Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Március 15-e az emberi jogi bizottság előtt - 30 panasz

Összesen 30 panasz érkezett eddig a Független Rendészeti Panasztestülethez a március 15-i rendőri intézkedések kapcsán - derült ki kedden az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának ülésén.
A Kossuth térről előállított és a fogdán levetkőztetett két ember kapcsán Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a belső vizsgálat a fogdaőr hibáját fedte fel, aki a fogvatartottakra, és nem az előállítottakra vonatkozó eljárás szerint járt el. A főkapitány elmondta, hogy ennek kapcsán egy 14 éve fennálló jogszabályi ellentmondásra derült fény: a rendőrségi törvény és a szabálysértési törvény másként határozza meg, hogy ki minősül "fogvatartottnak."

A transzparenst feltartó két fiatal kapcsán pedig a főkapitány szerint az őket igazoltató rendőrök rosszul ítélték meg a helyzetet, de ez nem a rendőrség hibája, hanem egy-egy emberé. A gond az lett volna ha a rendőrség megpróbálja a szőnyeg alá söpörni az ügyet. A főpolgármester Petőfi téren tartott beszédén azért kellett intézkedni, mert három ember igazoltatása közben egyikük ellenállt, hat másik pedig meg akarta akadályozni az intézkedést.

A Bazilikánál, illetve a Nádor utcánál történtek kapcsán a jogvédők szerint ok nélkül támadtak a rendőrök könnygázzal Morvai Krisztinára - a Jobbik európai parlamenti jelöltjére - és a vele lévőkre. Tóth Gábor egy videofelvételt hozott magával, amin az intézkedés után a Morvai Krisztina és a vele lévők közül többen is azt mondják, hogy azért támadtak a rendőrök, mert valaki közülük - a Morvai társaságában lévők közül - a rendőrökre támadt.

Szabó Máté ombudsman szerint a hasonló esetek elkerülsére közrendvédelmi partnerségre volna szükség. Ebben megállapítanák, hogy milyen korlátozásokat lehet tenni a gyülekezési jog kapcsán és milyeneket nem.

Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület vezetője arról számolt be, hogy a panaszosok több mint fele szerint indokolatlanul igazoltatták őket. Többen azt kifogásolták, hogy videóra vették az igazoltatást, 16 ember szerint indokolatlanul meg is bilincselték. Összesen hatan panaszkodtak amiatt, hogy előállítás után a fogdán le kellett vetkőzniük. öten a fogvatartás időtartamát kifogásolták, 3-an azt, hogy nem értesítették rokonaikat, ketten az élelmiszer hiányát, hatan a könnygázt, néhányan pedig a tömeges kordonzást sérelmezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépfegyvert találtak a Csömöri úton

Az elsődleges szakvélemények szerint éles sorozatlövő fegyvert találtak lőszerekkel, tárakkal együtt… Tovább olvasom