Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Margó királyné (La Reine Margot)

A Szent Bertalan éjszakai mészárlás elől menekülő hugenotta férfi Margó hercegnőnél talál menedéket, aki miközben a férfit ápolja, lassan bele is szeret. És ezzel lavinát indít el, ugyanis Margó kezét már odaígérte az édesanyja Navarrai Henriknek...
rendező: Patrice Chéreau

író: Alexandre Dumas
forgatókönyvíró: Patrice Chéreau, Daniéle Thompson
zeneszerző: Goran Bregovic
operatőr: Philippe Rousselot
vágó: Hélčne Viard, François Gédigier
adaptáció: Daniéle Thompson

szereplő(k):
Isabelle Adjani (Margó)
Daniel Auteuil (Navarrai Henrik)
Jean-Hugues Anglade (IX. Károly)
Virna Lisi (Catherine)
Vincent Perez (La Môle)

A film sztorija

Valois Margit szép, katolikus, és a király húga. Bátyjától kapta a Margó becenevet.Navarrai Henrik protestáns, bárdolatlan, rosszul beretvált, izzadság és fokhagyma szaga van. Erőszakkal adják egymáshoz őket.

Egyszerű politikai manőverről van szó: ki kell békíteni a vallásháborúk miatt két táborra szakadt franciákat.

A fivérek hárman vannak: IX. Károly
a legidősebb, Anjou a középső fiú, s Alençon a legfiatalabb. Szeretik Margót, túlságosan is, kétértelmű és kisajátító szenvedéllyel. Mégis mind itt vannak, nevetnek, táncolnak, úgy tesznek, mintha jól mulatnának.

A család feje Medici Katalin. Gyermekeit alattomosságra és a hatalom szeretetére nevelte. Ám e rettenetes augusztusi kánikulában a gyűlölet és a félelem hamarosan mindent elfojt. Mert Katalin asszony Károly fia helyett uralkodik, de Anjout szereti. Őt szeretné megajándékozni egy békés királysággal. S hogy milyen áron? Bármi áron. www.port.hu

Kritikák

Sőregi Melinda, Port.hu

"Chéreau mozija fülledt, áporodott, hazugságokkal, folytonos
cselszövésekkel átitatott helynek mutatja a francia királyi udvart. Sehol a híres "gloire", a nagy dicsőség fénye. Kisszerű emberek agyalnak ki aljas cseleket, melyek végül akaratlanul is tragédiához vezetnek. Jellemző eset, hogy Medici Katalin Navarrai Henrik helyett saját fiát mérgezi halálra. Akár egy görög tragédiában is lehetnénk."
A teljes cikk

BP, mozinet.hu

"A franciák nagyon szeretik a kosztümös filmeket, és valljuk be, értenek is hozzá, hogyan kell egy kellemesen izgalmas, szórakoztató, komoly vagy humorral fűszerezett alkotást összedobni. Legalábbis így volt ez régen, mostanában viszont inkább már a nyugat majmolása és a szárnyakat növesztő Peugeot a divat."
A teljes cikk
Nemzetközi filmtár

AllMovie.com
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lionsok egy családban

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom