Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Mától büntetnek

Ausztriában ma jár le a türelmi idő az öt hónappal ezelőtt kötelezővé tett nappali világítással kapcsolatban. Komoly bírságra számíthatnak azok, akik kivilágítatlanul közlekednek.
Ausztriában október óta kötelező a tompított fényszóró használata lakott területen belül. Az osztrák KRESZ erről szóló módosítása októberben lépett életbe, de a hatóságok öt hónapos türelmi időt hagytak az autósoknak az újítás megszokására. Mától viszont 15 euró helyszíni bírságra számíthat az, aki világítás nélkül közlekedik, feljelentés esetén a büntetés akár 5000 euróra is rúghat. A kötelező nappali világítás traktorokra és mopedautókra egyaránt vonatkozik. A helyzetjelző világítás nem elegendő, fényszóró nappali használata pedig tilos.
A jogszabály változtatásával a szakemberek szerint évente mintegy tizenöt százalékkal csökkenhet a közlekedési balesetek száma. Szerintük a fényszóró állandó használatával előzésnél jobban észre lehet venni a szembejövő forgalmat, kevesebb lenne a frontális ütközések száma és a gyalogosok is jobban tudják észlelni a gépkocsiforgalmat.
Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) nem ért egyet az új szabállyal. Szerintük a nappali világítás által növekvő üzemanyag-fogyasztás évente összesen 40 millió euró többletköltséget jelent majd az osztrák autótulajdonosoknak.
Országos viszonylatban eddig a burgenlandiak tartják be leginkább az új szabályt. Az Ausztria keleti tartományban élők 95 százaléka eddig is kivilágítva közlekedett nappal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült kolbász után csokipálinka

Gyermekekre jellemző tulajdonság, hogy ha valamivel kísérletezni szeretnének, azt akkor teszik meg, amikor a szülők nem tartózkodnak otthon. Magdika is így tett 13 éves korában: a szülők Téten szüreteltek, ő pedig nekiállt rétes nyújtani. A túrós finomság kitűnőre sikeredett, így a munkából fáradtan hazatérőket kellemes meglepetés várta. Finom süteményei is bekerültek receptkönyvünkbe. Tovább olvasom