Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Március végén lesz a végső döntés

A regionális egészségügyi tanács koordinátora szerint a kapuvári kórház előtt négy lehetőség áll a működés további fenntartásához. Angiológiai rehabilitáció, kistérségi gyógyászati központ, egészségturisztikai gyógyászat vagy az aktív ágyas kiskórház formákból választhatnak a döntéshozók.
A kórháztörvény elfogadása után a kapuvári intézmény feje fölül még nem húzódtak el a sötét felhők. Mind a városban, mind a döntéshozók körében nagy a bizonytalanság, s így sok a szóbeszéd. A napokban ismét a városházán járt Hermann Judit, a regio-

nális egészségügyi tanács koordinátora, aki lapunknak részletezte a kapuvári kórház előtt álló lehetőségeket.
– Mint egészségügyi intézmény mindenképpen megmarad a kapuvári kórház, legfeljebb nem mai formájában – kezdte Hermann Judit. A koordinátor szerint az intézménynek lesznek olyan elemei, amelyeket megszüntetnek és lesznek olyanok is, amiket felfejlesztenek.

Négy lehetőség adódhat

– Még a nyár elején indítottuk azt a projektet, amiben kidolgoztuk a helyi intézmény kitörési lehetőségeit – mondta a szakértő. A programban négy területet vázoltak fel: további működés aktív ágyas kórházként, kistérségi járóbeteg-szakellátó központ, angiológiai rehabilitációs központ és az egészségturizmusba való intézményi bekapcsolódás. Még az előző szakminiszternek nyújtottak be egy programot az angiológiai rehabilitációs központ kidolgozására. A projekt tervezésére már az önkormányzat is anyagi felelősséget vállalt, harmincmillió forint erejéig, tervezése a jövő évben kezdődhet. A szakminisztériumtól már jött egy ígérvény, valamint egy húszmillió forintos projekt-előkészítő támogatás arra, hogy megvizsgálják a program lehetőségeit. Ezt azonban a miniszterváltás óta „pihentetik”.
– A négy lehetőség mindegyikére akad pénz a nemzeti fejlesztési tervekben, a helyieken is múlik, ezekből mennyit és mire tud Kapuvár megpályázni – mondta a koordinátor. Hozzátette, az említett lehetőségek mindegyike nagymérvű fejlesztéseket tételezne fel, hiszen mind a járóbeteg-ellátás, mind a rehabilitációs központ kialakítása strukturális és szakmai fejlesztéseket igényel. A járóbeteg-ellátás például nem a jelenlegi rendelőintézeti formát jelentené, hanem egynapos sebészetet és jól felszerelt, színvonalas szakrendelőket. Ezek a formák minőségi javulást eredményezhetnek a kapuvári gyógyászatban – mondta Hámori György polgármester. Véleménye szerint az is segítheti a kapuvári törekvéseket, hogy elkezdődött egy konzultációsorozat a megye más intézményeivel, így Sopronnal, Győrrel és Csornával is. Ez koordinációra is lehetőséget adna a városok kórházai közt, ami szintén a kiskórházak fennmaradási esélyeit növelő tényező.

A folyamatok sorrendje

– A kórháztörvény január elején lép hatályba, utána a miniszter nyolc napon belül kiadatja a regionális tanácsoknak az ajánlásokat a területi kórházak vonatkozásában – ismertette a várható menetrend kezdetét Hermann Judit koordinátor. Ekkor közel hatszáz aktív ágyat kell elosztani Mosonmagyaróvár, Csorna, Kapuvár, Sárvár, Celldömölk, Körmend, Keszthely és Hévíz intézményei között. A miniszteri ajánlat után a regionális tanácsoknak húsz napjuk van arra, hogy egy megállapodást tető alá hozzanak, majd körülbelül január végén a tárgyalások eredményét megküldik a fenntartó önkormányzatoknak. A testületeknek harminc napjuk lesz arra, hogy az elképzeléseket jóváhagyják. Ez utóbbi hiányában a döntés joga visszaszáll a miniszterre, de Hámori György hozzátette, Kapuvárnak a regionális döntés felel meg jobban. A jelenlegi elképzelések szerint március elejével kezdődne a kapuvári kórház átalakítása.

Bizalmatlan a szakma?

– Úgy vélem, a helyi kórház szakmai stábja nagyobb kompromisszumkészséget mutathatott volna – kapcsolódott be a tájékoztatóba Boross János, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka. Véleménye szerint a jelenlegi mátrixrendszerhez való ragaszkodás lehetetlenné tette azt, hogy a kórház a minapi húszmillió forintnál többet igényeljen. – Az aktív ágyak jó részét vélhetően így is, úgy is elviszik, ha nagyobb ágyszámcsökkentést ajánlunk fel a legutóbbi pályázatban – több pénzt kapunk érte – mondta a tanácsnok.
– A legfontosabb érdeke a helyi önkormányzatnak az, hogy a város és környéke lakosai megfelelő szintű ellátást kapjanak. Mondom ezt annak ellenére, hogy a helybéliek jó része egyes ellátások igénybevételére más kórházakba jár el – hangsúlyozta a polgármester. Ezzel is reagálva azokra a felvetésekre, melyek szerint a városházának nem érdeke a kórház fennmaradása.
– Érdekünk, hogy a városnak egy jól működő, a lakosok ellátását magas színvonalon biztosító intézménye legyen. Lehetőleg olyan, ahol a jelenlegi alkalmazotti létszám nagy része megmarad, hiszen nem támogatjuk a munkanélküliség növekedését – tette hozzá. Nyilvánvaló, egy struktúraváltás esetén a dolgozók egy részének fel kell vállalni az átképzést is. – Sajnálatos, hogy a negatív vélemények éppen abból a körből jönnek, akik munkahelyeinek megmaradásáért az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz – mondta Hámori György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helybenhagyták Szaddám halálos ítéletét

Harminc napon belül végre kell hajtani Szaddám Huszein halálos ítéletét a fellebbviteli bíróság… Tovább olvasom