Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Már nem hallgatják le az előzetesben lévő és védőjének telefonbeszélgetését

Elfogadta az ombudsman ajánlását a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és utasította beosztottjait, hogy ne hallgassanak bele ellenőrzésképpen az előzetesben lévők és védőik közt zajló telefonbeszélgetésbe - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel szerdán.
A közleményben azt írták: Szabó Máté ombudsman szerint ez a gyakorlat közvetlenül veszélyeztette az előzetesen letartóztatottak védelemhez való jogának érvényesülését.

Szabó Máté úgy vélte: ellentmondás volt az igazságügyi minisztérium rendelete és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának intézkedése között. A minisztérium rendelete kimondja, hogy "az előzetesen letartóztatott írásban és távbeszélőn ellenőrzés nélkül érintkezhet a védőjével, a telefonos kapcsolat csak az intézet készülékén történhet, a beszélgetés nem ellenőrizhető, az intézet azonban visszahívással meggyőződhet a hívás jogosságáról".

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ezzel szemben úgy rendelkezett, hogy vagy a hívás előtt kell ellenőrizni a telefonszám és a hívni kívánt személy azonosságát, vagy a kapcsolat létrejöttekor kell meggyőződni a hívott fél kilétéről - mutatott rá az ombudsman. Hozzátette: az ügyvédi hívások így ugyan elvben abba a csoportba tartoznak, amelynek résztvevőit nem ellenőrizhetik, a lehetőség mégis adott volt rá, hogy a börtönszemélyzet röviden – általában 10 és 30 másodperc közötti időtartamra – belehallgasson a beszélgetésekbe.

Az ombudsman a még 2011-ben lefolytatott vizsgálatában egybevetette az előírásokat és megállapította, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának intézkedése ellentétben állt a jogszabállyal. A telefonszámok rögzítését a személyi állomány végzi, ennélfogva az intézet felelőssége, hogy csak ellenőrzött védői telefonszám kerüljön be a rendszerbe.

Az országos parancsnok végül az ombudsman ajánlásának megfelelően rendelkezett arról, hogy az intézkedésben szereplő kifogásolt szövegrészt helyezzék hatályon kívül, és körlevélben utasította a büntetés-végrehajtási intézetek vezetőit, hogy a telefonos rendszer átállításával biztosítsák a beszélgetések ellenőrizhetetlenségét.

A közleményben megjegyzik, hogy az alapvető jogok biztosa 2012-ben projektben vizsgálja a védőügyvédek és általában az ügyvédek büntetőeljárásban betöltött szerepét. A projekt indítását üdvözölte Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke - tették hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyablakos ügyintézés a járások kialakításának célja

Szabó Erika államtitkár szerint az 1983-ban megszüntetett, de több száz éves múltra visszatekintő járások új szervezeti rendben és új céllal jönnek létre és kizárólag államigazgatási területi egységet jelentenek majd. Tovább olvasom