Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Márciustól már nem fizetünk egy- és kétforintosokkal

Pénzügy - Bevonja jövő márciustól az egy- és kétforintos érméket a Magyar Nemzeti Bank. A bankkártyás vásárlásoknál minden marad a régiben, készpénzes fizetésnél a kereskedők kerekítenek majd.
Egymilliárd egyforintost és 900 millió darab kétforintost használhatunk hazánkban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint – ám már csak 2008. március 1-jéig. Ekkor ugyanis az MNB bevonja a készpénzforgalomból az említett érméket.

Márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben, valamint a posta fiókjaiban még legalább fél évig be lehet majd váltani az egy- és kétforintosokat, az MNB pedig egészen 2013. március 1-jéig megteszi ezt.

A legkisebb pénzérmék előállítása eddig is értéküknél mintegy négyszer-ötször többe került a fémek világpiaci árának magas szintre emelkedése miatt. Mégsem ezzel indokolja lépését a jegybank, hanem azzal: egyre kevésbé használatosak a fizetéseknél, nagy részük elvész.
Az intézkedés számos gyakorlati kérdést vet fel: márciustól a kereskedőknek aprópénz hiányában a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell nullára vagy ötre. A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és az elektronikus pénzmozgást nem érinti, hiszen az egy forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad. Ám valószínűleg nem kell búcsút intenünk az általában 9-re végződő áraknak: ha mondjuk hűtőgépet vásárolunk, aminek az árcédulán feltüntetett ára 79.999 forint, bankkártyás fizetésnél pontosan ennyivel csökken a számlánkon levő egyenleg, ám készpénzes fizetésnél 80 ezer forintot kell átadnunk a pénztárosnak. Ha pedig több tételt vásárolunk a boltban, csak a végösszegre vonatkozik majd a kerekítés. Vagyis ha például vásárolunk egy darab 18 forintos zsemlét, akkor várhatóan 20 forintot hagyunk majd a boltban, de ha tíz darabot veszünk, akkor nem 200, hanem 180 forintot fizetünk.

Egy szegedi kisboltban 728 forintért vásároltunk szombaton: bár visszakaptunk két forintot, ott hagytuk. Az eladó előtti tálcán már egyforintos is pihent. – Sokan itt hagyják az aprót. Legtöbbször, ha 3–4 forintot kérek, nem tudnak adni – mondta a neve elhallgatását kérő pénztáros, aki vevőitől hallott az MNB intézkedéséről. – Nem tudnak már mit kitalálni? Hát mekkora bonyodalmak lesznek itt a kerekítések miatt? Áremelésre számítok. Még annyi borravalót sem hagynak majd itt az emberek, mint eddig – aggódott a pénztárosok helyett is a sorban mögöttünk álló Kalmár Imréné.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a versenyhelyzet miatt nem tart attól, hogy lesznek olyan kereskedők, akik csak felfelé kerekítenek. A nem 5-re, vagy 0-ra végződő árak szerinte március elseje után is megmaradnak, ám lassan kifutnak majd. Várhatóan akkor, amikor az infláció, vagy a gyártó áremelése miatt amúgy is árat emelnének a kereskedők, ezt úgy teszik meg, hogy az új árak 0-ra, vagy 5-re végződjenek.


A hátulján: magyar kikerics
Az egyforintos érme rézből, nikkelből és cinkből készül. Átmérője 16,3 milliméter, tömege mindössze két gramm. A rézből és nikkelből olvasztott kétforintos valamivel nagyobb, 19,2 milliméter, tömege 3,1 gramm. Hátulján magyar kikerics látható. Mindkét érme Kósa István és Bartos István tervei alapján készült.A hátulján:
magyar

R. Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos gázolás az 5-ös úton Balástya közelében

Életét vesztette egy 51 éves férfi, amikor feltehetően vasárnap hajnalban elütötte egy… Tovább olvasom