Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Március 15.: ˝Budapest ma újra a bátor változtatások városa˝

Gólyalábas huszárok és hagyományőrző együttesek műsora mellett sok családi program egészen este hat óráig várta az érdeklődőket a budai Várban.
20:20 - Este hatig tartottak a programok a budai Várban

Gólyalábas huszárok és hagyományőrző együttesek műsora mellett sok családi program egészen este hat óráig várta az érdeklődőket a budai Várban. A Budapesti Történeti Múzeum, az Országos Levéltár és a Széchényi Könyvtár is egésznapos programokkal készült a nemzeti ünnepre. A levéltár Útlevéllel a csatába! címmel invitálta történelmi szerepjátékra a családokat.

Az intézmény emeletein különböző állomásokon tehették próbára történelmi ismereteiket a résztvevők: az 1848-as kormány névsorának kitalálása mellett korabeli iratok kézírását kellett kisilabizálni, ami olykor meglehetősen nehéznek bizonyult, hiszen nemcsak a kézírás, de a szóhasználat is meglehetősen sokat változott a forradalom óta. Aki végigjárta a kilenc állomást, megtudhatta többek között azt is, hogy 1848-ban március 15-e szerdára esett.

A gyermekeket és a játékos kedvű felnőtteket a kilenc állomás próbatételei után "leszerelte" egy kedves altábornagy, így a sok huszárőrnagy, főhadnagy és honvéd boldogan távozhatott.

Az egyik nagypapa megjegyezte: "Nagyon jól szórakoztam, és bár elég jól ismerem a történelmet, még én is tanultam újat a játék során". Az Országos Széchényi Könyvtárban Heckenast nyomdagépen nyomtathatták ki a gyerekek a Nemzeti Dalt, a bibliotékában is este hatig segítettek "kitanulni" a gyerekeknek a nyomdászmesterséget. Nemcsak a szülők, hanem az egészen kicsik is élvezettel nézték a magyar mozdulatművészek előadását a Nemzeti Táncszínház aulájában.

A táncosok műsora után pedig a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Megszőtt vonalak című kiállítását lehetett megtekinteni. Az egyik anyuka a helyszínen az MTI-nek elmondta: "Nagyon tetszik a programok változatossága, így a gyerekeim megismerhetik a hagyományos magyar és a modern táncművészetet is. Fontosnak tartom, hogy lássanak ilyet is, olyat is".

A Kapisztrán téren óriás bábok előadása nyűgözte le a közönséget, a műsor után interaktív gólyalábas előadás következett. Egy kisfiú az anyukájának meg is jegyezte, hogy ő bizony még sosem látott ekkora embereket és azonnal faggatni kezdte, hogy ha rendesen eszik, vajon ő is nőhet-e ekkorára. Lépten-nyomon pödrött bajszú huszárokat és papírbajszú gyerekek hadát lehetett látni, a kartonból készült csákókat a gyerekek a kézműves segítők közreműködésével olyan ötletesen díszítették fel, hogy szinte nem lehetett két egyformával találkozni.

Az idén 30 éves Népművészeti Egyesület sátránál csuhéból font kitűzőket és kosarakat, nemezből készült papucsokat és kesztyűket lehetett kapni és készíteni, de az egésznapos programokon elgyötört nézelődők mézeskaláccsal csillapíthatták éhségüket.

A helyszínen szőnyeget fonó bácsi ügyességét nemcsak a gyerekek, de még az apukák is megcsodálták. Egy négygyermekes család elmesélte, hogy bár Budapest külső kerületében laknak, gyakran feljönnek a Várba, de az ünnep alkalmával egészen más itt lenni.

