Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói telefonmágnás, Carlos Slim, akinek vagyona 8 milliárd dollárral több, mint a Microsoft cég alapítójának.
Carlos Slim vagyona a Sentido Comun nevű mexikói lap adatai szerint 67,8 milliárd dollár, vagyis valamivel több mint 12 ezer milliárd forint, míg Bill Gates „mindössze" 59,2 milliárd dollár, vagyis közel 11 ezer milliárd forint tulajdonosa.

Carlos Slim azért kerülhetett a lista első helyére, mert az America Movil nevű vállalata jelentős bevételnövekedést könyvelt el, és a tulajdonában lévő részvények árfolyama látványosan emelkedni kezdett az utóbbi időben. A 67 éves mexikói üzletember vagyona az elmúlt évben 19 milliárd dollárral gyarapodott. Slimnek 33 százalékos érdekeltsége van Latin-Amerika legnagyobb mobilhálózatában.

A világ leggazdagabb embere libanoni emigránsok leszármazottja. Eleinte ingatlanokkal foglalkozott, majd később tőzsdézni kezdett. Vásárolt egy palackozóüzemet, és befektetett a telefonszektorba is. Tulajdonába került az Inbursa pénzügyi csoport és a Grupo Carso ipari konglomerátum is. A nyolcvanas évek elején számos csőd szélén álló vállalatot vásárolt fel, amelyeket átalakított, majd eladott.

Slim áprilisban már a második helyen szerepelt a Forbes magazin gazdaglistáján, miután megelőzte a legendás amerikai befektetőt, Warren Buffetet. A listát több mint egy évtizeden át Bill Gates vezette, aki – amint arra a Guardian brit napilap felhívta a figyelmet – Buffetthez hasonlóan egyre inkább arról híres, hogy igen nagy összegeket költ jótékony célokra. Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy vagyonuk nagyobb részét adakozásra fordítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 éves terrorellenes küzdelemre készülnek a britek

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal… Tovább olvasom