 hektár őszi árpa, 65.628 hektár őszi búza, 1642 hektár rozs, 6797 hektár tritikále, 10.693 hektár őszi káposztarepce vár aratásra. Fenyőházi Tibor, a Magosz megyei elnöke úgy tudja, idén nem lesz kiemelkedő a búzatermés, télen kiritkultak az állományok. A tavaszi árpa jobban fizetne, ha lenne ára, és biztos piaca... Bár még tavalyi gabona is jócskán áll a raktárakban, információi szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ígéretet tett rá, hogy lesz helye az idei termésnek.

Osztrák veszi a magot

Az aratók közül a mezőörsi Zsédely család a 115 hektáron vetett őszi káposztarepce betakarítását kezdte meg. A családfő, Zsédely Rudolf elmondta, megbízható osztrák kereskedő veszi meg tőlük a magot tonnánként 214 euróért. Búzából százhatvan hektárnyi vár náluk betakarításra, árpát nem vetettek, bár a kereskedő most vett volna tőlük... Zsédelyék a szükségesnél kicsit nagyobb gépkapacitással rendelkeznek: idén mintegy hatszáz hektáron tudnak béraratást vállalni.
– Mivel a termelés alig jövedelmez, reméljük, a támogatások és a termény kifizetésénél figyelembe veszik a forint árfolyamának gyengülését – jegyezte meg Zsédely Rudolf. – Nemrég ugyanis még 245 forint volt egy euró... Mi viszont, ha vásárolunk, mindenért a napi árfolyamon fizetünk.

Az árat még nem tudni

A péri Virágh László 40 hektáron termelt őszi árpája betakarítását kezdte meg. Egy állattartó veszi meg tőle a termést, kölcsönösen előnyös a kapcsolatuk. Búzát 60 hektáron termel, az árát még nem tudja.
– Amit egyik nap mondanak a kereskedők, az másnapra már nem úgy van – állítja. Két kombájnjával szolgáltatni is tudna, de a lanyhuló igények miatt azon gondolkodik, hogy inkább eladja az egyiket.

Kímélik az öreg gépet

Hasonló a gondja Buga József péri gazdának, aki Ács határában 50 hektáron kezdte meg az őszi árpa aratását. A repcét kedden kezdi, aztán jön az őszi búza 56 hektáron.
– A meglévő gépünkkel száz hektár béraratását tudnánk elvégezni, ám a drága gázolaj és a leromlott forint mellett inkább az öreg kombájn kímélésén gondolkodunk, hiszen nem tudjuk, hogy egy újat valaha is ki tudunk-e még fizetni – jellemezte a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom