Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Matolcsy: 27 százalékos áfa, megszűnik az adójóváírás

Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012-i évi Országvédelmi Költségvetésben. Emelkedik az egészségügyi járulék is.
A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

"A költségvetési tervezetet a mai napon megküldte a kormány a Költségvetési Tanácsnak, s a testület javaslatait figyelembe véve módosít,ha szüksége, s a törvénytervezete szeptember 30-án az Országgyűlés elé terjeszti" - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György közölte: a tervezett infláció jövőre 4,2 százalék, a GDP arányos államháztartási hiány a jövő év végére 72 százalékra csökken a 2011 decemberi 73 százalékról. Hozzátette azt is a GDP arányos kamatkiadás az idei 3,8 százalékról jövőre 3,6 százalékra csökken. A tervezett makrogazdasági adatok szerint a lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal nő, a beruházások 3,7 százalékkal bővülnek.

Jövőre javul az ország külső egyensúlya - jelezte Matolcsy György, a folyó fizetés mérlegtöbblet a GDP 3 százaléka lesz.

A foglalkoztatás 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 11 százalék feletti arányról 10-11 százalékra mérséklődik.

Ismertetése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, ez a 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra való emeléséből származik - tette hozzá. A 300 milliárd forintos tartalék másik két tétele a 100 milliárd forintos általános tartalék és az 50 milliárdos kamatkockázati tartalék.

A 750 milliárd forintos egyenlegjavulás két összetevőből áll: a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. A miniszter jelezte, hogy eredetileg 2012-re a Száll Kálmán Tervben 550 milliárd forintos egyenlegjavításra vállalkozott a kormány, ez az összeg most 750 milliárdra emelkedik.

Matolcsy: 750 millióval javul az állam költségvetése.
Matolcsy: 750 millióval javul az állam költségvetése.

Matolcsy György elmondta: jövőre a kormány egyszerre vezeti ki a félszuper bruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből, az előbbi az adóbevétel csökkenésével az utóbbi a bevétel növelésével jár, s a két tétel közel azonos nagyságrendet képvisel. A lényeg, hogy kialakul a 16 százalékos arányos szja rendszer.

A 25 százalékos áfa-kulcs 27 százalékra emelése mellett megmarad a kedvezményes 5 százalékos, illetve 18 százalékos kulcs is. Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta, az Európai Unió szabályozása nem zárja ki a 25 százaléknál magasabb kulcsot.

A munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik 2012-ben. A járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér 1,5-szerese után fizetni. Emellett egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék.

Jövőre baleseti különadót fizetnek a biztosítók, 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó, függően a környezetvédelmi besorolástól, 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a kormány - tette hozzá a miniszter

A 300 milliárd forintos kiadáscsökkenés alapvetően hatékonyság javulásból származik, amelynek hátterében a központi költségvetési szervek fejezeti előirányzatainál elérendő 200-250 milliárd forintos megtakarítást kíván elérni a kormány. A

A központi igazgatásban foglalkoztatott 66 ezer emberből 5.200 úgynevezett köztisztviselői keretbe kerül, s ha onnan el tudnak helyezkedni a piacon, akkor "az őket foglalkoztatók 50 százalékos munkáltatói adókedvezményben részesülnek" - magyarázta a miniszter.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés öt fő célt tűzött maga elé jelezte a miniszter: álljon saját lábra a nyugdíjrendszer, azaz egyensúlyi legyen, kezdődjön meg az egészségügyi alap saját lábra állítása, épüljön ki a 16 százalékos, arányos egykulcsos adórendszer. Emellett a költségvetés, illetve az adórendszer célja, hogy zárja be az adóelkerülésére szolgáló kiskapukat. További cél a foglalkoztatási helyzet érezhető javulása. Ötödik pontként a költségvetés céljaként azt jelölte meg Matolcsy György, hogy az védje meg az országot.

Az elemzők vegyesen ítélik meg a jövő évi költségvetést

Vegyesen ítélték meg a Matolcsy György által pénteken bejelentett 2012. évi költségvetési terv számait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A nemzetgazdasági miniszter ismertetése szerint a 2012. évi Országvédelmi Költségvetés az államháztartás egyenlegét jövőre 750 milliárd forinttal javítja. A kiadások 300 milliárd forinttal csökkennek, a bevételek 445-450 milliárd forinttal nőnek, a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik, és 25-ről 27 százalékra nő az általános áfakulcs. A kabinet 300 milliárd forintos tartalékot képez, ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba.

A kormány 1,5 százalékos GDP-növekedéssel, 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal, a jövő évre a prognosztizált 3,4 százalék helyett 4,2 százalékos inflációval, 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel számol. Jövőre a kormány egyszerre kivezeti a félszuper bruttósítást és az adójóváírást az szja rendszerből - így 16 százalékos arányos szja-rendszer alakul ki.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője aláhúzta: jó irányt mutat a jövő évi költségvetés. A bevételi oldal hangsúlyossága szerinte azt jelenti, hogy a kabinet a biztosabban kalkulálható tételekkel, biztosabb megoldásokkal számol, amelyekre szükség is van. Az elemző örömét fejezte ki a program kapcsán azért, hogy kisebb kockázatot jelentő deficitcsökkentő lépéseket választott a kormány.

Az áfaemelés várhatóan visszafogja a fogyasztást - fűzte hozzá -, és az utóbbi előrejelzését le is vágta nagyon a kabinet. A makropálya reálisnak tekinthető - közölte.

Az uniós direktívák gyors áttekintése után úgy tűnik: nincs bennük 25 százalékos plafonra utalás - mondta. Az áfaemelés terve kapcsán még megjegyezte, hogy szerinte jobb, hogy a kabinet nem a jövedelemadókat, hanem a fogyasztáshoz kapcsolódókat emeli.

Úgy fogalmazott: rövid távon, a meglévő kockázatok mellett választott megoldások jók, visszahozzák a reményt, hogy tartható lesz a jövő év, amely így is feszített lesz.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő, hogy a költségvetési konszolidáció bevételtúlsúlyos, a "hagyományoknak megfelelően" most is jelentős túlsúlyt kapnak az adóemelések. Úgy vélekedett, hogy jobb lett volna a kiadáscsökkentésben nagyobbat lépni és megkerülni az áfaemelést. Utóbbiról szólva megjegyezte, kétséges, hogy a lépés az uniós joggal összeegyeztethető-e.

Löszegezte: a makroprognózis reálisnak tűnik összességében, bár az inflációt lehetett volna magasabbra tervezni. Az elemző kockázatokat lát a növekedési prognózisban is, mint mondta azért, mert bár a piacok a fejlett országok növekedését a 0-1 százalék közé teszik, azért 30-40 százalék esély is van a recesszióra.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta, pozitívum, hogy a kabinet felismerte, még alacsonyabb növekedéssel kell számolni, mint korábban. Bár - közölte - feltehetően ezt is lefelé kell majd módosítani. Úgy vélekedett, jó hír az is, hogy a kormány elfogadta, nem lesz elegendő a korábban tervezett kiigazítás.

Szerinte a kiigazítási szükségletnek csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább 1.000 milliárd forintnyinak kellett volna lennie. Megismételte, hogy a gazdaság visszaesésére számít jövőre, nem kismértékű növekedésére.

A bevételi oldalról szólva azt emelte ki, hogy az áfa- és az egészségügyi járulékemelésnek, ha vannak is kedvezőtlen hatásai, összességében azonban jó intézkedések költségvetési szempontból, mert könnyen beszedhetők, jól ellenőrizhető pénzforrások.

Az szja-intézkedésekről azonban azt mondta, az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése foglalkoztatási szempontból negatív lépés. Szerinte a jövő év megadja a választ arra, hogy sikeres-e a kormány személyi jövedelemadó politikája, vagy sem.

