Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Mától a 14 évnél fiatalabbak is kaphatnak személyit

Hétfőtől már a 14 év alatti gyermekek számára is lehet személyi igazolványt igényelni, a személyazonosító okmányt, a tb-kártyát, illetve az adóigazolványt a tervek szerint már közvetlenül a gyerek megszületése után igényelhetik a kismamák.
Hétfőtől már csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki Magyarországon.

A szülő kérelmét a kórház az illetékes anyakönyvvezetőnek továbbítja, aki az okmányirodának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, illetve az APEH-nek küldi az igényt. A szülő kérésére a gondviselő nevét és telefonszámát is felvezetik a gyerek lakcímkártyájára, szükség esetére. A későbbiekben a személyi igazolvány jó szolgálatot tehet, az iskolai beiratkozáskor nem kell majd például a születési anyakönyvi kivonat, elég lesz a személyi. Hasonló a helyzet akkor, amikor schengeni országba akar utazni a család, a 14 éven aluliakat személyi ellenében is átengedik majd a határon.

A biometrikus útlevélről még három éve döntött a kormány. 2006. augusztus 29-e óta ennek megfelelően már csak vörös színű úti okmányokat adnak ki, amely elektronikus formában tartalmazza az utazó arcképét, illetve személyi adatait. A kormánydöntés alapjául szolgáló uniós rendelet szerint azonban útlevélnek az illető ujjlenyomatát is tartalmaznia kell, ezért hétfőtől már ezzel is ellátják az okmányt. A régi útlevelek lejáratukig érvényesek, utána azonban az új típusú okmányt állítják majd ki.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. június 29. 17:35
    „bőr alá semmi értelme mert eltávolítható. Koponyába kell, a központi idegrendszerhez kötni hogy az eltávolítása halálos legyen. Akkor nyomon lehet követni a bűnözőket és nem lenne többé bűncselekmény. Csak az tart ettől aki maga is bűnözésre hajlamos.”
  • 1. zeitgeist 2009. június 29. 15:33
    „alakul ez..előbb utóbb elérjük hogy már születésünkkor egyből belövik a bőrünk alá a microchipet amit nyugaton már használnak, személyi adatok tárolására+bővitik majd a kapott orvosi ellátás adataival, aztán majd minden itt lesz egyben mert az egyszerűbb..amíg betartod amire kényszerítenek fentről mert ha nem csak 1 klikk a "törlés"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iráni nagykövetség előtt demonstrált a Fidelitas

A Fidelitas szerint a Jobbik nyíltan szimpatizál az iráni rezsimmel, sőt a magyar pártok közül egyedüliként üdvözölték az elnökválasztás eredményét. Tovább olvasom