Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Második akcióterv: a kilátások bíztatóak, de vannak kockázatok

Nem tartalmazott nagy meglepetést Orbán Viktor miniszterelnök Országgyűlésben tett bejelentése a második akciótervről a már elmondott elképzelésekhez képest, a kilátások bíztatóak, de kockázati tényezők is vannak a legújabb tervezett lépésekben - mondták hétfőn az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint sem voltak újdonságok a miniszterelnöki beszédben, nem is várható ezért, hogy nagy hatása legyen a piacokra.

Pozitívnak nevezte az elemző, hogy a kormányfő a kiadási oldalon történő megtakarításokat emelte ki, az egész csomaggal kapcsolatban pedig az a kedvező fejlemény, hogy a hiányt sikerül tartani, ettől az adósságpálya is csökkenő lehet a következő években.

Kondrát Zsolt szerint az egész csomagot egyben lesz majd érdemes megnézni, a GDP "kicsit mínuszos is lehet", de nem nagyon, figyelemmel a növekedésjavító elemekre. Az infláció valószínűleg kicsit magasabb lesz majd a vártnál, részben azért, mert a cégek átháríthatnak költségeket a fogyasztókra - mondta az elemző.

Sok újdonságot nem tartalmazott a kormányfő beszéde - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője is. Elmondta: az adótervekből úgy látszik, hogy néhány szektor fogja megfinanszírozni az szja-csökkentést, ami fontos elem. Mint ahogyan az is, hogy 2013-ban egykulcsossá, 10 százalékra csökken a társasági nyereségadó, ezáltal növekszik Magyarország versenyképessége és ez kedvezően hat majd a befektetőkre, akiket ugyanakkor rövid távon elbizonytalaníthatnak a különböző válságadók.

Amennyiben 4 év alatt valóban sikerül 800 milliárd forinttal csökkenteni a bürokráciát - ahogyan az már kormányzati részről elhangzott - valóban meg lehet szüntetni a válságadókat az érintett szektorokban 2012 után, akkor ezek a szektorok a 10 százalékos nyereségadóra is figyelemmel jól fognak járni - hívta fel a figyelmet a Takarékbank elemzője.

Kifejtette: a bejelentett adóintézkedések bőven elégségesek ahhoz, hogy a hiánycél teljesüljön. Ez egyértelműen pozitív üzenet a befektetőknek, két kérdésükre azonban nem kaptak még választ: mi lesz 2013 után, továbbá mi pótolja majd a nyugdíjpénztárakat az állampapírpiacon.

A befektetők azért aggódnak, mi lesz akkor, ha a magán-nyugdíjpénztárak nem jutnak állami átutalásokhoz és így alig tudnak majd megjelenni az állampapírpiacon, akkor milyen intézményi befektetők fogják lejegyezni az állampapírokat - elemezte.

Jövő év december végéig ugyanis - a bejelentett adóváltozások szerint - 8 százalékról 0 százalékra csökken a magán- nyugdíjpénztáraknak fizetendő járulék, a nyugdíjkasszába kerülő 1,5 százalékos munkavállalói nyugdíjjárulék ugyanakkor 9,5 százalékra emelkedik. Ez havi 30 milliárd forint, éves szinten 2011-ben 360 milliárd forint megtakarítást jelent a központi költségvetésnek. Ha csökkenthetők az állampapír kibocsátások azzal, hogy ebből a pénzből csökkentik a hiányt és az államadósságot, akkor ez nagy gondot nem okoz majd, de ha másra költik el ezt az összeget, akkor jelentős problémát idézhet elő - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely.

Az szja-csökkentés pozitívuma a pénzügyi rendszer szempontjából, hogy nőhet a fogyasztás, ami lendületet adhat a gazdaságnak, de nagyon fontos, hogy emelkedjenek a megtakarítások is, utóbbiakból érezhetően lehessen finanszírozni a hazai szektorok hiteligényeit - hangsúlyozta a Takarékbank elemzője.

A legnagyobb hazai tulajdonú, pénzügyi tanácsadással foglalkozó cég, a BDO Magyarország adótanácsadó partnere, Gerendy Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervek szerint több, költségvetést alapvetően befolyásoló adótörvény változna, ezek az egykulcsos adót és az ehhez kapcsolódó változásokat részletezik, továbbá az ágazatokat terhelő különadókat.

Gerendy Zoltán az irányt jónak tartja, abból a szempontból, hogy az adóváltozások a lakossági fogyasztás bővülését és a jövedelem-képződést erősítik. Ennek, illetve a költségvetési egyensúly tartásának az ára, hogy különadókat kell kivetni. Gerendy Zoltán szerint ezeket a különadókat az érintett szektorok már jövőre tovább fogják hárítani a fogyasztókra, de nagy árnövekedéstől szerinte nem kell tartani.