Olvasóink írták

152 hozzászólás
 • 152. balihoho 2011. szeptember 20. 07:55
  „Azért van eladósodva a magyar, mert le vannak nyomva a bérek. Csak annyit keresel, amiből meg tudsz élni, ha gyarapodni akarsz, hitelt kell felvenned. Így támogatja a bankokat a mindenkori, így a jelenlegi kormány is! Ahhoz, hogy némiképpen gyarapodni is tudjunk, a minimális fizetésnek nettó 150 ezer forintnak kellene lenni, de ez képtelenség! Húsz éve azt mondta Antall József miniszter elnök, hogy előbb a nyugati árak legyenek, aztán jöhetnek a nyugati bérek! Ezt a mondását akkor jól megjegyeztem! Hát ezért kérdem, hol vannak a nyugati bérek? Miért vannak lefojtva? Csodálkoznak a kormányon lévők, hogy nem szeretnek dolgozni a termelő szférában?”
 • 151. kadnarv 2011. szeptember 19. 18:28
  „Elhitették velünk, hogy a demokrácia jelentése a "nép uralma".Mára már tudjuk, hogy a demokrácia annyit jelent, hogy 4 évente pitizik vki mindig a szavazatokért-majd miután megkapta, mindent úgy csinál, ahogy érdekei diktálják. Az ember élni akar.Dolgozni és élvezni annak gyümölcsét. De mi ezt nem tudjuk megtenni ebben a rabszolgatartó társadalomban, ahol csak dolgozol,dolgozol és fizetsz és fizetsz. És ha életről van szó,akkor arra gondolsz, majd ekkor,majd akkor jobb lesz! De hogy most milyen életet élsz kíváncsi rá vki? Szerintem valaha lehet, hogy a szó a nép uralmát jelentette..manapság egész más jelentése lett. A politika nem lehet más-már látjuk,tudjuk.Most már a lét a tét!”
 • 150. nemecsekerno_007 2011. szeptember 18. 18:42
  „132. strangerrr 2011.09.17. 19:06

  Nem csak a Fidesz hazudott. A kedves választók is becsapták magukat. Ehhez amúgy nagyon értünk : (
  Lehetnek mérgesek, de akkor is szépen le fogják nyelni ezt a békát is és talán tanulnak belőle. Remélem többé nem ugranak majd minden gumicsontra és nem hiszik el, hogy nyugati életszínvonalon élhetnek, nyugati munkamorál nélkül. : (”
 • 149. z927 2011. szeptember 18. 11:16
  „138. strangerrr

  Matolcsynak üzenem, hogy ha az alábbi kijelentését valóban 3 év alatt akarja a kormány véghez vinni, akkor kicsit le vannak maradva. Nem sokkal, csak úgy ca. 10 évvel. Viszont, ha ilyen ütemben emeli az adókat és az ÁFA mértékét, akkor lecsúszunk a 184-ik helyre.”
 • 148. frakk 2011. szeptember 18. 10:07
  „Az Áfa emelés csökkentés mindig is egy olyan játék volt ahol az árak csak emelkedtek.
  Ha emelés történt egyértelműen emeltek a fogyasztói árakban is. Ha Áfa csökkentést jelentettek be akkor meg szinten tartás (előkészület az újabb emelésre.
  Jól mondja a Fidesz semminek nincs a helyén az ára.
  Európa legmagasabb rezsidíjai-------Európa legalacsonyabb fizetései
  Európa legmagasabb rendőrségi büntetései -------legalacsonyabb fizetései
  Európa legmagasabb élelmiszer Áfa és egyéb Áfa tételei-----legalacsonyabb fizetései
  Európa legtöbb állami alkalmazottja-----legkevesebb produktív fizikai dolgozója
  Európa legmagasabb kamatai- legtöbb segélye----legjövedelmezőbb bankjai, legnagyobb adóssága
  és sorolhatnám a végeláthatatlan párhuzamokat, ellentéteket”
 • 147. X_Y 2011. szeptember 18. 09:59
  „146. bambinaXX 2011.09.18. 06:55

