Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Másképpen nevetünk

Nevetni egészséges, de a nevetésnek ezenkívül még számos egyéb funkciója van, főleg a nőknél – állapította meg Barbara Menzinger berlini nyelvész egyik tanulmányában.
A nyelvész 18–81 év közötti hölgyek közreműködésével vizsgálta a nevetést mint kommunikációs eszközt. Azt próbálta felderíteni, hogy milyen funkciói vannak a nevetésnek a nők közötti beszélgetések során.

A vizsgálatban részt vevő 34 nő mind szociálisan, mind kulturális téren meglehetősen tarka csoportot alkotott. A magnóval és videóval rögzített beszélgetések során elsősorban a szexről beszélgettek, és sokkal hangosabban nevettek, mint az összehasonlításképpen a vásárlásról folytatott beszélgetéseken. A nők nem tudták, hogy voltaképpen a nevetési szokásaikat kutatják, konkrétan azt, hogy egy adott kérdésre válaszolva, illetve a kérdést meghallgatva mikor, milyen hangszínnel és milyen erősen nevetnek.

Az eredmény a nyelvész számára is meglepő volt: az derült ki, hogy a nevetés nem egy bizonyos hangulat kifejezése, hanem a rendszerezettségé és a rendé. A nők saját beszédük közben a leggyakrabban akkor nevetnek, amikor a beszélgetés sima folyását akarják biztosítani. Ezzel jelzik beszélgetési és kommunikációra való készségüket is. A férfiaknál ez teljesen másképp működik, általában kevesebbet nevetnek, kevesebb mimikával. A kutató azt is megállapította, hogy 60 felett a nők inkább keveset és visszafogottan nevetnek, a fiatalok viszont teljesen nyitottan és kimerítően, és nem korlátozza őket semmilyen magatartási kódex.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom