Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Martonyi: tisztázzuk az alaptalan vádakat

Magyarország remélhetőleg március vége előtt megkezdheti tárgyalásait az IMF-fel - mondta a külügyminiszter.
Magyarország azt szeretné, ha a lehető leghamarabb megkezdhetné tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a pénzügyi segítségnyújtásról - jelentette ki Martonyi János kedden Prágában, hozzátéve, bízik benne, hogy ezek a tárgyalások március vége előtt meg is kezdődnek.

"Nem mindig könnyű előrelátni a jövőt (...) de a politikai akarat és az eltökéltség fontosabbak. Mi azt szeretnénk, ha a tárgyalások a lehető leghamarabb elkezdődhetnének" - mondta a magyar diplomácia irányítója újságíróknak, miután tárgyalásokat folytatott Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszterrel.

Magyarország az IMF és az EU segítségét kéri, amelyek azonban világossá tették: addig nem kezdik el a tárgyalásokat a segítségnyújtásról, amíg nem biztosított a magyar központi bank függetlensége.

Nyugati megfigyelők emlékeztetnek: a konzervatív magyar kormányt bírálatok érték olyan lépések miatt, amelyek - a kritika szerint - a központi bank, a bíróságok és egyéb intézmények politikai irányítás alá vonását célozzák.

Martonyi Prágában elmondta, Magyarország válaszolt az EU-nak. Egyben kifejezte meggyőződését, hogy "az összes vitás kérdést meg fogjuk oldani és a félreértéseket, torzításokat, az alaptalan vádakat pedig tisztázzuk".

A magyar külügyminiszter azt mondta, a pénzügyi segítségnyújtásról szóló tárgyalások véleménye szerint "viszonylag rövid időn belül" sikeresen lezárulhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. február 21. 18:08
    „Martonyi úr! Ez rövid? Várja ki a végét. Tulajdonkép a válaszuk se mond semmit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült BKV-koncepció

A dokumentumot kedden kapja meg a kormány tárgyalódelegációja. Tovább olvasom