Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Máris marakodnak a biztosi posztokon a leendő tagok

A romániai közvéleményt élénken foglalkoztatja, hogy Brüsszel a román biztosjelöltnek, Leonard Orbannak a nyelvi sokszínűséggel foglalkozó biztos posztját szánja. Ezt sokan arculcsapásként élik meg, különösen annak ismeretében, hogy a szintén most csatlakozó Bulgária biztosa a sokkal fontosabb területnek számító fogyasztóvédelmet kapja.
A Bizottság szóvivője visszautasítja azokat a vádakat, hogy a románoknak szánt poszt az új tagállam lebecsülését jelenti. Hivatalos brüsszeli reagálás szerint a többnyelvűség az uniós értékek lényegét jelenti, s az e témáért felelős tisztségviselőnek fontos szerepe lesz az EU nyelvi és kommunikációs változatosságának kommunikálásában. A szóvivő szerint erre a feladatra a lehető legjobb szakembert választották ki, aki a szükséges összes tapasztalattal rendelkezik. A biztosi feladatokról egyébként Bukaresttel egyeztettek a jelölt kilétének megismerésekor.

A szóvivő nem reagált arra a kérdésre, hogy miért nem az igazságügyet vagy a bevándorlásügyet adják Orbannak, ezzel is könnyítve Franco Frattini dolgát. Az olasz biztos mind a két területért felel, holott a legtöbb európai országban a két témával külön minisztériumok foglakoznak. Korábban sokan arra számítottak, hogy az új biztosok átveszik az egyik feladatot.

A szóvivő határozottan cáfolta, hogy a tisztség inkább adminisztratív mintsem politikai jellegű lesz. Az új biztos alá tartozik majd három bizottsági alosztály: a fordításokkal, a tolmácsolással és a hivatalos dokumentumok publikálásával foglalkozó osztályok, összesen 3400 alkalmazottal. Ugyancsak cáfolta a szóvivő, hogy a többnyelvűségi biztosi posztot azért hozták volna létre, mert a téma eddigi felelőse, Jan Figel nem tudott érdemben foglalkozni a kérdéssel. (Jan Figel volt az első biztos, akinek a többnyelvűség problematikájával is foglalkoznia kellett, erre az unió 2004-es bővítése miatt volt szükség, hiszen kilenccel bővült az unió hivatalos nyelveinek listája.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A díszítés és a művészi tálalás fortélyai

A karácsonyra megjelenő, olvasóink által beküldött receptekből válogatott szakácskönyv készítése… Tovább olvasom