Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Már több mint 60 kórházban van látogatási tilalom

Már több mint hatvan egészségügyi intézményben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat az influenzás megbetegedések miatt az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn a honlapján.
Múlt csütörtökön a fővároson kívül tizenkét megyében volt szükség ilyen jellegű korlátozásra, mostanra viszont Békés és Heves megye kivételével már mindenhol van olyan kórház, ahol látogatási tilalmat kellett bevezetni.

Számos kórházban teljes körű a látogatási tilalom, más helyeken viszont csak bizonyos osztályok nem látogathatók; a legtöbb esetben az intenzív osztály, a szülészeti-nőgyógyászati, illetve a gyermekrészlegek.

Budapesten egész intézményre kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Nyírő Gyula Kórházban, részleges a korlátozás egyebek mellett a Heim Pál, a Szent László, a Szent István, valamint a Szent János kórházban.

A Dunántúlon Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében több kórházban is teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el, tilos a látogatás továbbá a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában, a Soproni Erzsébet Kórházban, Kaposváron a Kaposi Mór Kórházban, a celldömölki kórházban és a szombathelyi Markusovszky Kórházban is. Csongrád megyében a szentesi kórházban már január 18-a óta az egész intézményben tilos a látogatás. Valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban, a szolnoki Hetényi Géza kórházban és salgótarjáni Szent László Megyei Kórházban is.

A tisztiorvosi szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy a felsorolás kizárólag a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek tudomására jutott kórházi látogatási tilalmakat tartalmazza.

Az országban folyamatosan emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma. A betegek között sok a gyermek, a leginkább veszélyeztetettek a 15-34 év közöttiek. Több óvodában és iskolában a gyerekek jelentős része hiányzik ezért sok helyen szünetet rendeltek el.

Az ÁNTSZ-nél mostanáig tíz olyan halálesetet tartanak számon, amikor az áldozat szervezetében kimutatták az influenza valamely típusát. A legutóbb a múlt pénteken a szombathelyi Markusovszky Kórház vezérigazgatója közölte az MTI-vel, hogy az intézményben meghalt egy 74 éves ember, akinél a vizsgálatok a H1N1 vírus jelenlétét igazolták.

A korábbi áldozatokról azt közölték: hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusát, háromnál pedig a B vírust mutatták ki. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoznak. Valamennyi felnőtt áldozat - egy vagy több krónikus betegsége miatt - az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett emberek csoportjába tartozott, influenza elleni védőoltást nem kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics szerint jók a tapasztalatok a kormányablakokról

Pozitívak az első tapasztalatok a kormányablakok működéséről - mondta Navracsics Tibor közigazgatási… Tovább olvasom