  Természetesen szükséges: mégis csak szégyen hogy Lézerjani nem tarthatta meg az Audi S8-at. Most végre visszakaphatja, vagy esetleg egy Ferrari-t vagy Maserati-t is választhat magának. Sajnos benzinre az ÁFA emelés miatt ezentúl a havi 300.000 nem lesz elég, minimum 1.00.000 kell majd...De hát ezt akarta a 2/3 - meg hát meg is érdemli, kezdettőlnagyon keményen dolgozott, olyan felelős beosztásokban mint Rapcsák táskahordozója:)”
 • 146. bambinaXX 2011. szeptember 18. 06:55
  „lehet, h szükség van erre, nem tudom - de közben az egészséges élelmiszerek/alapanyagok: zöldség-gyümölcs-hús-legalább az itt megtermeltek- áfáját csökkenteni kellene!! Nemrég volt szó az egészségtelen menzai étkezésről, és, h otthon a gyerekek 1 része nem kap gyümölcsöt - mi lesz ezután??
  a benzinár horror már így is - a további emelése biztos nem "pörgeti a gazdaságot", csak áremelkedést generál.
  egyébként egyetértek Mikével(134) - ezért volna a NAV, és valóban sok a "potyautas" a rendszerben..”
 • 145. acidrain 2011. szeptember 18. 00:20
  „Amikor az elmúlt hét évben az MSZP politikusai adócsökkentésről beszéltek, végül mindig adót emeltek - mutatott rá a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András 2009-ben. Mint fogalmazott, a kormány nem más, mint politikai adócsalók gyülekezete, akiknek semmi sem szent.

  Érdekes párhuzam, hogy akkor az áfaemeléstől várt többletbevételt krízisalapba helyezte volna az akkori kormány, most Matolcsy a 27 százalékos kulcstól várt többletbevételt országvédelmi alapba tenné.

  Pedig Cser-Palkovics szerint "az ilyen intézkedésekből pontosan látszik ugyanis, hogy a krízisalappal a szocialisták valójában nem az általuk bajba juttatott embereken akarnak segíteni, hanem csak a választási pártkasszát töltik fel. Ha nem így lenne, akkor nem hoztak volna olyan megszorító intézkedéseket, amelyek éppen a legnehezebben élő embereket hozzák még kiszolgáltatottabb helyzetbe. Ilyen például az áfaemelés, és annak árnövelő hatása" - mondta 2009-ben a szóvivőhelyettes.”
 • 144. scorpiosecret 2011. szeptember 17. 22:44
  „54. Larsson 2011.09.16. 20:00
  Na ide jutottunk, hogy már arccal nem is merünk tüntetni....”
 • 143. scorpiosecret 2011. szeptember 17. 22:40
  „31. Logaritmus 2011.09.16. 18:46
  Teljesen egyetértek veled!!! Vissza Bajnait!”
 • 142. scorpiosecret 2011. szeptember 17. 22:38
  „Népírtás!”
 • 141. florian70 2011. szeptember 17. 21:54
  „"ÁFA

  Ámokfutó Fülkeforradalmárok Arcátlansága

  "Bármennyi akadályt látunk magunk előtt tornyosulni, nem torpanhatunk meg. Vissza kell verni minden olyan támadást, amely a görög útra sodorhatná az országot. (...) Meg kell védenünk az embereket, keményen ki kell állnunk a magyar megoldások mellett, folytatnunk kell az adósságcsökkentést, a munkahelyteremtést és a vállalkozások élénkítését minden eszközzel, és minél gyorsabban." (Orbán)

  Hát ez az, van mire hivatkozni, mint általában. Elmúlt nyolc évre, szocialisták rombolásaira, görögökre, magyarokra, nemzetre, népre, szegényekre és még az ördög tudja mire, csak ne a számat figyeljék alapon. Meg kell védenünk az embereket, hogy oda ne rohanjak a kenetteljes dumától, meg hogy folytatni kell az adósságcsökkentést. Persze, áfa meg jövedéki adóemeléssel. Munkahelyteremtést is folytatni kell, meg a vállalkozások élénkítését, persze, közmunkások statisztikai hókusz- pókuszával, no meg a hitelek befagyasztását eredményező intézkedésekkel. Duma az van bőven, de már előre megmondták, nem azt kell itt figyelni, hogy mit mond az ember. Errefelé az már nem számít.

  Mert, hogy ezek aztán már jóval korábban megmondták. "Az emberek helyzete egyre nehezedik a kormány adóemelései miatt, hiszen az áfa és a jövedéki adó növelése következtében emelkednek az árak, így a családoknak egyre kevesebb pénz marad a zsebében, mérsékelni kell a fogyasztásukat, ami a gazdaság visszaeséséhez vezet" - mondta gyermeteg szóvivőjük 2009 júniusában, az előző kormány válságintézkedéseit követően. Majd nem átallotta hozzátenni, hogy "tovább folyik a hazudozás adóügyekben, hiszen az elmúlt hét év tapasztalatai alapján mindenki látja, hogy amikor a szocialisták és a szabad demokraták adócsökkentésről beszélnek, abból mindig, kivétel nélkül adóemelés lesz". Arcátlanok ezek, nem csak ámokfutók. Még nagy hangon, szikrázó tekintettel, a tömeget hergelve arról is beszélt a gyermeteg szóvivő akkor, hogy a gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a szocialista kormány és kiemelte, hogy ez a továbbgyűrűző hatása miatt rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának jelenlegi szinten való tartását.

  Hát ilyeneket hazudtak szemrebbenés nélkül annak idején, most aztán meg adnak a szegényekkel való szövetségnek rendesen. Mert itt már valóban nem az számít, hogy mit mondanak, hanem mit cselekszenek. A gázolaj jövedéki adóját csaknem 13 ft-al emelik meg, ez áfával együtt 16.-ft literenkénti emelést jelent majd a kiskereskedelmi forgalomban, más termékek és szolgáltatások áremelkedését is magával rántva, mivel a szállítás kihat életünk minden területére, dízel meghajtású járművekkel bonyolódik leginkább az egész. A 25-ről 27 %-ra történő ÁFA emelés bejelentése tette fel a koronát minderre. Ezt játsszák most velünk az áfások, azaz az ámokfutó fülkeforradalmár arcátlanok. Közben már azt is bejelentették, hogy több, mint 5000 embert fognak elküldeni a közigazgatásból, "hatékonyságjavítás" címen, valamint emelni fogják az egészségbiztosítási járulékot, a munkavállalói járulékkal együtt, lesz aztán még baleseti különadó is, akárki meglássa.
  Ezek mostanság az un. "magyar megoldások."

  Megy ám itt az ámokfutás rendesen, melynek aktuális ismertetőjegyei, a kormányfői szóvivő aranyköpéseivel fűszerezve: nincs megszorítás, csak radikális átszervezés és nem lesznek elbocsátások sem, visszamenőleges hatályú törvények meg pláne nem, a legfontosabb pedig az, hogy a Munka törvénykönyvével kapcsolatos változtatások miatt nem felháborodni kellene, hanem örülni. Jogszabály átírással pedig felelősségre lehet majd vonni a szocialistákat, ha már Budai Gyuszinak nem megy a kívánt mértékben. Mert ugyebár a nemzetközi baloldal immár kudarcot vallott. A szocialistáknak pedig befellegzett. Mert a nemzetnek ugyebár ez kell. Nem pedig a szocialista főbűnök, hogy annak idején megemelték a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és más közalkalmazottak fizetését 50 százalékkal, hogy a nyugdíjasokat fejenként egyszeri 19 ezer forintos támogatásban részesítették, meg eltörölték a tévé előfizetési díjat és megemelték 30 százalékkal a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat vagy adómentessé tették a minimálbért. Micsoda dolog volt az is, hogy az iskolakezdés előtt minden családnak kéthavi családi pótlékot adtak, és meg is emelték a családi pótlékot, stb, stb...

  ÁFA. Ideje lesz már véget vetni az ámokfutásnak. Fülkeforradalom ide, vagy oda. Arcátlanok ezek és kész. Be is vallják rendesen, szemrebbenés nélkül, hogy nem számít mit mondanak. Hazudják, hogy szövetségben állnak a szegényekkel. Éberség altató duma. Minden cselekedetük ezt igazolja. Ők mondták, az a fontos amit tesznek és nem az, amiről beszélnek. És, hogy mit tesznek? Ütik, vágják a szegényeket, ahol csak érik. Emberek, lássátok már meg, ne csak nézzetek!
  "”
 • 140. jozko 2011. szeptember 17. 21:31
  „Szóval azt mondjátok, ne a jónak tartott, saját szakmai érveik mentén vezényeljék le a kilábalást -
  hanem hallgassanak a népre, a "kollektív bölcsességre"?

  Mert a nép szava Isten szava?
  Egy frászt!

  A pánikba esett nép arra kérte Mózest, vigye vissza őket az egyiptomiak fogságába, mert bár könyörtelen rabszolgasors vár rájuk, a fazék biztonságos közelségében lehetnek!
  Vagy ugyanez a nép feszíttette meg saját Megváltóját!