Olvasóink írták

 • 19. jozko 2010. október 19. 17:01
  „/Kevesen/ azt mondják: értünk van.
  /Sokan / azt mondják: ellenünk. Rázós futam!”
 • 18. 620829 2010. október 19. 10:19
  „http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=140120&is=1

  ez meg a jövőről...a lényegről nem beszélt...kiadáscsökkentés...a befolyó 500 milliárdból mindjárt 150 milliárd a bkv és máv-nak.....NEVETSÉGES.... szakmai öngól hegyek!”
 • 17. 620829 2010. október 19. 09:56
  „ez még kell-hitelességgel kapcsolatban.....

  Továbbra is a módszer egyszerűen visszataszítónak tartom. A " Kell a pénzed add oda, vagy különben elvesszük!" őszintébb lenne / ha már az összetartás a fő szlogen/"

  Először engem is felbosszantottak ezzel, de rájöttem nem kell aggódni emiatt. Nagyot fogunk röhögni, amikor bejelentik, hogy csak vicceltek. Miért gondolom? Mert Orbán Viktor a garancia arra, hogy ez nem történhet meg.

  Nemzeti Együttműködési Program

  13.oldal:"Az államnak pártatlannak kell lennie . Nem ügyeskedhet, nem változtathatja

  kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat."

  68. oldal:

  "Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító

  magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

  Aláírta Orbán Viktor 2010.05.22”
 • 16. 620829 2010. október 19. 09:54
  „Továbbra is a módszer egyszerűen visszataszítónak tartom. A " Kell a pénzed add oda, vagy különben elvesszük!" őszintébb lenne / ha már az összetartás a fő szlogen/"

  Először engem is felbosszantottak ezzel, de rájöttem nem kell aggódni emiatt. Nagyot fogunk röhögni, amikor bejelentik, hogy csak vicceltek. Miért gondolom? Mert Orbán Viktor a garancia arra, hogy ez nem történhet meg.

  Nemzeti Együttműködési Program

  13.oldal:"Az államnak pártatlannak kell lennie . Nem ügyeskedhet, nem változtathatja

  kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat."

  68. oldal:

  "Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító

  magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek."

  Aláírta Orbán Viktor 2010.05.22

  Ennyit a hiteles orbánkáról.........................

  nem vagyok semmmilyen magán nyugdíjpénztár tagja...rv-m viszont sok van......így tudom és látom a reakciókat.

  achilleusz: Eladtam a felesleges házikóm végre-és megyek innen-mert akárki is van fent---azt tesz amit akar---közgazdászként egy dolgot látok-magyarhonban aki egy fejjel magasabb -az már ellenség-----maszop-szadesz-vagy fityisz----mindegy----szépek ezek a frázisok----egy serpenyőnek 2 oldala van-én a kiadásokkkal kezdtem volna--a sok élősködőt raktam volna elsőként rendbe...merta mai magyar szociális háló a gdp-nk 21%-t viszi el...számoljunk csak......több,mint 3000milliárd ft....az apehnél lévő BEHAJTHATATLAN kintlévőség 400 milliárdfelett van-----ez egy impotens ország-ez a véleménxem----mondom ezt 20 éves nyereséges-minden évben--múlttal-------Németországban-ha csak nemfizetővé válsz már jelenteni kell.......itt???????????????????????közröhej-nevetséges---nem akarok volt lakóhelyemre negativabb jelzőket leírni-----tisztelem még annnyira!”
 • 15. achilleus 2010. október 19. 09:42
  „14. hozzászólás 620829 2010.10.19. 09:40
  Gondolom a kötelező magánnyugdíjpénztárak esetében is hasonló a véleményed, vagy a felülvizsgálandó PPP projektekről...”
 • 14. 620829 2010. október 19. 09:40
  „Frakk !

  Egyik szar a másik ....-így tömören.
  Ha én tőkés lennék -egy dolog érdekelne-a tőkém hozama-akár nyereség-akár osztalék képében.

  MAGASAN LESZARNÁM-HOGY A MELÓSOM MENNYIÉRT DOLGOZIK-ÉS MENNYIT-LEGYEN MEG A PÉNZEM----a nyereségem--ha ezt elveszik-befejezve és a tőke megy oda ahol nyerőt hoz-----aki a tőkénél empátiát keres-az nagyon naív---nem érdekel -hogy munkahelyek szünnek meg stb......aki naívan azt hiszi-hogy nem lesz leépítés ezeken a munkahelyeken.......kereskedelemben vagyok cégtulaj 20 éve -tudom-hogy pár %-os emelést senki sem vesz észre.......és azt sem kéne kijelenteni-hogy a fityisz kiéheztetett körei nem fognak nyukálni.............naaaaaaaaaaaaaaa----azért több realitást kérnék.
  Ja és egyformán nem érdekel egyik párt sem-mind9össze vállalkozóként kiszámíthatóságot szeretnék.”
 • 13. achilleus 2010. október 19. 09:38
  „Érdekes, mintha Lendvai Ildikó számolt volna át mindent lélegeztetőgépbe legelőször.”
 • 12. Logaritmus 2010. október 19. 09:00
  „Erre készül a szegedi Fidesz is. Csak ők itt nem nyertek még 50%-ot sem.

