Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Márciustól eltűnnek az egy- és kétforintosok

Bevonja jövő márciustól az egy- és kétforintos érméket a Magyar Nemzeti Bank. A bankkártyás vásárlásoknál minden marad a régiben, készpénzes fizetésnél a kereskedők kerekítenek majd.
Egymilliárd egyforintost és 900 millió darab kétforintost használhatunk hazánkban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint – ám már csak 2008. március 1-jéig. Ekkor ugyanis az MNB bevonja a készpénzforgalomból az említett érméket.

Márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban még legalább fél évig be lehet majd váltani az egy- és kétforintosokat, az MNB pedig egészen 2013. március 1-jéig megteszi ezt.

A legkisebb pénzérmék előállítása eddig is értéküknél mintegy négyszer-ötször többe került a fémek világpiaci árának magas szintre emelkedése miatt. Mégsem ezzel indokolja lépését a jegybank, hanem azzal: egyre kevésbé használatosak a fizetéseknél, nagy részük elvész.

A kerekítés szabályai

Mivel márciustól már nem lehet 1 és 2 forintossal fizetni, a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél a számla végösszegét kerekíteniük kell. A kerekítés szabályai szerint az 1-re, 2-re végződőket 0-ra, a 3-ra, 4-re, 6-ra és 7-re végződőket 5-re, míg a 8-ra és 9-ra végződő árakat 10-re kell kerekíteni. Készpénzes vásárláskor a végösszeg tehát mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd a kerekítés után.

Az intézkedés számos gyakorlati kérdést vet fel: márciustól a kereskedőknek aprópénz hiányában a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell, nullára vagy ötre. A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és az elektronikus pénzmozgást nem érinti, hiszen az egy forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad. Ám valószínűleg nem kell búcsút intenünk az általában 9-re végződő áraknak: ha mondjuk hűtőgépet vásárolunk, aminek az árcédulán feltüntetett ára 79 999 forint, bankkártyás fizetésnél pontosan ennyivel csökken a számlánkon levő egyenleg, ám készpénzes fizetésnél 80 ezer forintot kell átadnunk a pénztárosnak. Ha pedig több tételt vásárolunk a boltban, csak a végösszegre vonatkozik majd a kerekítés. Vagyis ha például vásárolunk egy darab 18 forintos zsemlét, akkor várhatóan 20 forintot hagyunk majd a boltban, de ha tíz darabot veszünk, akkor nem 200, hanem 180 forintot fizetünk.

A hátulján: magyar kikerics

Az egyforintos érme rézből, nikkelből és cinkből készül. Átmérője 16,3 milliméter, tömege mindössze két gramm. A rézből és nikkelből olvasztott kétforintos valamivel nagyobb, 19,2 milliméter, tömege 3,1 gramm. Hátulján magyar kikerics látható. Mindkét érme Kósa István és Bartos István tervei alapján készült.

Egy szegedi kisboltban 728 forintért vásároltunk szombaton: bár visszakaptunk két forintot, otthagytuk. Az eladó előtti tálcán már egyforintos is pihent. – Sokan itthagyják az aprót. Legtöbbször, ha 3-4 forintot kérek, nem tudnak adni – mondta a neve elhallgatását kérő pénztáros, aki vevőitől hallott az MNB intézkedéséről. – Nem tudnak már mit kitalálni? Hát mekkora bonyodalmak lesznek itt a kerekítések miatt? Áremelésre számítok. Még annyi borravalót sem hagynak majd itt az emberek, mint eddig – aggódott a pénztárosok helyett is a sorban mögöttünk álló Kalmár Imréné.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a versenyhelyzet miatt nem tart attól, hogy lesznek olyan kereskedők, akik csak felfelé kerekítenek. A nem 5-re, vagy 0-ra végződő árak szerinte március elseje után is megmaradnak, ám lassan kifutnak majd. Várhatóan akkor, amikor az infláció, vagy a gyártó áremelése miatt amúgy is árat emelnének a kereskedők, ezt úgy teszik meg, hogy az új árak 0-ra, vagy 5-re végződjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb ágyat akar a sztárpár

Angelinának és Bradnek több mint 3 méteres fekhelyre lesz szüksége. Brad Pitt szerint szükségük van… Tovább olvasom