Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Martonyi János megbízik Schmitt Pál szavaiban

Schmitt Pál plágiumügyéről szólva még a kérdést is óvatosan kell feltenni - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a hvg.hu portálon péntek este megjelent interjújában.
A tárcavezető kérdésre válaszolva kiemelte: "a köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált", ő pedig - tette hozzá - megbízik a szavaiban.
Az ügyet illetően Martonyi János viszont azt is megjegyezte, hogy "nyilván végére kell járni a dolognak".

A hvg.hu szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. Mint írták, az államfő 215 oldalas doktorijának legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy a hírportál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt. A hivatal közleményében azt írta: "a hiánypótló munkát" történészprofesszorok bírálták, és summa cum laude minősítéssel értékelték. "Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt" - tették hozzá, megjegyezve, hogy a dolgozat minősítése "önmagáért beszél".

Az origo.hu csütörtökön megszólaltatta Kertész Istvánt, aki Schmitt Pál írásának egyik bírálója volt. Az ókortörténész elmondta: fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja a doktori disszertációt, amely szakszerű volt és gazdag információanyagot tartalmazott. Formai kifogásait ugyanakkor jelezte a bírálatkor.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Tóth Miklós pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szerinte nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját.

Tóth Miklós emlékeztetett arra: húsz éve az egyetemi diploma után elsőként megszerezhető fokozat volt az egyetemi doktori (közkeletű néven: kisdoktori) cím. Ezt kapta meg 1992-ben a jelenlegi köztársasági elnök a Semmelweis Egyetem egyik jogelődjénél, az 1999-ig önálló Testnevelési Egyetemen.

A dékán tájékoztatása szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt Pál esetében is az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - áll Tóth Miklós közleményében.

Olvasóink írták

 • 6. papika56 2012. január 14. 11:21
  „Hinni ugye csak a templomba lehet.
  Egy olyan ember mint pl. palibááá, már sokszor eljátszotta a becsületét. III/ III. ??????? régi rendszer nyalója, mostani bábja !
  Ez a prof.:Kertész I. 7 oldalon keresztül értékelte a dolgozatot. Ebből 5 oldalon a hibákat sorolja : hemzseg a helyesirási hibáktól, gépelési ,alaki, értelmezési hibáktól.
  .." Elcsodálkoztam : /írja !/ hogyan kaphatott erre . summa cum laude minősítést ! .....
  Tudni kell ,hogy palibááá jó haver volt, befolyásos haverjai voltak !!!!!!”
 • 5. Beroesz 2012. január 14. 11:18
  „"Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést"
  Persze hogy az eljárásnak megfelelő döntést hoztak. A bizottság tagjai támadhatatlanok, mivel gőzük sem volt róla, hogy a dolgozat, amelyet olvasnak, az nem más, mint egy rossz fordítás, amely még az eredeti szerző kisebb hibáit is kritika nélkül átvette.

  Ha a plágium tudatában is így döntöttek volna, akkor támadhatóak lennének, mivel résztvevői lettek volna a csalásnak. Így azonban csak Schmitt csalt, ő csapta be a bizottságot. Martonyi úr! Egyetemi oktatóként mit tenne, ha egy hallgatója egy korábbi dolgozat másolatát juttatná el Önhöz?”
 • 4. deszkás 2012. január 14. 07:23
  „Ha minden rendbe van akkor miért a kérdőjel? A példa ragadós kedves Martonyi úr.”
 • 3. tomidzsí 2012. január 14. 00:58
  „Nekem eszembe jut erről a Brian élete, amikor Brian a Júdea Népe Fronttal beszélget az arénában:

  "- Bizonyítsd be! Mennyire utálod a rómaiakat?
  - NAGYON!!!
  - Rendben, fel vagy véve! "”
 • 2. újratöltve 2012. január 13. 21:53
  „Sajnos Martonyi János hazudik!!!!("A tárcavezető kérdésre válaszolva kiemelte: "a köztársasági elnök úr állítja, hogy nem plagizált", ő pedig - tette hozzá - megbízik a szavaiban.") Az elnök "úr" eddig meg sem szólalt, 100 kommunikációs tanácsadója éjjel-nappal agyal a válaszon napok óta!”
 • 1. kopkop 2012. január 13. 21:49
  „Nem elég cáfolni, tényekkel kellene bizonyítani a vétlenséget. Amennyiben ez megvalósul meg van a lehetőség bíróságra vinni az ügyet, ellenkező esetben nincs más választás, a köztársasági elnöknek le kell mondani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: nincs olyan kérdés, amire előre azt mondanánk, szó sem lehet róla

Martonyi János szerint az, hogy a magyar kormány kész bármiről tárgyalni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, nem azt jelenti, hogy minden elfogadható számára. Tovább olvasom