"A gyerekeink nagyon élvezik a vásár mellett a sok érdekes látnivalót, nagyobbik fiúnk új kardforgató technikákkal bővítette tudását, a lányainknak pedig nagyon tetszett a szövés és fonás mestersége, valamint a szép népművészeti ruhák. A legkisebbnek egyelőre csak a jó idő öröme jutott, ő még csak a babakocsiból tudja szemlélni az eseményeket" - mondta el az anyuka, aki hozzátette, ő maga is több érdekes technikát ellesett a kézművesektől, amelyeket otthon mindenképpen ki fog próbálni.

16:30 - Százezreket vonzanak a főváros utcáira az ünnepségek

Egyes rendezvények még csak épp most kezdődnek, más programok már véget is értek, de már most látni, hogy százezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek március 15-i ünnepségei Budapesten.

Az alábbiakban az MTI által becsült frissített számadatokat adjuk közre. Az LMP a Pilvax közben tartotta rendezvényét, amelyen mintegy nyolcvan érdeklődő jelent meg. A Demokratikus Koalíció (DK) ünnepségére körülbelül néhány ezer érdeklődő volt kíváncsi. Az MSZP esztergomi programján szintén néhány ezer fős közönség jelent meg. Az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) helyszínén, a Szabad sajtó útján eddig több tízezer fő jelent meg.

A szintén háromkor kezdődött Kossuth téren kormányzati díszünnepség helyszínén a Békemenet megérkezése után, és az elsőként elhangzó ünnepi beszédek alatt már 250 ezren gyűltek össze.

A Jobbik Deák téri gyűlésének helyszínén már néhány ezer fő tartózkodik. A közigazgatási tárca tájékoztatása szerint reggel a Kossuth Lajos téri zászlófelvonáson több mint ezren, a Múzeumkertben tartott március 15-i ünnepségen mintegy ötezren voltak jelen, a budai Várban zajló családi programokon pedig jelenleg is több mint tízezren vesznek részt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtök kora délután közleményt adott ki, amelyben azt írta: a Nyitott Parlament elnevezésű program keretében 11 óra 30-ig 4.600 érdeklődő járt az Országház épületében.

15:18 - Tízezreket vonzanak a főváros utcáira az ünnepségek

Egyes rendezvények még csak épp most kezdődnek, más programok már véget is értek, de már most látni, hogy tízezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek március 15-i ünnepségei Budapesten. Az alábbiakban az MTI által becsült számadatokat adjuk közre.

Az LMP a Pilvax közben tartotta rendezvényét, amelyen mintegy nyolcvan érdeklődő jelent meg. A Demokratikus Koalíció (DK) ünnepségére körülbelül 200 érdeklődő volt kíváncsi. Az MSZP esztergomi programján pár ezer fős közönség jelent meg. Az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) háromkor kezdődő rendezvényének helyszínén, a Szabad sajtó útján eddig több ezer fő jelent meg.

A szintén háromkor kezdődő Kossuth téren kormányzati díszünnepség helyszínén már most is több tízezren állnak a Kossuth téren, s a helyszínre tartó Békemenet soraiban a környező utcákon még további több tízezer fő közeledik a helyszínre. A Jobbik fél négykor kezdődő Deák téri gyűlésének helyszínén jelenleg mintegy ezer fő tartózkodik.

A közigazgatási tárca tájékoztatása szerint reggel a Kossuth Lajos téri zászlófelvonáson több mint ezren, a Múzeumkertben tartott március 15-i ünnepségen mintegy ötezren voltak jelen, a budai Várban zajló családi programokon pedig jelenleg is több mint tízezren vesznek részt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtök kora délután közleményt adott ki, amelyben azt írta: a Nyitott Parlament elnevezésű program keretében 11 óra 30-ig 4.600 érdeklődő járt az Országház épületében.

13:10 - KIM: több mint tízezren vesznek részt a budavári programokon

A közigazgatási tárca tájékoztatása szerint reggel a Kossuth Lajos téri zászlófelvonáson több mint ezren, a Múzeumkertben tartott március 15-i ünnepségen mintegy ötezren voltak jelen, a budai Várban zajló családi programokon pedig jelenleg is több mint tízezren vesznek részt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-hez csütörtök kora délután eljuttatott közleményében azt írta: jó hangulatban zajlanak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett állami programok, rendkívüli esemény nem történt.

