Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Martonyi: várjuk a bizottság konkrét kifogásait

Magyarország részletesebb okfejtést, magyarázatot vár az Európai Bizottságtól, hogy pontosan mi is az aggály az alaptörvény módosításával kapcsolatban - mondta a külügyminiszter.
Martonyi János szerint általános vádakkal, alaptalan rágalmakkal szemben nehéz védekezni, de a konkrét felvetéseket lehet orvosolni, így az Európai Bizottságtól is részletesebb okfejtést, magyarázatot vár Magyarország, hogy pontosan mi is az aggály az alaptörvény módosításával kapcsolatban.

A külügyminiszter az InfoRádió Aréna című hétfői műsorában kifejtette: az Európai Parlamentben is pártpolitikai harc, versengés folyik, a baloldali pártok rendkívül erőteljesen támadják Magyarországot, és választási kampánytémává akarják tenni a kérdést, hogy ezáltal saját politikai versenytársaikat is támadják.

Az általános, politikai, ideológiai ihletésű vádakat nehéz kezelni - mutatott rá.

A külügyminiszter emlékeztetett: levelében korábban a bizottság elnöke, José Manuel Barroso jelezte, hogy az alaptörvény módosítása miatt bizonyos kérdésekben kötelezettségszegési eljárást indíthatnak Magyarországgal szemben.

Ha konkrét kérdéseket vetnek fel, azt lehet rendezni, ezért a kormány azt várja az uniós testülettől, hogy kifejtse aggályait - közölte.

"Ha valóban komolyabb gond van", Magyarországnak nem érdeke, hogy a kötelezettségszegési eljárásokat végigvigyék, a kormány a megállapodásra törekszik - mondta Martonyi János.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló döntésben csak a számokra, az objektív tényekre szabad hagyatkozni, és figyelmen kívül kell hagyni a politikai megfontolásokat; kettős mércének nem lehet helye a döntésben.

Úgy fogalmazott, a kormány azt várja, hogy megszűnik az eljárás, mert az eredmények ezt támasztanák alá: a 2012-es 1,9 százalékos államháztartási hiány különösen nagy siker.

Ha valóban az objektív adatokból és az elért eredményekből indul ki a bizottság, olyan előrejelzést ad ki a magyar gazdasági helyzetről, amely megalapozza az Európai Tanács későbbi döntését, hogy megszüntessék az eljárást - vélekedett a miniszter.

Kiemelte: aggodalomra adhat okot, hogy a bizottság esetleg úgy gondolja, ha a magyar eredmények jók is, a gazdaságpolitika, amellyel ezeket elérték, nem olyan, amilyet az uniós testület elvár az országtól, és amelyet megfogalmazott az országspecifikus ajánlásaiban.

Így "egy szubjektív elem" is megjelenhet, amely "már nem a számokról szól" - mutatott rá Martonyi János.

Úgy látja, az sem zárható ki, hogy politikai megfontolások is "beszűrődnek", de ha bármely tagállam esetében a gazdaságtól független szempontok is megjelennek egy ilyen döntésben, az eljárás elveszti hitelét.

Olvasóink írták

  • 1. StencilAtya 2013. április 29. 23:25
    „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítették az agresszív apját megölő férfi büntetését

Az ítélőtábla a büntetést jogerősen három évre enyhítette. Tovább olvasom