Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Marad négyszáz munkahely

A Ringa rt. szerdai döntése értelmében a kapuvári gyárat bérbe adják a Debreceni Hús Rt.-nek. A négyszáz kapuvári munkahely megmaradhat, ám bizonytalan a kapuvári hústermékek jövője.
Az új bérleti szerződés tartalmát csütörtök délután ismertették a sertéstenyésztőkkel.
A Ringa megállapodott a Debreceni Hús Rt.-vel: a hírt csütörtökön hozták nyilvánosságra, a bérleti előszerződést már szerdán megkötötték. A bérbeadás a vágó-daraboló üzemre, az ehhez tartozó eszközökre és kiszolgálólétesítményekre vonatkozik. A kapuvári gyár a továbbiakban Kapuvári Húsipari Rt. néven működik, erre a célra zártkörű részvénytársaságot alapítanak mintegy 200 millió forintos alaptőkével. A bérbevevő vállalta, hogy jogutódlással az üzem mintegy 400 dolgozóját tovább foglalkoztatja, valamint átveszi a beszállítói szerződéseket is.

Az üzlet részleteiről Román Gyula, az újonnan alakult részvénytársaság tulajdonosa lapunknak elmondta:

– Az Aragóval folytatott hosszas tárgyalások után csak a bérleti konstrukcióban tudtunk megállapodni. A továbbiakra azonban kikötöttük magunknak az elővásárlási jogot is – mondta az új bérlő. Román Gyula szerint a vágás már október elsejével megindulhat az üzemben, hetente körülbelül 5000 darab sertéssel. A késztermékek gyártását egyelőre nem tudják Kapuváron folytatni, mivel a gyártósorokat a tulajdonos leszereli, az üzemcsarnokokat pedig lezárja.

Lesz konzorcium

– Később reményeim szerint visszatérhetnek hozzánk a tradicionális kapuvári termékek – tette hozzá. Román kiemelte azt is: a cég névválasztásáról egyeztetett dr. Biró Péter polgármesterrel.
Az új bérleti szerződés tartalmát csütörtök délután ismertették a sertéstenyésztőkkel. Képviselőjük, Fenyőházi Tibor is rákérdezett a tulajdonosi kör kialakításának lehetőségére. Erre Román Gyula úgy reagált, hogy a későbbiekben nyitottak a termelőkkel folytatandó tárgyalásokra is. A találkozón a tenyésztők nyilatkozatban fogalmazták meg, hogy az érdekképviseletek szervezésében egy konzorcium kialakításának első lépéseit megteszik. Ha ez elkészül, érdemben tárgyalhat az új kapuvári bérlővel a beszállítások részleteiről. Ennek fontosságát Kiss Józsefné megyei Teszöv-elnök is kiemelte.

A tenyésztőket kihagyták

A termelők egyik képviselője, Bóna János, a rábapordányi szövetkezet vezetője elmondta: örül a hírnek, mert alátámasztja azt a véleményt, hogy a kapuvári üzemet lehet nyereségesen is működtetni, még bérleti konstrukcióban is. Megdöbbent viszont azon, hogy a tenyésztőket megint kihagyják a tulajdonlásból.

„ Végleges szerződés kell"

– A kapuváriak számára viszonylag kedvező megoldást tudtunk a válságstábbal kiharcolni – hangoztatta dr. Biró Péter polgármester. Még annyit jegyzett meg, hogy „a Ringa vezetése részéről negatív jelzőkkel minősítették a kapuváriak erőfeszítéseit".

A válságstáb vezetőjeként Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő a fejleményeket összegezte: – A bérleti előszerződés a gyár egy részének további működtetésére ad lehetőséget. Ez remélhetőleg hosszú távú megoldás lesz, s nem arra szolgál, hogy a gondok elodázásával a Pick rt.-ről elterelje a figyelmet. A megoldást csak a dolgozók és a termelők bevonásával kialakított végleges szerződés teremtheti meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulat: egyezség születhet

Új fejlemény: akár ma kiderülhet, ki üzemelteti tovább a Ringa rt. kapuvári gyárát. Tovább olvasom