Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Már nyáron Bush körmére éghet az iraki akció

Előzetes jelentést ad ki várhatóan az iraki amerikai stratégia eredményességéről a Fehér Ház, miután a héten több republikánus képviselő is bírálta George Bush amerikai elnököt, és az iraki csapatkivonást sürgették. A jelentés valószínűleg megállapítja, hogy az iraki kormány számára a kongresszus által kitűzött 18 cél alig felében történt előrelépés. Bush elnök mindenesetre bejelentette: minden csapatkivonási menetrendet megvétóz a jövőben is.

Az iraki helyzetről ad előzetes jelentést a Fehár Ház, amelyben a januárban bejelentett amerikai csapattelepítés eredményességét is elemzik. A dokumentum várhatóan megállapítja, hogy az amerikai kongresszus által - a további csapattelepítés feltételeként - kitűzött 18 katonai és politikai cél alig felében sikerült haladást elérnie az iraki kormányzatnak.

Fehér házi illetékesek a BBC-nek azt mondták, hogy a biztonsági erők számára kitűzött célokban van előrelépés. Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök kormányának a politikai megbékélés ügyében tett erőfeszítéseit és eredményeit azonban várhatóan elégtelennek ítélik majd. A meg nem valósult célkitűzések közé tartozik az iraki olajbevételek megosztásának kérdése és Szaddám Huszein volt iraki diktátor támogatóinak eltávolítása a közéletből. George Bush amerikai elnök ugyanakkor óva intett az amerikai csapattelepítés eredményességének korai megítélésétől.

A héten több republikánus képviselő is csatlakozott az Irakban állomásozó amerikai csapatok kivonását sürgető demokrata indítványhoz. Pártjának képviselői közül többen is aggodalmuknak adtak hangot a januári döntés alapján június 15-ig Irakba telepített 30 ezer új amerikai katona hatékonyságával kapcsolatban. Bush ettől várja, hogy sikerül áttörést elérnie az iraki lázadók elleni harcban.

Az elnök azt mondta, megvétóz minden olyan kongresszusi indítványt, amely menetrendet kíván szabni az amerikai csapatkivonásra. Az iraki kormány is a héten figyelmeztetett, hogy egy korai csapatkivonás polgárháborúhoz vezetne Irakban, igaz, több amerikai lap már most is polgárháborúnak tekinti az iraki lázadók harcát. Az iraki amerikai erők parancsnoka, David Petraeus tábornok azt mondta egy BBC-interjúban, hogy még a szeptemberre tervezett felülvizsgálat is túl korai, mert a lázadók elleni küzdelem akár évtizedeket is igénybe vehet.

Forrás: Origo

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja él egy hondurasi repülőtéren a múlt nélküli nő

Hondurasi hivatalnokok próbálják megoldani a rejtélyét annak a nőnek, aki egy repülőtéren él már… Tovább olvasom