Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Mától osztják az energiatakarékos izzókat

Gazdára talált az első két energiatakarékos izzó a környezetvédelmi tárca akciójában - ezeket Szabó Imre miniszter személyesen vitte el egy szentendrei nyugdíjasnak.
A minisztérium csütörtöki közleménye szerint 20 ezer közép-magyarországi háztartásba juttatják el az égőket. Az izzókat a rászoruló, 65 év feletti lakosok kapják, akiknek az átlagos havi áramszámlája nem haladja meg az ötezer forintot.

Az energiatakarékos izzók körülbelül 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos, így a tárca számításai szerint az energiatakarékos villanykörték magasabb ára 46 nap alatt megtérül meg. A 40 ezer darab magyar gyártmányú izzóhoz egyébként a minisztérium a bolti ár feléért jutott hozzá. A közlemény szerint az izzók cseréjével csaknem 4 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások szén-dioxid kibocsátása.

Ha valaki a hagyományos, 100 wattos égőjét energiatakarékos 20 wattosra cseréli, akkor az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintot takaríthat meg évente. Az akcióban részt vevő 20 ezer háztartás az izzók hatéves élettartama alatt csaknem 2 milliárd forintot spórol meg a minisztérium számításai szerint.

Olvasóink írták

 • 10. KolompárRómeó 2009. július 17. 19:42
  „Hol a tökömben megy napi 7 órán át egy izzó?

  Ha napi 70 órávakl számolunk, akkor viszont évi 160ezret lehet megspórolni! Na, milyen ötlet?”
 • 9. garbon 2009. július 16. 22:07
  „Hol kaphatók ?”
 • 8. garbon 2009. július 16. 22:07
  „Hol kaphatók ?”
 • 7. Otaku 2009. július 16. 20:11
  „drukkoljunk a ledeknek, hogy végre emberi árban legyenek.”
 • 6. comet 2009. július 16. 20:05
  „"A közlemény szerint az izzók cseréjével csaknem 4 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások szén-dioxid kibocsátása."- eddig nem tudtam, hogy az izzók széndoxidot termelnek. Ha netán a fosszilis erőművek energia termelése során keletkező széndioxidról lenne szó, azt máshogy kéne fogalmazni, meg nem világos hogy számoltak e az ország enegiaellátásának közel felét biztosító atom és egyéb energia forrásokkal, melyeknek a széndioxid kibocsátása jelentősen elmarad a széntüzelésű erőművekétől, ill elhanyagolható.
  Gyanús a sok kétesen csengő statisztikai adat. Azért kiváncsi lennék az ötletgazdára, és az esetleges érdekeltségi körökre. Persze lehet hogy ez csak rossz beidegződés.
  A legjobb persze az lenne, ha tényleg olyen szuper lenne az egész, ahogy a cikk sugallja, és semmi susmus vagy mutyi sem lenne a háttérben.”
 • 5. flexsnake 2009. július 16. 17:26
  „Nem lesz gázár és fűtéstámogatás, kaptok izzókat! :D Tessék beosztani. :D
  Háj nekünk itt azéjó me levezetjük az áramut a póznárúl és ha rajtakapnak, az áramszolgáltató ingyen felszerel órákat is. Me rá vagyunk szorulva, teccikérteni? :D Tessék minket felzárkóztatni de sok pénzé :D Me nekünk jár ám ingyenáram a közösből!”
 • 4. N.P. 2009. július 16. 16:37
  „Naca 2009.07.16. 14:58
  Amit írtál, ahhoz nincs mit hozzátenni, csak kiemelni: PORHINTÉS, PR akció!!!!!!!”
 • 3. Mathiasking 2009. július 16. 16:05
  „De gyorsan levették a címoldalról a cikket a hozzászólásomat követően! Miért is T.Szerkesztő Úr?”
 • 2. Mathiasking 2009. július 16. 15:33
  „Akit érdekel egy nagyon érdekes cikket olvastam Alexander Wunsch ( orvos és fényterapeuta) tollából. Igazgatója az ILA-nak (Nemzetközi Fényszövetség). Lényeg: az energia takarékos izzók által kibocsátott fény káros hatását évek óta figyelik, vizsgálják és mérik. Olyan emberekre akik funkcionális zavarokkal , krónikus stresszel, alvászavarral valamint valamikor ezekkel a betegségekkel küzdenek illetve küzdöttek, azoknál elővigyázatosságra lenne szükség és a veszélyekre fel kell hívni a figyelmet. Továbbá terhes nők, gyerekek és idős emberek számára is fontos az elővigyázatosság! Lehető legkevesebbet tegyék ki magukat energia takarékos lámpák fényének. Nagyon sok összehasonlítás és diagramm, tudományos magyarázat van a cikkben. Engem meggyőzött, annyi szent!

  Takarékoskodni, de nem minden áron!”
 • 1. Naca 2009. július 16. 14:58
  „Bocsánat, de már az is elgondolkodtató, hogy lehet egy idős nyugdíjas áramszámlája 5 ezer forint körül. Mire fogyaszt el annyit? Biztos, hogy nem a villanykörte eszi nála az áramot. És a takarékos izzóval sem fog sokat érni, mert azt csak olyan helyen érdemes használni, ahol legalább napi négy órát ég a villany és folyamatosan. Az ilyen típusú izzókat nem lehet csak úgy le fel kapcsolgatni. Szóval a nyugdíjas sok mindent megtehet a spórolás érdekében, amit mondjuk egy gyerekes család nem, ahol főzni kell a villanytűzhelyen, mindennap mosni kell a gyerekre, a gyereknek tanulni kell akár lámpa mellett is és még számtalan olyan eszköz van, amit használ. Ezért én csak porhintésnek tartom ezt a nyugdíjas akciót, kíváncsi lennék a takarékossági eredményre mondjuk úgy fél év múlva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végrendeletet hamisítottak, hogy ne kelljen fizetniük

Csaknem két éve egy elhunyt a végrendeletében arról rendelkezett, hogy három örököse igényt tarthat 465 millió forintnyi tagi kölcsön visszakövetelésére. Tovább olvasom