Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Martonyi: a magyar kormány fellép a gyűlölet ellen

Az új magyar kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön, amikor felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.
"Tanulnunk kell a múltból (...) mindig emlékeznünk kell a holokausztra, hogy soha ne történhessen meg újra" - mondta a néhány tucatnyi egybegyűlt, a zsidó közösség vezetői, amerikai magyar vezetők, diplomaták és barátok előtt. Megjelent Charles Gati magyar származású politológus professzor is, akit szintén Carl Lutz mentett meg.

Minden idők egyik legbátrabb diplomatája volt a svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a náci koncentrációs táborokba való deportálástól - mondta a magyar diplomácia vezetője az előtt a ház előtt, amelyben Carl Lutz egykor élt.

Carl Lutz 1942 és 1945 között több tízezer védlevelet bocsátott ki a zsidók számára, 76 svájci menedékházat alakított ki a magyar fővárosban, köztük a Vadász utca 29. alatti egykori Üvegházban. Carl Lutzot a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte, és az egykori diplomata emlékét Magyarországon is őrzik - mondta az amerikai kollégája meghívására Washingtonban tartózkodó miniszter.

A Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlatot az utóbbi években több nagyvárosban is bemutatták az Egyesült Államokban, látható volt egyebek között a washingtoni szenátus épületében, az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában - mondta el a miniszter avatóbeszédében, amelynek végén leleplezte a belvárosi Corcoran utca 1828. számú házának falára helyezett emléktáblát. Az emléktábla állítását a budapesti Carl Lutz Alapítvány, a magyar kormány, a Magyar Amerikai Koalíció és a Lantos Alapítvány támogatta.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. június 25. 14:24
  „Nem csak az antiszemitizmus, de a szemitizmus ellen is fel kéne lépni. <moderálva>”
 • 4. dodó 2010. június 25. 11:46
  „Egyszerűbben fogalmazva: hűségesküt tett Nagy-Izraelnek a volt III/II-es szabadkőműves besúgó.”
 • 3. klj_54 2010. június 25. 08:04
  „Az az ember, aki tagja egy olyan kormánynak mely gyűlöletet keltett a magyarok ellen, jobb ha nem nyilatkozik!
  Lásd Szlovákia!”
 • 2. joy 2010. június 25. 07:43
  „Fajgyűlölet a cigányozás, dójozás, magyarellenességet üvöltöző hazugmagyarkodás.
  Általában a legvadabb m.Agyarvédők épp azok, akiknek még a nevük sem magyar.
  :o(

  Akkor az új kormány -már ez is hazugság, hiszen régi, mint az eredendő bűn- legelébb önmaga ellen lép föl.”
 • 1. Conquer 2010. június 25. 07:13
  „Aha. Értem. Szóval több 10.000 menlevél. Akkor kiket vittek el?

  Mindennapi holokausztunkat add meg nekünk ma.

  Nagyon helyes, hogy fellépnek a rasszizmus ellen. Remélem, hogy a zsigerileg fehérgyűlölő, élősködő cigányokon és a gójokat lenéző, felsőbbrendű zsidókon és egyéb hungarofób életformákon kezdik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics Tibor az augusztus 20-i tűzijátékról

A kormány három variációban gondolkodik az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban, a végleges… Tovább olvasom