A tárca sajtófőosztálya közölte azt is, hogy a Nyitott Parlament elnevezésű program keretében 11 óra 30-ig 4600 érdeklődő járt az Országház épületében.

12:17 - Semjén Zsolt: 1848 hitet és erőt ad

Hitet és erőt ad 1848 - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Veszprémben a forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján megrendezett ünnepségen.

A márciusi ifjak története büszkeséggel tölthet el minden magyart: érdemes ehhez a nemzethez tartozni, hiszen mi mentünk Európa élén, és azok a gondolatok, amelyeket 1848 hirdetett meg, a legelőremutatóbb, legprogresszívebb gondolatok voltak egész Európa számára - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Pontosan ugyanaz volt a feladat a magyarság előtt, mint Szent István idején, 1848-ban, 1956-ban vagy akár ma is: az önálló, szuverén állam megteremtése és a szükséges reformok megvalósítása - fogalmazott.

Az ünnepi menet résztvevői lengyel és litván szimpatizánsokkal az Erzsébet hídon vonulnak a budai Várba, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján. Fotó: Máthé Zoltán

Az ünnepi menet résztvevői lengyel és litván szimpatizánsokkal az Erzsébet hídon vonulnak a budai Várba, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulóján.
Fotó: Máthé Zoltán


10:35 - Tarlós: Budapest ma újra a bátor változtatások városa

Az 1848-as példára utalva újra a bátor változások városának nevezte Budapestet Tarlós István főpolgármester a Nemzeti Múzeumnál elmondott ünnepi beszédében csütörtökön.

A főpolgármester kiemelte, hogy a főváros új vezetői nem félnek hozzányúlni több évtizedes tabukhoz; "nem rettenünk vissza, amikor a város működését szinte ellehetetlenítő hagyatékkal kell szembenéznünk, vagy amikor a sokszor egymással is ellentétes egyéni ambíciók kuszaságában kell a köz érdekét szolgálnunk" - mondta, hozzátéve, hogy ebben az 1848-as ifjak példamutatása is segít.

A szabadság akkoriban a függetlenség és az önrendelkezés, a polgároknak pedig a választójogi törvény volt, ugyanakkor az elmúlt években Magyarországon "egyeseknek egészen furcsa dolgot jelent, a fővárosban például szabad volt a közjót, a többségi érdekeket naponta lesöpörni az asztalról" - fogalmazott.

9:35 - A Himnusszal kezdetét vette a Nemzeti Múzeum előtti állami ünnepség, a Múzeumkert zsúfolásig megtelt vendégekkel.

A Parlamenttől érkezők negyed 10 körül értek a Nemzeti Múzeumhoz. A menet végén két-háromszáz lengyel vonult, akik az úton végig azt skandálták: "Viktor Orbán, Viktor Orbán". Nagy tapssal köszöntötték őket a Múzeumkertben, többen pedig kokárdát osztottak nekik. A helyszínen feltűnt egy nagyjából harminctagú litván csoport is, zászlajukon angolul és magyarul Petőfi Sándor Nemzeti dalának kezdősorai olvashatók.

Több vendég a lengyel-magyar barátságot hirdető transzparenst tart a magasba a zsúfolásig megtelt Múzeumkertben. A pulpitus közelében lévő egyik vásznon pedig az olvasható: "Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot, védd meg Európát a liberális pestistől és az erkölcsi fertőtől!".

Az ünnepségen a Himnusz után a Honvéd Táncszínház lépett fel. A megemlékezésen felszólal Tomasz Sakievicz, a Gazeta Polska főszerkesztője, ünnepi beszédet mond Tarlós István főpolgármester.

