Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Másfél millió muszlim a mekkai zarándoklaton

Több mint másfél millió, különböző országokból érkezett muzulmán vesz részt idén a szokásos évi mekkai zarándoklaton, a haddzson, amelynek szertartásai vasárnap vették kezdetüket - közölték hivatalos szaúd-arábiai források.
A sivatagi királyság állampolgárai, illetve a Szaúd-Arábiában élő külföldiek is több százezres létszámban vesznek részt a zarándoklaton. Hivatalos becslések szerint a kül- és belföldiek együtt összesen két és fél milliónyian vannak az idei ünnepen. Idén is több száz magyar ment el Mekkába. A hatóságok riadókészültséget rendeltek el: Több mint 60 ezer rendőr, orvos és mentős áll készenlétben.

Az utóbbi években általában mintegy kétmillió résztvevője volt a hagyományos mekkai zarándoklatnak, amelyre a Korán szerint minden hívő muzulmánnak életében legalább egyszer el kell mennie.

Vasárnap a zarándokok az ima és áhitat napját tartották a Mekkától öt kilométerre fekvő Mina-völgyben, hétfőn pedig az Irgalom hegyének is nevezett Arafat-hegyen gyűlnek össze, hogy Isten kegyelméért könyörögjenek. Tartózkodásuk a hegyen az utolsó ítéletre való várakozást jelképezi. A hegyről később visszatérnek a Mina-völgybe, hogy feláldozzanak egy állatot, általában birkát, emlékezve Ábrahám áldozatára, aki Isten parancsára kész volt feláldozni fiát, Izsákot. Ez a szertartás jelzi az al-adha ünnepének kezdetét, amelyet idén kedden kezdenek ünnepelni.

Ezután a zarándokok két további napot töltenek el a Mina-völgyben, ahol végrehajtják a sátán megkövezésének szertartását. Ez a mekkai zarándoklat utolsó rítusa, amely azt jelképezi, hogy a muzulmán hívők elutasítják a rosszat a hagyomány szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatárföldön Rába-futóművel

– Az idei évre kedvezőek a kilátásaink az egykori Szovjetunió utódállamaiban, ahol három év alatt a négyszeresével tudtuk növelni eladásainkat – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Minőség szempontjából eltűntek a különbségek kelet és nyugat között. Tovább olvasom