Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Mától hallható nyilvánosan a Nagy Imre-per

Nagy Imre és hét társa perének 50. évfordulóján, hétfő délelőtt 9.30-tól az eredetivel megegyező időpontokban meghallgatható a tárgyalás hanganyaga Budapesten. Videók: Orbán Viktor, Kádár János.

Az összesen 52 órás vágatlan felvétel a fél évszázaddal ezelőtti bírósági tárgyalást rekonstruálja. Június 15-én 18 órakor fejeződik be a per felidézése. A meghallgatás napjai 2008-ban a hét ugyanazon napjaira esnek, mint a tárgyalási napok 1958-ban. A hanganyag a OSA Archívumban (Nyílt Társadalom Archívum), az Arany János utca 32. szám alatt hallgatható meg.



Nagy Imre újratemetése 1989. július 16.: Orbán Viktor


Nagy Imre és hét társa perének évfordulójának alkalmából más eseményeket is szerveznek: kedden a Fő utcai börtönben emlékeznek a kivégzésre, jövő hétfőn pedig koszorúzási ünnepséget tartanak a főváros több pontján.




Kádár János, 1988.

Zárt tárgyalás

Az 1958. június 9-15. között megrendezett koncepciós per a hétfőn lejátszott hangfelvételek tanúsága szerint azzal kezdődött, hogy a bírói tanács elnöke, Vida Ferenc államtitkokra hivatkozva elrendelte a zárt tárgyalást. Ez ellen Nagy Imre felemelte szavát, arra hivatkozva, hogy a hazai és a nemzetközi közvéleménynek joga volt a tájékozódáshoz ebben az ügyben. és azt is fontosnak tartotta, hogy legyen publikus az ő véleménye is a forradalommal és előzményeivel kapcsolatban.

A digitalizált felvétel tanúsága szerint a per érdemi tárgyalásának kezdetén a vádlottakat kikísérték a teremből, közülük egyedül Nagy Imre maradt a teremben. Ekkor elmondta, hogy bűnbaknak érzi magát, akit mások cselekedeteiért is felelősségre vonnak. Az is kiderült, hogy a volt miniszterelnök nem ismerte a jogi procedúra menetét, a bírótól a tárgyalás kezdetén kért felvilágosítást erről.

Kiigazítások

Hétfő délelőtt Nagy Imre 1958. február 5-én tett vallomását játsszák le. Ezt a tárgyalás jegyzője olvasta fel. A hangfelvételen jól hallható, hogy Nagy Imre néhányszor kiigazítást kért, mert a jegyzőkönyv nem tartalmazta pontosan korábbi vallomását. A kétórás felvétel után délután következik Nagy Imre kihallgatása, amelyen egyebek mellett kivizsgálták Nagy Imrének a Petőfi Körrel és az ellenzéki írókkal kialakított kapcsolatát, az október 28-ai memorandumát, amely először ismerte el az eseményeket nemzeti felkelésnek, valamint a koalíciós kormány megalakulásának körülményeit 1956 novemberének első napjaiban.

Olvasóink írták

 • 18. Nagy Zoltán 2008. június 16. 20:36
  „Én kíváncsi vagyok az egész hanganyagra.
  Ui. ja és fontos nagyapámat keresem akit igy hivtak
  Nem tudom hol lett eltemetve nem is láttam sajnos soha de keresem mert fontos

  Név: Nagy Ernő r. kat
  Születési hely: Budapest
  Születési ideje: 1907. február 26
  Anyja neve: nem tudom
  Felesége: leánykori neve : Kiss Anna ref
  Születési hely: Hódmezővásárhely
  Születési ideje: 1919. augusztus 16
  Édesanyja neve : Olejka Katalin Karolina
  Itt éltek Lakcímük: Hmvhely, II. Kalász u. 6 majd később
  Hmvhely, I. Kapitány u. 2.
  Aki ennyi adatból magára ismer kérem feltétlen irjon ismerjük meg egymást.
  Elnézést akit zavartam e pár sorral.
  Nagy Zoltán
  tapancs@axelero.hu”
 • 17. matriné 2008. június 10. 09:43
  „Kedves "o. viktor"! Nem ott van a gond, hogy a halottakról megemlékeznek és a valós történetet megismerheti az aki akarja. Ott van a baj, ,hogy az élőket ép úgy terrorizálják mint annak idején tették az" elvtársak leszármnazottjai"! Talán annyi különbséggel, hogy nincs haláűlbüntetés! A törvényeket, rendeleteket ma is olyan emberek gyártják akik, tudatosan foszsszák ki e népet! Sőt még a jogorvoslati lehetőségüket is korlátozzák! A bünüldözés, parncs uralom, a protekció elfedi a talár szennyesét és dicsőiti a mundér becsületét, mind ha volna! Persze ezt csupán az érti meg, aki megéli ezeket. A holtak meg nyugodjanak békében, mert a gyilkosok már nem üldözhetők mint ahogy azok a bünözők sem akinek megalkották az elévülkés figalmát! Természetesen még akkor is, ha a tettükkel, akár évtizedekig is károsithatják az embereket továbbra is!”
 • 16. o.viktor 2008. június 09. 18:54
  „és az olyan emberek dugdosták el előlünk, mint a tábornok”
 • 15. geysa 2008. június 09. 18:32
  „Joga van minden magyar állampolgárnak a saját történelmének ismeretéhez. Mint tudjuk a bolsevista Kádár rendszer csupa hazugság és terror volt. Sajnos személyes érintettségem is van benne. Szeretném megismerni annyi bizonyos.”
 • 14. Faur Csongor 2008. június 09. 18:13
  „Én kíváncsi vagyok az egész hanganyagra.”
 • 13. Tabornok 2008. június 09. 15:52
  „"Mától hallható nyilvánosan a Nagy Imre-per" És akkor mi van. Mi lesz ettől jobb ? ? ?
  Antall és Orbán, amikor hatalmon volt, akkor miért nem tette ezt lehetővé.”
 • 12. kendermagos 2008. június 09. 15:24
  „nagy imre készítette 46-ban a németek kitelepítéséről szóló jogszabályt, később haverjai felakasztották. nem mártír csupán a szokásos komcsi leszámolás áldozata.”
 • 11. cseres 2008. június 09. 15:11
  „Mi is a baj a dakota harcossal?
  Soros-pénzen kitaníttatták, fölfuttatták, aztán most meg nem akarja teljesíteni a parancsokat?
  Nagyon jó a két Kádár-interjúrészlet videón: bemutatja, milyen felelősségérzettel volt képes beszélni egy kommunista államférfi, aki alárendeltjei hatalom- és vagyonszerzésének állott útjában, és közvetve kiderül, milyen felelőséggel bír az a személy, akiről a nemzetközi bankártalálkozón csak annyit kérdeztek: ki ez a pulyka?”
 • 10. Dew 2008. június 09. 14:57
  „Ezt a legnagyobb szívű magyart annó kifütyülték a Kossuth téren, amikor elvtársazni kezdett a Parlament erkélyéről. Plusz ő is a szovjet iga alatt képzelte el az országot, Szovjetúnió egyik kiszolgálója volt.”
 • 9. balazs_88 2008. június 09. 13:31
  „Istenem de hülye bunkó parasztok vagytok(jobb kifejezést nemtudok). Persze mikor a csürhe az utcán tör zúz akkor az 56os harcosokhoz hasonlítják magukat, de láám, amikor az egyik legnagyobb szívű magyar Nagy Imre hanganyagáról van szó az már elterelés a mai ügyekről.... Ez történelem drága bartátaim, ha nem tűnt volna fel....”
 • 8. busch 2008. június 09. 13:14
  „elterelő hadművelet... vann ennek a kis országnak elég baja miért nem a valós problémákat próbálják megoldani ?”
 • 7. hehe 2008. június 09. 12:49
  „Szerintem felesleges ismét politikai vitába keveredni.....
  Igen, mutassák be ezt is, meg a titkosított anyagokat a 90-es évekből...... olaj....stb...

  Azokra igazán kiváncsi mindenki......”
 • 6. FJózsi 2008. június 09. 12:18
  „Mindenki azt olvas ki egy cikkből, hozzászólásból,amit akar. Én például azt, hogy reális egy dakota harcos.(Irhattam volna vezírímádót is!Fújj!)”
 • 5. reális 2008. június 09. 11:46
  „FJózsi
  jellemző rátok: ebből a cikkből és a videóanyagból csak O.V. fikázása jut eszetekbe. Gratulálok!”
 • 4. FJózsi 2008. június 09. 11:39
  „ov belerúgott a döglött oroszlánba és abból sütkérezik máig . Soros-pénzen kiképezték ,Palmer amerikai nagykövet befuttatta és megnézhetjük mi lett belőle. Tele pakolta a zsebét,milliók meg nyomorognak. Isten ments az ilyen szélhámosoktól. Mielőtt bárki vádolna, a másik oldal sem különb.Egyébként nem tanultunk 56-ból. Ma már a csürhét, gyilkosokat is ünnepeltetnék. Nagy Imre ízig-vérig komcsi volt. Mióta rádöbbentek erre a dakota harcos haverjai nem igen vállalják. Nem is vállalhatják, mert semmi közük hozzá.”
 • 3. Dew 2008. június 09. 10:22
  „Abban igaza van Martinénak, hogy semmi eredménye sem lesz ennek. A felelősök vagy ágyban, párnák közt haltak meg, vagy ha esetleg még élnek, úgyis elkerülik a felelősségre vonást. Sőt, maholnap már erkölcsi példaképek lesznek...”
 • 2. o.viktor 2008. június 09. 10:00
  „matriné!
  majd ha a te apádat temették volna jelöletlen sírba egy előre lefocizott per után, nem tudom eltereleésnek neveznéd-e
  inkább ne írj, olvass, azzal csak magadnak teszel jót”
 • 1. matriné 2008. június 09. 09:07
  „Elterelés a mai még élő emberek megoldatlan ügyeikről! Mert ennek már semmi értelme! Krimit meg lehet látni a fikmekben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott, nyolc sérült Simontornya határában

Ketten meghaltak, nyolcan pedig megsérültek hétfőn hajnalban, egy Tolna megyei balesetben. Tovább olvasom