Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Martonyi: a kormány értékvezérelt külpolitikát akar

A magyar kormány értékvezérelt külpolitikát akar folytatni, szemben az érdekalapú politizálással - mondta Martonyi János külügyminiszter helyi idő szerint szerda este Washingtonban helyi magyaroknak.
"Az érdekekkel az a baj, hogy nem tudjuk mindig meghatározni egyrészt, hogy pontosan mi az érdekünk, másrészt pedig milyen időtávon kell nézni az érdeket" - fogalmazott a nagykövetségen tartott előadásában, mintegy 120 fős közönség előtt.

Martonyi János - aki aznap érkezett 48 órás látogatásra az amerikai fővárosba - úgy fogalmazott: "mi úgy érezzük, hogy az alapvető kérdések tekintetében a biztos az értékalap, és ehhez próbálunk ragaszkodni".

A magyar kormány az emberi jogok, az emberi szabadság, a demokrácia mellett áll, "meg vagyunk arról győződve, hogy hosszú távon ez sikeresebb, eredményesebb, élhetőbb gazdaságot, társadalmat tud teremteni, mint a tekintélyelvű rendszerek".

Megállapította, hogy Magyarország feltétlen híve a transzatlanti együttműködésnek, és annak, hogy "az Egyesült Államok maradjon Európában". Közép-Európa és Magyarország biztonságának meghatározó tényezője az Egyesült Államok - mondta.

Arról is beszélt, hogy a kormány az eddiginél sokkal markánsabb Közép-Európa-politikát akar. Megjegyezte, hogy érdekes módon az elmúlt egy évben ez már megjelent az előző kormány politikájában is, "elindult egy folyamat, amit most mi nagyobb lendülettel tudunk folytatni". Kifejtette, hogy Közép-Európa egy szélesebb térség, nem egyszerűen Visegrád, Magyarország számára Közép-Európa a déli szomszédokat is jelenti.

A szomszédos országokban élő magyarok számára a kettős állampolgárság lehetőségének megteremtése kapcsán elmondta: a törekvést rengeteg félreértés, szándékos és véletlen félremagyarázás követte és követi.

Kifejtette: a dolog teszt jellegű volt, ugyanis valószínűleg 90 éve először fordult elő, hogy a jelentős magyar közösséggel rendelkező szomszédos országok hagyományos összezárása, összetartása most valamilyen okból nem érvényesült.

"Megváltozott a világ, egyetlen szomszédunk vetette fel ezt hisztérikus élességgel" - mondta, hozzátéve, hogy biztonságpolitikai veszélyről, a területi integritás sérelméről beszélni szerinte az "abszurd humor" körébe tartozik.

Kifejtette, a magyar külpolitika horvát, szerb és román vonalon a lényeget illetően rokonszenvre talált. Nemcsak azért, mert ott is ugyanilyen törvények vannak, hanem mert ők is úgy érzik, hogy "közös érdekeink vannak az Unión belül, attól függetlenül is" - mondta.

"Nem merem elkiabálni, mert 3 hete kormányzunk, hogy itt egy viszonylag jelentős átalakulás látszik beindulni" - mondta Martonyi János előadásában, hangsúlyozva, hogy a magyar diplomácia alapvető célja a szélesebb értelmű közép-európai összetartozást erősítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány alá rendelhetik az ügyészséget

A Népszava szerint bizonyosra vehető, hogy belátható időn belül a kormány felügyelete alá… Tovább olvasom