Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Martonyi: nem kérdőjelezhető meg a magyar-osztrák kapcsolatok szilárdsága

Alapvetően két témában nem esik egybe a két ország kormányának álláspontja, az osztrák bankok és a magyar földtörvény ügyében.
A magyar-osztrák kapcsolatok kiemelkedően fontosak, az esetleges kisebb-nagyobb viták ellenére a szilárdságukat soha semmi és senki nem kérdőjelezheti meg - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető az osztrák kollégájával, Sebastian Kurzcal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón kiemelte: alapvetően két témában nem esik egybe a két ország kormányának álláspontja, az osztrák bankok és a magyar földtörvény ügyében.

Hangsúlyozta: ha vannak viták Magyarország és Ausztria között, akkor beszélni kell róluk, nem teremthetnek politikai feszültséget a két ország között.

Mint mondta, Ausztriának aktív szerepet kell játszania a közép-európai együttműködésben, hiszen az ország is ehhez a régióhoz tartozik.
A tárgyaláson szót ejtettek arról, hogy közösen lépnek fel a bosznia-hercegovinai helyzettel kapcsolatban - közölte. Kifejtette: bár jelenleg az ukrán helyzet minden más kérdést háttérbe szorít, más országokra is figyelni kell, mert a bajt jobb megelőzni.

Martonyi János beszélt arról is, hogy a magyar határhoz közeli osztrák szélerőművek fontos környezetvédelmi kérdéseket vetnek fel. Ez ugyan tartományi hatáskörbe tartozik, de érdemi és értelmes párbeszédet kell folytatni az ügyben.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: az osztrák befektetők nagyobb előreláthatóságot, stabil jogi keretet és diszkriminációmentes elbánást igényelnek ahhoz, hogy munkahelyeket teremtsenek, beruházzanak Magyarországon.

A magyar földtörvénnyel kapcsolatban kijelentette: a szabályozás néhány osztrák gazdát nehéz helyzetbe hozott. Most várják a brüsszeli állásfoglalást, hogy megfelel-e a törvény az európai uniós jognak. Hozzátette: szomszédos országokként mindig keresni kell a lehetőséget, hogy a nehéz kérdéseket is megvitassák.

Azt mondta, nemzetközi és uniós kérdésekben is együttműködésre törekszik a két ország, például hasonlóak az érdekeik a Nyugat-Balkánt és a Duna-stratégia fejlesztését illetően.

Idén a vasfüggöny áttörésének és Magyarország európai uniós csatlakozásának évfordulója alkalmat nyújt a közös ünneplésre - jegyezte meg az osztrák külügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Hacser Józsa színművész

A 83 éves Jászai Mari-díjas színésznő évtizedekig a Thália Színház tagja volt. Tovább olvasom