  "Rendkívüli ülés összehívását kérte Tétényi Éva polgármestertől a valamennyi egyéni választókörzetben nyertes Fidesz-KDNP-frakció minden tagja. A napvilágot látott dokumentum szerint ezen az ülésen visszavonnák a polgármesterre átruházott feladatokat és hatásköröket. Ez azt jelentené, hogy az érdemi kérdésekben a bizottságok döntenének, a polgármesternek csak protokolláris teendői maradnának.

  - A törvény az alapvető önkormányzati jogokat a testületekhez utalja, és a mindenkori bizalmi helyzet dönti el, hogy ezekből mennyit ruháznak át a polgármesterre - indokolta tudósítónknak a Fidesz-KDNP szándékait Meggyes Tamás országgyűlési és egyben helyi képviselő, a város volt polgármestere. Hozzátette: Tétényi Éva eddigi látványpolitizálása, a frakció nyilvános lejáratására való törekvése ezt a bizalmat nem alapozta meg."”
 • 11. frakk 2010. október 19. 08:50
  „Lehiggadt. : Ne zavarjon a debreceni sportcsarnok, ha a 8 év alatt felduzzasztott, duplázódott államadósság nem zavar. Gondolom egyetlen egyszer sem szóltál ellene ilyen intenzíven. Gondolom a BKV sem zavart, oda is 800milliárd Ft-t kellene belepumpálni közpénzekből. Érdekes a szociális érzékenységetek mennyire tud szelektálni. Még a nagyságrendek sem zavarnak benneteket. Nem néztek semmit , elég ha meghalljátok a Fidesz nevét már csípőből tüzeltek. Nem is tudom hogy merek én is hozzászólni, az engedélyetek nélkül ???”
 • 10. cyt 2010. október 19. 08:23
  „Hakapeszi76, valamit nagyon elszamolhatott neked a konyvelod.....”
 • 9. hakapeszi76 2010. október 19. 08:02
  „Az nagy tévedés hogy én szocis lennék! Csak alapból utálok minden politikust legyen az jobb-bal-közép.
  Itt nem politikáról van szó hanem arról hogy meg tudod-e venni a gyerekednek a cipőt, és a gázszámlát ki tudod-e fizetni!”
 • 8. Lehiggadt 2010. október 19. 07:56
  „Közpénzből 20-milliárdos új stadion Debrecennek, mert Kósa ott "A"...? Fordított helyzetben jött rögtön a duma, hogy hány inkubátort lehetne ebből venni! Ezek sem különbek, csak a kondér körüli lökdösődés folytatódik.
  Kósa magyarul beszélni sem tud: (Ma reggelben) "feladatok szétszelektálása"... Nyelvtanból karó!
  Az új kormány feltalálta a MÁVAUT-ot, ami 50 évvel ezelőtt működött... - csak erre már alig emlékezik a nép...”
 • 7. Logaritmus 2010. október 19. 07:11
  „Sling: "- És végül álljon itt Soltész Miklós államtitkár bolsevik, padlásleseprő szemléletű cinizmusa, amely szerint azzal lehet megvédeni valaki vagyonát, ha elvesszük tőle."”
 • 6. sling 2010. október 19. 06:57
  „szocikáim, ne fanyalogjatok már! csinálták volna jobban 8 évig, és akkor nem lenne többségi (!) támogatottsága a kormányzó (hangsúlyozom: kormányzó) pártnak!
  by-by szocikáim:-))
  hehehe”
 • 5. hakapeszi76 2010. október 19. 06:54
  „Az is jó duma hogy nőni fog a fogyasztás a SZJA csökkentés eredményeképpen.
  A könyvelő szépen levezette hogy jövőre a munkavállalók 80%-ának csökkenni fog a nettó bére az adójóváírás elvonása miatt! Természetesen kivétve azokat akik havi 1 milliót keresnek havonta, mert ők most igazán jól járnak. Tehát megint a kispénzűek fogják megszívni mint a fenomenális szuperbruttó után!”
 • 4. hakapeszi76 2010. október 19. 06:48
  „Csak tudnám hogy az újságban honnan a jó ********ból vették ezeket a nettó béreket???
  Én 140bruttóból csak 82-t kapok kézhez!”
 • 3. N.P. 2010. október 19. 06:34
  „Érdekes módon Bohács képviselőéknek elég volt néhány óra a javaslatcsomag áttekintéséhez, most nem kértek 6 hónap haladékot mint a Dugonics tér kapcsán.”
 • 2. sling 2010. október 18. 22:45
  „úgy barátocskám, hogy a fidesz van többségben:-))
  hehe kis szocik.... :-)))”
 • 1. Evelyn_26 2010. október 18. 22:01
  „A Fidesz a hírek szerint 70 önkormányzati bizottsági helynek több, mint a felét le akarja nyúlni Szegeden!!! Erről a rémhírbe illó dologról ti is hallottatok? Tudtok róla valamit? Ha igaz, akkor kérdezném, hogy mindezt hogy gondolják? A képviselői helyek FELÉT SEM NYERTÉK EL, milyen felhatalmazás alapján akarnak magukból 80%-os erőt kreálni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három településen megismétlik a választást

Cigándon, Arkán és Keresztétén ismétlik meg az önkormányzati választást október 30-án. Tovább olvasom