Felvonták Magyarország lobogóját a Kossuth téren. Fotó: MTI (galéria)

8:15 - Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójának alkalmából a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtök reggel, ezzel megkezdődött az állami ünnepségsorozat.

A zászlófelvonáson részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök.

Az ünnepi eseményen - amelyet több száz ember kísért figyelemmel a helyszínen - a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselői és a diplomáciai testület tagjai is.

Korábban írtuk:

A budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elől újabb békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz.

Az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Táncegyüttes is.

A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ott egész nap családi programok várják az érdeklődőket.

Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, ezalatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.

Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik fél kettőkor a Várból, a másik két órakor a Nyugati térről.

A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren.

Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet.

Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét, beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök is. Török Zsolt szóvivő szerint ez a város "a Fidesz-kormányzás jelképe".

A Jobbik az idén is a fővárosi Deák téren tartja ünnepi megemlékezését; Vona Gábor pártelnök is beszédet mond. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.

Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek. Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd elindulnak aláírásokat gyűjteni a párt népszavazási kezdeményezéséhez.

A Demokratikus Koalíció központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő.

A nap folyamán újabb békemenet is indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. A Milla Szegeden is tüntetést tart, a Dugonics téren.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége délután fél öttől az V. kerületi Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori mártír miniszterelnök unokája is felszólal.

Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai honvédsíroknál délelőtt az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező.

Erzsébetváros önkormányzata ünnepi ülésen adományoz posztumusz díszpolgári címet idősebb Albert Flórián egykori aranylabdás labdarúgónak. Erzsébetváros Díszpolgára címet vesz át Demjén Ferenc énekes. A csepeli és a budafoki önkormányzat ünnepséget rendez, a kispesti református egyházközség ökumenikus istentisztelet tart.

Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban szakember segítségével tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők azt a nyomdagépet, amelyen egykor a 12 pont készült. Istentisztelet lesz a belvárosi Hazatérés református templomban is, ott Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mond ünnepi beszédet. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula délután a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtönénél mond ünnepi beszédet.

Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet a Petőfi-szobor avatóünnepségén.

Miskolcon Kriza Ákos fideszes, Szegeden Botka László szocialista, Kecskeméten Zombor Gábor fideszes polgármester mond ünnepi beszédet. Győrben Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szólal fel, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője beszél az ünnepi megemlékezésen. Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester, Békéscsabán Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mond beszédet.

Békésszentandráson és Békéscsabán ünnepélyes állampolgári eskütételt tartanak a nemzeti ünnepen.

A gyulai ünnepségén mások mellett felszólal Bokros Lajos EP-képviselő is.

A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz. Veszprémben térzene és történelmi játszóház, Vácott országos Kossuth-kiflisütőverseny várja az érdeklődőket. A Veszprémi Petőfi Színházban este ünnepi előadást tartanak.

A helyi önkormányzat ünnepi megemlékezést tart - más települések mellett - Debrecenben, Pécsett, Hatvanban, Nyíregyházán, Komáromban, Siklóson, Mosonmagyaróváron, Gödöllőn, Nagykanizsán, Veresegyházon, Budaörsön, Hajdúböszörményben, Szentesen, Tokajban, Tiszavasváriban, Balatonbogláron, Hévízen, Fonyódon, Balatonföldváron, Csurgón és Algyőn is.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. JABBA 2012. március 15. 19:42
  „31. lukrecia 2012.03.15. 16:29

  Képzeld, a természetet szeretem, sőt a nemzeti ünnepet is, de amióta OV kisajátította magának a kokárdát és hogy a politikusok eme szép ünnepet is bemocskolják, köszönöm nem kérek belőle.

