Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Március közepétől foglalják el állomáshelyüket az új konzulok

Március közepétől foglalja el állomáshelyét az az ötven új konzul, akinek feladata az lesz, hogy segítsen több nyugati magyar közösségnek az állampolgársághoz kapcsolódó ügyek intézésében - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta, ötven konzult és ötven népművelőt küld a kormány a nyugati diaszpóra területeire az állampolgársági ügyek segítésére és a magyar identitás erősítésére.

Kaleta Gábor ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, a konzuli helyekre kormánytisztviselők pályázhattak, az új pozíciók létrehozásával a konzuli szolgálat létszáma bővül. Az új konzulok egy országon belül több helyre is ellátogatnak a hatósági ügyek intézésére - tette hozzá.

Közölte, a kormány a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program céljainak megfelelően jelentősen egyszerűsítette az elmúlt év végén az anyakönyvi, az összes állampolgársági, a személyi és a lakcímnyilvántartással kapcsolatos eljárásokat. A módosítások eredményeként az állampolgárok adminisztratív terhei csökkentek. Fontos célnak tekintik, hogy az emberek a lehető legtöbb helyen, a lakóhelyükhöz közel intézhessék ügyeiket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, ez különösen igaz a nyugati magyarság esetében, ahol sokszor hatalmas távolságokat kell megtenni a magyar hatósági ügyek elintézéséhez. Ezért a konzuli szolgálat jelentősen növeli az úgynevezett kihelyezett konzuli napok számát azokban az országokban, ahol erre jelentős igény mutatkozik.

Kiemelte, körülbelül ötven, a kihelyezett konzuli napok megtartását segítő kormánytisztviselőt küldenek ki Kanadába, az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Brazíliába, Argentínába és Nyugat-Európa államaiba, ahol nagyobb magyar közösségek élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Liberális Párt néven alapít pártot Fodor Gábor

Magyar Liberális Párt (MLP) néven alapít pártot Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke. A párt… Tovább olvasom