Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Martonyi: sokat javult a pénzügyi paktummal kapcsolatos európai uniós szerződés

A magyar külügyminiszter értékelése szerint sokat javult az elmúlt időszakban az úgynevezett pénzügyi paktummal kapcsolatos, új európai uniós szerződés tervezett szövege, amelyről az EU-tagországok állam- és kormányfői állapodhatnak meg hétfői brüsszeli találkozójukon.

Martonyi János az uniós külügyminisztereknek a kormányfői találkozót is előkészítő pénteki brüsszeli értekezlete után elmondta: várakozásai szerint hamarosan megállapodás születik abban a kérdésben, hogy az euróövezeti csúcstalálkozókon "főszabályként" a szerződéshez csatlakozó, eurózónán kívüli országok is részt vehetnek.

Ez a téma jelenleg élénk vita tárgyát képezi az unión belül. Lengyelország például lényegében a részvételi lehetőségtől tette függővé, hogy csatlakozik-e az új szerződéshez, míg egyes euróövezeti tagállamok - mindenekelőtt Franciaország - korlátozni szeretnék az eurót nem használó tagállamok jelenlétét az övezeti csúcstalálkozókon.

A legfrissebb szerződésváltozat szerint a részvételt évente legalább egy alkalommal tennék lehetővé a nem euróövezeti országok vezetői számára.

Martonyi elmondta: Magyarország azt is szeretné, ha a most létrehozandó rendszer a lehető legrövidebb időn belül integrálódna az uniós alapszerződésekbe. Mint jelezte, ezzel az az eredeti elképzelés valósulna meg (amelyeket a magyar kormány mindig is támogatott), hogy ezeket a rendelkezéseket az alapszerződés módosításával kell a joganyagba iktatni.

A vitás kérdések közé tartozik egyébként az is, hogy hány ország ratifikációját követően lépjen életbe a most jóváhagyandó új szerződés.

Orbán Viktor miniszterelnök már a hét folyamán korábban jelezte, hogy olyan szövegváltozat született, amelynek alapján azt tudja javasolni a parlamentnek, hogy támogassa Magyarország csatlakozását az új szerződéshez.

Martonyi János a pénteki sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a hétfői csúcsértekezlet középpontjában a kormányfői tanácsot elnöklő Herman Van Rompuy terveinek megfelelően a növekedés és a foglalkoztatás témaköre áll majd.

Van Rompuy bejelentése szerint az állam- és kormányfők a költségvetési fegyelem szigorítását magában foglaló pénzügyi paktum mellett az euróövezet stabilitását biztosító állandó mechanizmus (ESM) idei létrehozására vonatkozó szerződést is jóváhagyják majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényi ellentmondásokat tisztázna a Megyei Jogú Városok Szövetsége

Törvényi ellentmondásokat szeretne tisztázni a kormányzat képviselőivel a Megyei Jogú Városok… Tovább olvasom