  Inkább a kis családommal elmegyünk a hegyekbe és túrázunk egy jót.”
 • 32. Lutetia 2012. március 15. 17:19
  „Néhány éve egy nemzetközi konferencián vettem részt Csehországban. A konferencia résztvevői között nagyon sok volt a lengyel. Eredetileg három naposra tervezték az eseményt, de végül csak két napig tartott, mert történetesen éppen a harmadik napon a közelben járt XVI. Benedek pápa, és a lengyel kollégák közölték, hogy inkább nem tartják meg az eredetileg a harmadik napra tervezett előadásukat, mert nekik mindennél fontosabb, hogy személyesen láthassák a pápát. Mi meg ott dühöngtünk a harmadik napon, mert nem ezért mentünk Brnóba.
  Van a lengyelekben egy hajlam bizonyos személyiségek már-más fanatikus imádatára. Persze ez nem minden lengyelre igaz, ahogy a magyarok közül sem mindenki szolgalelkű, a zsarnokságba passzívan beletörődő.”
 • 31. lukrecia 2012. március 15. 16:29
  „20: jabba : úgy tűnik agresszív a természeted, és nem a természetet szereted.
  Figyelmedbe ajánlom a természet szeretetét, azután lehet az emberekhez való viszonyod is változni fog.
  Állok elébe tali??”
 • 30. HortobágyiI. 2012. március 15. 16:26
  „Szegény Demjén... Éheztették az átkosban, és nem vitte semmire, de aztán jöttek a hivatásos hazudozók, és kormányra kerültek...”
 • 29. ferdzso 2012. március 15. 15:54
  „Csupán azt nem értem, hogy mennyi "hús lehet még az ország fazekában", ha mindenki arra áhítozik?! Akik megválasztása által, nekünk meg mindig csak a "mócsing", meg a "csont" marad??!”
 • 28. ferdzso 2012. március 15. 15:47
  „27. "Lehigg.." Értem, én (nagyon is!!), látom, nem csak én!”
 • 27. Lehiggadt 2012. március 15. 14:55
  „"25. ferdzso 2012.03.15. 14:22"
  .
  T. Ferdzso!
  Akkor Te nem érted a jobbik logikájának lényegét, ami szerintem:
  A párt szűk, dolgozni nem akaró vagy lusta vezetése abból él meg, hogy egyébként népszerű témákat bedob a köztudatba, de a megoldások tekintetében ellenzékben bármi baromságot is szívesen megígérnek, amire vevő a slepp! Az lenne a vesztük, ha kormányra kerülnének! Abban a bagázsban a Volner Jánoson kívül nincs értelmes vagy kulturáltan viselkedni tudó ember!
  Ők magyarkodnak? Vona, született Zázrivecz Gábor magyarkodik?...”
 • 26. macs 2012. március 15. 14:46
  „Azért érdekes, hogy a mai magyar kormányhoz nagyon hasonló politikát folytató Kaczynski kormányát rövid regnálás után megbuktatták és a 2011-ben sem választották meg.
  A nemzeti ünnepeinket távol kéne tartani a politikától!”
 • 25. ferdzso 2012. március 15. 14:22
  „Egy gondolat: Az 1848.márc.15.-ei események követelése a "12 pontban" fogalmazódtak meg! A 12.pont: "Unió" (Beletartozni, eggyé válni vele.Csak ennyi...) Másik gondolat: Aki igaz hívő ember, az nem tekinti a Bibliát (és parancsolatait) úgy, hogy ezt a pontot betartom, mert tetszik, amazt meg nem, mert ellentétes a nézeteimmel! Aki úgy érzi;álnok ember, nem "hívő"!! Jobbikos, vagy pártolóikat kérdem: Hogyan állnak így ezzel az ünneppel??! (Egyik részét ünneplik a másikat nem?) Csak azért jutott eszembe, mert kilépnének, (ha tehetnék) az unióból... Közülünk, pedig, most (csupán??!), ők, az igaz magyarok, a Márciusi eszmék követői. Efféle tény, a kívülállók felé "gondolatokat ébreszt" az eszméik komolyságáról...”
 • 24. Mignon 2012. március 15. 14:15
  „Kokarda van elado!”
 • 23. Léni 2012. március 15. 14:00
  „Meddig lehet még az emberek arcába, szemébe ilyen szemenszedettül hazudozni?
  Milyen gondolat és lelkiviláguk lehet azoknak, akik ezt nap-mint nap megteszik annak ellenére,
  hogy szerintem tudják mit művelnek!
  Ők akarnak erkölcstant bevezetni? Az ők morális , erkölcsi tartásukkal? Ezt akarják belesulykolni
  az utánpótlásba már három éves kortól? Ismereteim szerint már az óvodákban elkezdik gyúrni
  az utánpótlást. Mi pedig hagyjuk?
  Röhej amit művelnek a tapsolók és éljenzők megszerzésével, becstelennek tartom, ez is csak arra jó,
  hogy Orbán megutáltassa a magyart a magyarral, a magyart a lengyellel és litvánnal, úgy általában
  mindenki utáljon mindenkit!
  Mennyibe kerül ez nekünk? Ki fizeti a költségeket? A Fidesz kasszából, vagy az állami adóbevételből van
  fedezve?
  Ezért kellett 800 milliót, majd 1.2 milliárdot elkülöníteni a népszerűségük propagálásához?
  Szerintem ablakon kidobott pénz ez is, úgy mint annyi más.”
 • 22. Lehiggadt 2012. március 15. 13:43
  „˝Budapest ma újra a bátor változtatások városa˝
  Hát? Ahhoz tényleg nagy bátorság, de inkább botorság kellett, hogy az eltelt másfél év alatt kiélték az átnevezgetési hajlamukat fővárosunk új vezetői!?! Mert csináltak valami mást is? Valamit, ami "kifordította" a helyéből a világot, de jó irányba?”
 • 21. ferdzso 2012. március 15. 13:42
  „Méztől csöpögő, "húúú, de jó, ...("szép lengyelek", ti úgy sem értitek);... megrendezett, népbutító komédia!Hol vagytok, ti, "kétharmad", kik ott tolonganátok??!!Remélem, a külföldi "média" látja, és kommentálja majd, hogy "idegenek", akik itt ünneplik a kormánypárti eseményt! Lássák meg, hogy nem a "többség", aki élteti!! (Na; nem a Márc. 15.-ét!!)”
 • 20. JABBA 2012. március 15. 13:24
  „deszkás: Mondd, hogy hová mész gombát gyűjteni és ott találkozunk. :D

