Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Martonyi Szerbia EU-tagjelöltségéről és Iránról

Magyarország nem lát okot arra, hogy az észak-koszovói helyzet miatt ellenezze Szerbia EU-tagjelöltségét - közölte Martonyi János csütörtökön Brüsszelben.
A magyar külügyek irányítója az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után újságíróknak elmondta: az észak-koszovói feszült helyzet ugyan aggasztó, de Magyarország megítélése szerint ez még nem ok az Európai Bizottság azon javaslatának az elutasítására, hogy adják meg Szerbiának az EU-tagjelölti státust.

A magyar miniszter ugyanakkor emlékeztetett: a szerb parlament a jövő hétfőn szavaz a rehabilitációs törvényről, és a szerb EU-tagjelöltség magyar támogatása ennek a törvénynek a megszavazásától függ, addig a tagjelöltség magyar támogatása feltételes. A rehabilitációs törvény orvosolná a korábban elfogadott kárpótlási törvény hibáját, a törvényben ugyanis lényegében a magyarokat is érintő kollektív bűnösség elvét vették alapul.

Magyarország nem hívja haza teheráni nagykövetét, mert az lényegesen befolyásolná a kis létszámú diplomáciai képviselet működőképességét - mondta Martonyi János.

A magyar külügyek irányítója szintén az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozása után elmondta: a megbeszélésen határozottan elítélték a teheráni brit nagykövetség elleni támadást. Több ország emiatt már haza is rendelte konzultációra teheráni nagykövetét, ám ez nagy létszámú nagykövetségek esetében nem érinti annyira a működőképességet - jegyezte meg Martonyi.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország ugyan nem rendeli haza teheráni nagykövetét, de megkülönböztetett figyelemmel kíséri a fejleményeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állnak a hajók, mert alig van víz a Dunában - galéira

Mintegy száz uszály várakozik a magyar határ és Apatin városa között, ahol a héten leállt az ezer… Tovább olvasom