Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Már tíz gyanúsítottja van a vörösiszap-katasztrófának

Újabb két embert hallgattak ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntett megalapozott gyanúja miatt - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.
Az ügyben ezzel tízre emelkedett a gyanúsítottak száma, valamennyien a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája. A közlemény szerint a korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. Az NNI a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált előidéző közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. A rendőrség hétfőn tudatta, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki: P. Ferencet, D. Józsefet, L. Lászlót és G. Gábort egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják.

A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, amely ellen mindannyian panasszal éltek. Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A műszaki igazgatót, illetve a környezetvédelmi és laborfelelőst gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.

A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI álláspontja szerint október 4-én, munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról, amelyért halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét.

Olvasóink írták

 • 3. Power 2011. szeptember 27. 15:13
  „A vezérek mint mindig most is megússzák, pedig ők mulasztották el megkövetelni a veszélyes anyagot tartalmazó tározó kockázatelemzését.”
 • 2. papika56 2011. szeptember 27. 11:12
  „a fő felelősök úgy is megusszák ! ráverik a portásra, diszpécserre, az udvarosra, meg a takarítónőre.
  A felelősök : az igazgatók, a tulajdonosok ! De sztár ügyvédjük : / a Stohl -é / ki mossa őket. ezek megveszik a bírót kilóra. Itt sok-sok milliárd Ft mozog kézen-közön.
  És hol a nép álltal adományként összeadott milliárdok ??? Ki ellenőrzi mire költik el ??? SENKI !!
  Jó páran meggazdagodtak már belőlle !!!”
 • 1. deszkás 2011. szeptember 27. 10:51
  „És felelőse aki fizet? Előre boritékolom: nem lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a biztosok a népszámlálási kérdőívekkel

Keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére; a… Tovább olvasom