  Ui.: Nem szeretem a gombát, de a társaság miatt ott a helyem. :D”
 • 19. nanemaaa 2012. március 15. 13:20
  „Nem értem Orbánt. A történelmi hűség kedvéért neki most nem a lengyeleket, hanem az oroszokat kellett volna behívnia. Vagy az majd csak októberben lesz aktuális?”
 • 18. lamuria 2012. március 15. 13:17
  „Jezus segits..!”
 • 17. szatyi 2012. március 15. 13:09
  „Valakinek fogadni kellett volna a lengyeleket és megértetni velük, hogy ez a nap Magyarország -(és nem Lengyelország) nemzeti ünnepe!”
 • 16. lukrecia 2012. március 15. 12:41
  „deszkás: elvihetsz holnap magaddal gombát gyűjteni. :)) még barátok lennénk”
 • 15. tavimaszlag 2012. március 15. 12:24
  „Külföldiek mi köze Mo-hoz? eddig bírtam a lengyeleket, de hatalmasat csalódtam bennük! ugyanolyan szánalmas mint a magyar! normális ember nem ünnepel, hanem wellnessezik a hosszú7végén!”
 • 14. kontrapista 2012. március 15. 12:09
  „11.vmagdi
  Így lesz neked is lehetőséged életedben először külfoldre utazni, ezt a lehetőséget ki kell használnod !!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben is ünnepelt a magyarság

Erdély számos településén megünnepelték a magyarok csütörtökön az 1848-49-es magyar szabadságharc és… Tovább olvasom