Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Martonyi: mindannyian egyiptomiak vagyunk

Martonyi János külügyminiszter szerint "egy kicsit mindannyian egyiptomiak vagyunk"; a magyar diplomácia vezetője a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című magazinjának adott interjúban e gondolatot azzal magyarázta, hogy az észak-afrikai országban lezajlott egy forradalom, rendszerváltozás indult el, amit a magyarok nagyon át tudnak érezni.
A tárca vezetője szerint keresik annak a módját, miként tudnák az egyiptomi "rendszerváltó folyamatot" segíteni, hiszen a magyaroknak vannak tapasztalataik ezen a téren. Mint felidézte, az 1956-os forradalom idejéből a magyarok még emlékeznek arra, mit jelent az, amikor az emberek anyagi helyzetüktől, politikai meggyőződésüktől, vallásuktól függetlenül "egymás szemébe néznek".

Egyiptomban is hasonló játszódott le, az emberek megérezték, hogy joguk van a szabadsághoz, az emberi méltósághoz - vélekedett Martonyi János. Szavai szerint az események jövőbeli alakulását illetően nagy a világ felelőssége, segíteni kell az átalakulást az országban, s ebben Magyarországnak is szerepet kell vállalnia.

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarországnak óvatosan kell reagálnia az egyiptomi fejleményekre. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az unióban a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Catherine Ashton vezeti a külügyminiszterek tanácsát, az nem a soros uniós elnökség feladata, "a külpolitikának nem vagyunk elnökei" - mutatott rá. Martonyi János óvatosságra intett azért is, mert - mint mondta - az események rendkívül gyorsan változnak az észak-afrikai országban. "Nem nekünk kellett megmondanunk" az egyiptomiaknak, mit tegyenek, hogyan döntsenek a jövőjükről - tette hozzá.

A külügyminiszter más témáról szólva kitért arra, az elmúlt napokban romlott az esélye annak, hogy a kettős állampolgárság kapcsán megállapodást kössenek Szlovákiával, de szerinte továbbra sem zárható ki ennek a lehetősége. Martonyi János felvázolt egy olyan megoldást, amely szerint, ha valaki kettős állampolgár, akkor a két állampolgárság közül az egyik megelőzhetné a másikat.

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2011. február 14. 17:05
  „Mindannyian azért talán mésem...

  Ámbár egyre többen vannak a rabul beszélő, bőrszínben megtévesztésig hasonlók...”
 • 5. Rosmary53 2011. február 14. 16:07
  „"A tárca vezetője szerint keresik annak a módját, miként tudnák az egyiptomi "rendszerváltó folyamatot" segíteni, hiszen a magyaroknak vannak tapasztalataik ezen a téren."

  Hát én ezzel a tapasztalattal nem dicsekednék, és nem nyomnám magam a kéretlen tanácsadók közé. Épp a magyar külpolitikusokra van szüksége Egyiptomnak! És mi az, hogy mindannyian egyiptomiak vagyunk? Ennyi hülyeséget egyszerre...és ez vezeti a külügyet.”
 • 4. deszkás 2011. február 14. 13:28
  „Martonyi úr egyet "elfelejtett",ha minket is úgy támogatna az USA kutya bajunk se lenne. A forradalom virágát meg ne ültesse el nő az magától.”
 • 3. dodó 2011. február 14. 11:33
  „Ez egy nagy és kitűnő mondás volt, Martonyi!
  Kár, hogy hülyeség. Bohócot csináltál magadból és kicsit Magyarországból is.”
 • 2. zoltanszabo 2011. február 14. 11:11
  „" egymás szemébe néznek.... .." Hát ő tényleg ezt teszi. A szeme se áll jól !
  " Magy .országnak is szerepet kell játszani...." ne avatkozzunk bele más belügyeibe ! Van elég megoldatlan probláma itthon is. Ha a fityesz még sok ilyen igazságtalan--megszorítást hoz a népnek--itt is Kairó lesz--nem kell martonyinak kimenni.”
 • 1. jozko 2011. február 13. 23:25
  „Zavaros...
  A romániai forradalom "katonai támogatási szándékával",
  a felajánlott segítséggel is jól pofára estünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem dőlt el, mennyit kap az Audi?

A kormány még nem döntött a győri Audi-beruházás támogatásának mértékéről. Tovább olvasom