Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Maradnak a tüntetők a téren

Péntek délutánra született megegyezés arról, hogy maradhatnak a tüntetők a Kossuth téren; napközben viszont még két különböző határidőt is kitűztek a tér elhagyására: az egyik szerint délben, a másik szerint este hétkor kellett volna elhagyniuk a területet a tüntetőknek.
A rendőrség szóvivője, Garamvölgyi László csütörtökön délután kijelentette: nincs megegyezés a Kossuth téri tüntetők és a rendőrség képviselői között. Közölte: amennyiben nem születik megállapodás, Bene László országos rendőrfőkapitány meghozza a szükséges döntést az ügyben. A szóvivő szavai szerint erre vélhetően még csütörtökön, de legkésőbb pénteken délben sor kerül, tekintettel arra, hogy a demonstrálók gondolkodási időt kértek.
A Kossuth téri tüntetők képviselői ugyanakkor azt mondták, még nem értek véget a tárgyalások.
Garamvölgyi László pénteken egy reggeli televíziós műsorban kijelentette: a rendőrség kivárja a tüntetőknek a Kossuth tér elhagyására adott határidő leteltét, de a helyzet erőszakos megoldása is legitim. Délben, amikor lejárt a rendőrség által szabott határidő, még több mint kétszázan a parlament előtt maradtak. A tüntetők mindössze három katonai sátrat kezdtek el bontani a téren.
Garamvölgyi László röviddel 12 óra után közölte: a rendőrség továbbra is tárgyal a tüntetőkkel, telefonon továbbra is zajlik az egyeztetés. A szóvivő kijelentette: ameddig remény van a megegyezésre, addig tárgyalnak a tüntetőkkel, de pénteken meg kell állapodni.
Engelmann József, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány tagja délután négy óra előtt azt jelentette be, hogy péntek este hét óráig újabb haladékot kaptak a Kossuth téren demonstrálók a rendőrségtől, addig az egyeztetések telefonon zajlanak.
Bene László országos rendőrfőkapitányt tájékoztatta a megbeszélésről a miniszter, a főkapitány ezután hozta meg azt a döntését, hogy nem kívánják a demonstrálók távozását a Kossuth térről, és a rendőrség erőszakos módszerekkel sem tesz kísérletet az eltávolításukra.
Bene László délután ötkor tartott sajtótájékoztatóján elmondta: kordonozással kettéválasztják a teret, és biztosítják, hogy a demonstrálók is gyakorolhassák a jogaikat és a vendégek is nyugodtan ünnepelhessenek. A kordonon belülre csak biztonsági átvizsgálás után juthatnak be a tüntetők, akiknek a létszámát nem korlátozzák.
A rendőrség megkezdte a kordonok felépítését. A demonstrálók tudomásul vették, hogy az általuk használt területet tűzszerészek átvizsgálják, s hogy a rendőrség technikai eszközökkel ellenőrzi a tüntetőket. A demonstrálók ígéretet tettek arra, hogy nem veszélyeztetik az állami rendezvény méltó lebonyolítását.
Arra a kérdésre, hogy a sátrak maradhatnak-e, az országos rendőrfőkapitány kijelentette: „ha a demonstrálók úgy gondolják, a sátrak tengerében méltóképpen lehet megünnepelni az 50. évfordulót, akkor a sátrak ott lesznek”.
Mint mondta, egyetlen dolgot kérnek a demonstrálóktól, hogy a biztonsági szempontból veszélyes nagysátort bontsák el. A szervezőktől ígéretet kaptak arra, hogy a ponyvafelépítményt eltávolítják, és csak a fémváz marad meg, hogy az őrezred emberei áttekinthessék a helyszínt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az istennő, a gésa és a sportos kislány

Az idei sminktrendek között többféle stílus közül lehet választani: alkattól és alkalomtól függően… Tovább olvasom