  A katolikusok pedig révületben végignézték, amint a Szent Inkvizíció megkínozza, máglyára veti
  a közülük való kivételes képességű és tudású társaikat!

  Egyszóval csak a népre hallgatva nem mindig lehet felelős döntést hozni!

  Ha nyilvánosan végeznének el egy, a beteg számára fájdalmas, de életmentő beavatkozást,
  a szemlélők többsége szadista gyilkosnak titulálná, a beavatkozás azonnali megszüntetésére szólítaná fel, vagy minden teketória nélkül azonnal megkövezné az orvost!

  Ilyesmi zajlik most a gazdaságban....
  Mellesleg az "operációt végző" tímet a szavazók megválasztották és a választási törvény értelmében felhatalmazták a műtétre.
  Késő arra hivatkozni, hogy nem ezt akarták!
  Sőt, a 2/3-hoz tartozók pálfordulása egyenesen árulásnak is felfogható!
  Mégis, mire gondoltak?
  És a kérdés nem csak a 2/3-nak szól!

  Lehetetlent nem lehet teljesíteni - sőt, csodákra sem érdemes várni.
  Neki kell vágni a rögös útnak.
  Legtöbbször a nép helyeslésével, az "eretnekség elvetésével"”
 • 139. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:40
  „"miközben Európa minden országa adó- és járulékcsökkentéssel, gazdaságfejlesztési programokkal próbálja segíteni gazdaságát a túlélésben, a magyar kormány totálisan szembe megy az európai gyakorlattal, és olyan adóemelésekbe kezd, amelynek a hatását egyelőre senki nem ismeri.

  Az áfaemelés a nagycsaládosokat és a nyugdíjas háztartásokat fogja sújtani, a jövedéki adó emelése pedig azokat a vállalkozásokat és családokat, ahol munkába, iskolába járáshoz használják az autót - figyelmeztetett."

  Varga Mihály”
 • 138. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:39
  „"Magyarországon a világ 183 állama közül a 151. legmagasabb az adóterhelés, innen a száz alatti helyre szeretnénk lemenni három év alatt, ami óriási feladat."

  Matolcsy György”
 • 137. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:39
  „"Adócsökkentésre van szükség, hogy a magyar vállalkozások életben maradhassanak. Ma ugyanis egy magyar vállalkozás előtt három út áll: vagy csődbe megy, vagy a feketegazdaságban folytatja tevékenységét, vagy Pozsonyba települ át és ott fizeti az adót."

  Semjén Zsolt”
 • 136. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:38
  „" A brutális megszorításokból nem lesz gazdasági növekedés, ezek a megszorítások csak a reménytelenséget növelik - húzta alá a képviselő.
  Az áfa és jövedéki adó emelésével kapcsolatban Varga Mihály kifejtette, hogy az amúgy is gyenge fogyasztást ezek az intézkedések tovább csökkentik, és a fogyasztás csökkenése mindig munkahelyek megszűnését vonja maga után."

  Varga Mihály”
 • 135. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:37
  „"Ha az üzemanyag ára emelkedik, akkor minden szolgáltatás és áru ára is emelkedni fog ennek következtében - jegyezte meg a fideszes honatya, kiemelve: ez pedig kevesebb fogyasztással jár, ami a gazdaság stagnálását idézi elő."

  Fónagy János”
 • 134. Mike3 2011. szeptember 17. 19:28
  „Majd ha mindenki be lesz jelentve a teljes fizetésével, nem kellenek majd ilyen trükkök. Azok szívnak megint, akik sok adót fizetnek be.”
 • 133. strangerrr 2011. szeptember 17. 19:16
  „"Semmilyen adóemeléshez nem vagyunk hajlandóak asszisztálni, mert nem erről volt szó a választások előtt" - Szijjártó Péter 2006 június

  "Azzal, hogy a kormány 23 százalékra emeli az áfát, azzal Európában a harmadik legmagasabb áfaszintet "állítja elő" Magyarországon" - ugyancsak Szíjjártó a 2009-es áfaemeléskor.”
152 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét év fegyház: nevelt fiát ölte meg a bakonygyepesi férfi

Tizenhét évi fegyházra ítélte az ajkai Szalai Ferencet a Veszprém Megyei Bíróság pénteken, amiért… Tovább olvasom