Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Maradhat

a béke

Az egyszerű szlovákok és a magyar kisebbség békésen fog együtt élni a vita ellenére, amelyet a magyar nemzetiségű lány, Malina Hedvig állítólagos megtámadása váltott ki – vélik a cseh hírügynökség által megszólaltatott szlovákiai elemzők. Inkább a politikusok és a média számára fontos Malina ügye, aki a rendőrség szerint maga találta ki azt, hogy szélsőségesek megverték Nyitrán – vélik az elemzők.

„ Az ügynek nem lesz drámai kihatása. Mindkét közösség ugyanúgy fog viszonyulni a másikhoz, ahogyan eddig” – mondta Pavel Haulik az MVK intézettől, a szlovákok és a magyar kisebbség kapcsolataira utalva.
Szlovákiának mintegy 5 millió lakosa van, benne mintegy félmillió magyar, akik főként az ország délnyugati részén laknak.
Bár van egy bizonyos fokú bizalmatlanság a szlovákok és a magyarok között, a két nemzetiség hozzászokott az együttéléshez – mondta Haulik. „A nemzetiségi kérdés Szlovákiában nem bomba gyújtózsinórja, mint a Balkánon” – tette hozzá.
Ennek ellenére Olga Gyarfasova a Közügyek Intézetétől (IVO) nem zárja ki a feszültség növekedését. Mint mondta, tanácsos lenne óvatosan megfontolni minden következő lépést és nyilatkozatot, hogy megelőzzék ezt a lehetséges eszkalációt. Úgy véli, hogy a kormány képviselői nem megfelelően avatkoztak bele Malina ügye vizsgálatának értelmezésébe. Gyarfasova szerint ugyanakkor a szlovákok és a magyarok együttélése békés marad. „Kisebbségellenes hangnem különösen azokban a térségekben van, ahol nem élnek kisebbségek” – mondta.
A legutóbbi hírek szerint Robert Kalinák szlovák belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy „a jogerős döntésig” nem nyilatkozik a nyitrai egyetemista lány ügyéről. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom