Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Maradhat a génmanipulált kukorica magyar tilalma

Fenntarthatja Magyarország a MON810-es jelölésű génmódosított kukorica termesztésére és vetőmagjának behozatalára vonatkozó tilalmat - így döntött hétfőn az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa Brüsszelben.
Az ülésen Szabó Imre környezetvédelmi miniszter más elfoglaltságai miatt nem tudott ott lenni, Magyarországot a külügyminiszter képviselte. Göncz Kinga a szavazás után a Független Hírügynökségnek azt mondta: Magyarország nagyon kemény lobbizás után sikerrel járt.

A hétfői ülésen nagyon komoly támogatottsága volt a magyar álláspontnak, alig néhány tagállam szavazott csak ellene, maradt tehát az úgynevezett GMO-ra vonatkozó magyar moratórium - számolt be a külügyminiszter. Göncz Kinga szerint génmódosított termékekre más EU-tagországok is fenntartanak moratóriumot, de a hétfői döntés csak Magyarországra és a MON810-es kukoricára vonatkozik.

Hétfőn felmerült ismét a tanácsban az a javaslat, amely szerint maradjon a tagállamok hatáskörében a génmódosított termékekre vonatkozó szabályozás, azaz mindegyik EU-ország maga döntse el, hogyan viszonyul a GMO-hoz. Az elképzelést több ország is támogatná, de végleges döntés csak később várható arról.

Itthon széleskörű összefogás alakult ki a MON810-es jelülésű kukoricára vonatkozó tilalom fenntartásával kapcsolatban. Sólyom László köztársasági elnök februárban levélben fordult több európai államfőhöz a moratórium fenntartása érdekében. A környezetvédelmi valamint az agrárminiszter is közös levelet küldtek ebben az ügyben az EU összes tagországába ottani kollégáiknak, valamint diplomaták is részt vettek az érdekérvényesítésben. Az öt parlamenti párt ugyancsak egységes álláspontot képviselt az ügyben.

Az indoklás szerint itthon azért nem engedik termeszteni és behozni ezt a kukoricafajt, mert kockázatot jelenthet Magyarország természeti értékeire, és veszélyeztetheti a talaj termékenységét. Sólyom László köztársasági elnök azt írta például levelében, hogy a génmódosított élő szervezetek nem szokványos kereskedelmi árucikkek. Ha egyszer kikerülnek a természetbe, terjedésük, szaporodásuk, génjeik további változása ellenőrizhetetlenné válik az ember számára - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. március 02. 16:06
    „Végre valamiben jószerével mindenki egyetért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint kormányváltás a válság orvossága

Folytatni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy együttműködés alakuljon ki a közép-európai… Tovább olvasom