Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Maradnak az árkok

sopron munkatársunktól Maradnak az árkok a harkai platón, a Taeg Zrt. viszont nyitott a rendezvényszervezők felé, s lehetővé teszik a területen a parkolást. Egyetlen feltétel van: a természetet nem érheti kár.
Évek óta természetvédelmi terület a harkai plató, kezelője, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. viszont hallgatólagosan beleegyezett, hogy hol rendezvényszervezők, hol pedig a tanuló vezetők használják a területhez tartozó köves részt. A mindenki számára megfelelő helyzetet azok miatt kellett felszámolni, akik szemétlerakónak nézték a harkai platót, s teherautókkal hordták ide a szemetet. A Taeg Zrt. árkokat ásatott a terület védelmére, így autóval nem lehet behajtani. (Vannak, akik azóta az árokba szórják bezsákolt hulladékukat. Mindez száz méterre a szeméttelep bejáratától!) Igen ám, de így parkolót veszítettek a kemping területére tervezett rendezvények, s gyakorlópályát a tanuló vezetők...
Bár látszólag ellentmondás van a természetvédelmi terület és például a majálisra, a csillagászati bemutatóra vagy a VOLT Fesztiválra érkező temérdek

autó beengedése között, a Taeg Zrt. nem zárkózik el az együttmqködés elől. Mint dr. Jámbor László vezérigazgató a Kisalföldnek elmondta, előzetes megállapodás alapján lehetővé teszik a parkolást. Egyetlen feltételt szabnak: a területet úgy kell visszaadni, ahogy azt tőlük átvették. Az árkok betemetése, majd újbóli kiásása a rendezvényszervezők dolga, akiknek nem szabad elfelejteniük: természetvédelmi területen járnak.
Akik ismerik a helyet, erre persze legyinthetnek, mert a harkai platónak az a része, ahol az autók parkolni, illetve gyakorolni szoktak, nem éppen dús és impozáns helye a természetnek. Ott még a fq sem nő ki. Papíron azonban mégis védelem alatt áll a szomszédságában lévő s valóban értékes fennsíkkal együtt. Megoldást jelenthetne s megnyugtatóan le is zárná az ügyet, ha a kavicsos részt átvenné a város.
– Érzékeljük, hogy sokaknak hiányzik az elzárt terület, de a szemetelők miatt nem tehettünk mást – mondja dr. Jámbor László. – Milliókat kellett a hulladék összeszedésére és eltávolítására költenünk, s ennek a pénznek jobb helye van a parkerdőben, ahol fejlesztésekre fordíthatjuk – zárta a vezérigazgató.
Rutinpálya

a pálya mögött
A harkai platót évtizedeken át használhatták a tanuló vezetők, akik vizsgára készülve itt még gyakorolhatták a tolatást, a parkolást, a kuplungkezelést. Sopronban jelenleg a sportcsarnok, illetve a futballpálya mögötti betonparkolót használhatják rutinpályaként az autóvezető-képzéssel foglalkozók, akik közül többen összefogva bérlik a területet a holdingtól. A további gyakorlást viszont mindenki ott oldja meg, ahol tudja – ha tudja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bor dicsérete

Piros vagy fehér? Testes vagy könnyed? Aranyszínű vagy mélybordó? Ahány borivó, annyi kedvenc.… Tovább olvasom