Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Már több mint 150 ezer hektár van víz alatt

Már több mint 150 ezer hektár van víz alatt az országban. 81 településen rendeltek el valamilyen szintű belvízvédelmi készültséget Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod megyében. Éjszaka újabb 11 embernek kellett elhagynia az othonát.
Már több mint 150 ezer hektár van víz alatt az országban. 81 településen rendeltek el valamilyen szintű belvízvédelmi készültséget Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod megyében. Éjszaka újabb 11 embernek kellett elhagynia az othonát, csak Törökszentmiklósról hét embert kellett kiköltöztetni a vályogházából. Ezzel már 98-ra nőtt a kitelepítettek száma. Hajdú-Biharban Mikepércsen és környékén a legkritikusabb a helyzet.

Békés megyében még senkinek nem kellett elhagynia otthonát, mivel itt elsősorban legelők és szántóföldek vannak víz alatt.

Mikepércsen lassan már egy hete szivattyúzzák a vizet, eddig eredménytelenül. A belvíz kimosta a derítőgödröket is. A Hajdú-bihari településen 100 lakóházat, az ingatlanok 60%-át veszélyezteti a belvíz. A belvíz miatt kilenc embert kellett kitelepíteni lakóházából Nádudvaron - közölte Czéh István tűzoltó ezredes, Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató. Tájékoztatása szerint ezzel 45-re emelkedett Hajdú-Biharban a belvíz miatt otthonaikat elhagyni kényszerülők száma. Hajdúhadházon az elmúlt napokban 27, Debrecen külterületein pedig 9 embert kellett kimenekíteni otthonából. Czéh István beszámolt arról, hogy eddig összesen 36 település kényszerült belvízi védekezésre Hajdú-Bihar megyében. Jelenleg Mikepércsen harmadfokú, hét településen másodfokú, 19 településen pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség a térségben - tette hozzá a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató.

Egyre rosszabb a helyzet viszont Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Kunhegyesen öt család várja, hogy holnap délig kitelepítsék őket. A belvíz miatt több jászsági településen, így Törökszentmiklóson sem engedélyezik már a koporsós temetést, csak a hamvasztást. A település temetőjében tavaly nyár óta már több tízmilliós kárt okozott a magas talajvíz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Tamás fogadóórája

Nagy Tamás, az MDF országgyűlési képviselőjelöltje pénteken délután fél négytől fogadóórát tart a… Tovább olvasom