Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Martonyi: sértés megkérdőjelezni a magyar demokráciát

Főleg gazdasági okokból kérdőjelezik meg a magyarországi demokrácia minőségét - nyilatkozta a külügyminiszter egy brazil lapnak.
Sértés megkérdőjelezni a magyarországi demokráciát - mondta Martonyi János külügyminiszter az O Globo című brazil lapnak, elsősorban azzal magyarázva a magyarországi demokráciával szembeni kétségeket, hogy megsértett gazdasági érdekek alakultak át politikai tiltakozássá.

A külügyminiszter pénteken befejeződő brazíliai látogatása alkalmából adott interjút az újságnak.

A lap azon felvetésére, hogy az Európai Bizottság megkérdőjelezte a magyarországi "demokrácia minőségét", Martonyi János elmondta: Magyarország parlamentáris demokrácia az összes fékkel és ellensúllyal. Felvetődött néhány legitimációs kérdés az Európai Parlamentben, de ezeket rivális politikai pártok fogalmazták meg. "Ez a politikai játék része Európában, hogy megkérdőjelezik a politikai ellenfelek demokratikus elkötelezettségét. Néha ez túllép egy mértéket és egyfajta sértéssé válik. Ekkor szükségessé válik ennek visszautasítása. Mi ezt tesszük" - hangoztatta.

Martonyi János szerint főleg gazdasági okokból kérdőjelezik meg a magyarországi demokrácia minőségét. "Bevezettünk egy magas adót a bankrendszerben, amit nem jól fogadtak - micsoda meglepetés! - a bankok. Ma már az EU 11-12 tagállama teszi ugyanezt. Ugyancsak bevezettünk különadókat az energia és a telekommunikáció területén. A bankokat is megadóztattuk, de volt némi feszültség főleg a külföldi tulajdonú bankokkal. A megsértett gazdasági érdekek alakultak át politikai tiltakozássá" - mondta.

A külügyminiszter szerint a másik ok az Európában az állítólagos ideológiák között folyó harc. A magyar alaptörvény bevezető részében van egy hivatkozás a kereszténységre. Martonyi többek között hangsúlyozta: Magyarország nem létezne a kereszténység nélkül. "Ha több mint ezer évvel ezelőtt a magyar vezetés nem dönt a kereszténység felvételéről és nem kér koronát a pápától, akkor az én országom valószínűleg eltűnt volna. Abban az időben az (állam)alapítás része volt az állam és az egyház. (...) Ez a mi identitásunk" - fejtegette.

Martonyi János a kétoldalú kapcsolatokról elmondta, a magyar kormány nagyobb kereskedelmi forgalmat akar, és lényegesen több brazil beruházást szeretne látni Magyarországon. Szeretné, ha több brazil diák tanulna Magyarországon, több turista érkezne és erősödne a tudományos együttműködés. Ugyancsak szeretné látni Brazília hangsúlyosabb jelenlétét Közép-Európában, Magyarország szomszédainál.

Olvasóink írták

 • 2. tzs_szeged 2012. május 17. 19:54
  „Amikor Orbán felveti, hogy
  "Nem adna egy forint költségvetési támogatást sem a pártoknak Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban és 2014-ben."

  Nos, akkor megkérdőjeleződik a demokratikus jövő. Mert ugyan a pénztelenséget melyik párt tudná túlélni a FIDESZen kívül?”
 • 1. Queenmargareth 2012. május 17. 18:10
  „A külügyminiszter szerint a másik ok az Európában az állítólagos ideológiák között folyó harc. A magyar alaptörvény bevezető részében van egy hivatkozás a kereszténységre. Martonyi többek között hangsúlyozta: Magyarország nem létezne a kereszténység nélkül. "Ha több mint ezer évvel ezelőtt a magyar vezetés nem dönt a kereszténység felvételéről és nem kér koronát a pápától, akkor az én országom valószínűleg eltűnt volna. Abban az időben az (állam)alapítás része volt az állam és az egyház. (...) Ez a mi identitásunk" - fejtegette.

  ez mindig is fájó pont nekem.
  inkább kihaltunk volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május végén tárgyalhatja először a 2013-as büdzsét a kormány

Az NGM csütörtökön tette közzé a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges… Tovább olvasom