Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Március 15.: Egész nap együtt emlékeznek a közmédiumok

Budapest - Valamennyi közmédium egész napos programmal emlékezik ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára.
A Magyar Televízió, a Duna TV, a Magyar Rádió, valamint a Magyar Távirati Iroda az idei március 15-i nemzeti ünnep alkalmából indított először közös, összehangolt műsorfolyamot.

A Magyar Televízió m1-es csatornája reggel 9 órától Petőfi Napja címmel, kora délutánig tartó élő stúdióműsorral kezdi ünnepi programját, az adás műsorvezetője Novodomszky Éva és Gaskó Balázs.

A nézők eközben figyelemmel kísérhetik a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonást, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott állami megemlékezést és a főváros ünnepségét a Batthyány örökmécsesnél. Az eseményekről az m2, illetve a Duna Televízió is élőben számol be.

Az MTV a nap végén felvételről közvetíti a Kossuth- és Széchenyi-díjak előző napi átadását, ezt megelőzően pedig csatornái műsorára tűzi egyebek mellett Jókai Mór Kőszívű ember fiai című regényének 1965-ös filmes feldolgozását, valamint az 1953-ban készült Föltámadott a tenger című magyar történelmi filmet. A televízió elé ülők az m2-n tekinthetik meg a Háry Jánosról szóló magyar rajzfilmet, illetve Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjéből 1973-ban készült tévéjátékot.

A Duna TV reggeltől "Föltámadott a tenger" címen sugároz egész napos stúdióműsort. A műsorban többek között megszólal Debreczeni Dropán Béla, Hermann Róbert és Hernády Zsolt történész, valamint Maderspach Kinga filmrendező. A televízió e napon is nagy figyelmet fordít a határon túli magyarokra, ennek jegyében a csatorna az idén Csíkszeredára "költözik", és számol be élő helyszíni tudósítással a helyi ünneplésről. A Duna TV-t választók emellett külön összeállítást láthatnak a kor asszonyainak forradalomban játszott szerepéről, illetve a reformkori összejövetelek hangulatáról is.

A Magyar Rádió csatornái az ünnep alatt is a hétköznapokban megszokott három stílushoz igazodva szólalnak meg.

Az MR1-Kossuth Rádió hallgatói hajnali öt órától 163 évvel ezelőttről származó dallamokra ébredhetnek, majd Szendrey Júlia, Petőfi Sándor özvegye levelei és naplója alapján készült rádiómonológot hallgathatnak meg Ráckevei Anna előadásában. A rádió műsorát napközben is figyelemmel kísérők beszélgetéseket hallhatnak például arról, miért pont március 15-én lobbant fel a forradalom lángja, továbbá hogyan látták a magyar forradalmat és szabadságharcot Európa írói és más művészei, illetve ízelítőt kaphatnak a forradalom humoráról, valamint a korszak divatos ruházatairól is.

Az MR2-Petőfi rádióra hangolók reggel hat órától este hét óráig Dalra magyar! című zenés műsorfolyammal találkozhatnak, majd a forradalom és a szabadságharc értékei kerülnek terítékre a fiatalok kedvenc zenéiben. A rádió ünnepi adását nép- és világzenei válogatás zárja.

A komolyzene iránt érdeklődők este fél nyolctól Erkel Ferenc Bánk bánját hallgathatják a Magyar Állami Operaházból az MR3-Bartók rádió hullámhosszán.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a közmédiumok mostani közös kampányukkal meg tudják mutatni, milyen hatékony lesz a négy intézmény jelenleg is formálódó együttműködése. Hangsúlyozta: az átalakulásnak az együttműködés az egyik legfontosabb kulcsszava, ami a jövőben nemcsak tartalmi, hanem kommunikációs szinten is megvalósul.

Az MTVA kommunikációs igazgatója kiemelte, a közmédiumok "Ünnepre hangolva: közszolgálat közösen" címen indított március 15-i kampánya jól mutatja, hogy a különböző adók már nem konkurenciát jelentenek egymásnak, hanem a gyártás és a kapacitások összehangolásával valódi választási lehetőséget kínálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: március 15-e a szabadság összesűrűsödött pillanata volt

1848. március 15-e a szabadság összesűrűsödött pillanata volt, egy olyan pillanat, amikor a nemzet… Tovább olvasom