Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Másnak történet, nekik az életük

Három rokkant egy győrszemerei családban, s hogy helyzetük még nehezebb legyen, a közelmúltban bevonták az asszony – női szabó – vállalkozói engedélyét.
Oldal Jánosné szerint – miként azt szerkesztőségünkhöz írott levelében megfogalmazta – történetük nem nagy dolog annak, akit hasonló helyzet nem érint, neki és a családjának viszont az életet jelenti. A győrszemerei asszony 28 éves kora óta cukorbeteg, ami tavalyelőtt olyan súlyossá vált, hogy 67,5 százalékos rokkanttá nyilvánították, naponta négyszer inzulininjekciót kell adnia magának. Férjének több mint egy éve húzódik a rokkantosítása, így azóta ő semmi pénzt sem kap. Emellett mindennapi gondjaikat súlyosbítja 100 százalékos rokkant fiuk állapota. A 33 éves fiatalember idegrendszerét roppantotta össze a családra zúdult áradat. Hogy ne legyen elég a bajból: a minap bevonták az asszony vállalkozói engedélyét.
– Mikor a férjem beteg lett, akkor váltottam ki a vállalkozói igazolványt. Minden szükséges hatósági engedélyt megkaptam és három évvel ezelőtt nyitottam egy varrodát. Előtte még a műhely egész elektromos rendszerét át kellett szereltetni, pár százezer forintot belefektettünk ebbe is. A következő évben a súlyos cukrom miatt lerokkantosítottak és visszamondtam az áfát. Erre jött egy levél, hogy menjek be az okmányirodába, vigyem be a telepengedélyemet és új iparigazolványt kapok – mesélte Oldal Jánosné, akivel közölték, hogy az ügyben illetékes, győrszemerei hivatal intézi a hiányzó telepengedélyt.
– Közben kiderült, hogy mindent kezdhetünk elölről, mert a három évvel ezelőtti hatósági engedélyek elévültek. Bevallom, kétségbe estem, mert anyagi helyzetünknél fogva nincs pénzünk arra, hogy újra kidobjunk százezreket és úgy tűnik, az eddigi kevés lehetőségünk is odalesz. Közben a férjem talált egy jogszabályt, eszerint méltányosságból még utólag kaphatnánk telepengedélyt. Itt tartunk: a férjemnek azt ígérték, talán egy hónap múlva kap pénzt, a fiam, hála isten, itthon van, de lelkileg összeomolva, folyton fekszik, alszik, érzi, hogy valami nagyon nem jó körülöttünk. S ki a nyertes? Szerintünk a hatóság...
Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a győrszemerei polgármestert. Érdeklődésünkre Nagy Ferenc elmondta, hogy a vállalkozói igazolvány visszavonásáról szóló határozat 2006. május 11-én emelkedett jogerőre. Oldal Jánosnénak – miként ez a dokumentumban is szerepel – 15 napja van arra, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatalhoz címzett fellebbezéssel éljen, amit Győr jegyzőjének adhat be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglátogatja Pozsony emlékhelyeit?

Tovább olvasom