Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Matolcsy: a kormánynak nem célja elsorvasztani az önkéntes pénztárakat

Matolcsy szerint a kormánynak nem az önkéntes nyugdíjpénztárak elsorvasztása a célja.
A kormánynak nem az önkéntes nyugdíjpénztárak elsorvasztása a célja, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlő további lehetőségek kiaknázása - válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásban feltett kérdésre az Országgyűlés honlapján, amelyet a portfolio.hu idézett vasárnap.

A nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független képviselő kérdésére kifejtette: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítása során kiemelt szerepet kaphatnak e szervezetek, amelyek az I. pillérből folyósított nyugellátáshoz kapcsolódva emelhetik a nyugellátás elérhető szintjét.

Hozzátette, a pénztárak jelentős része több mint 16 éve működik, és úgy vélte: megérett a működésük arra, hogy ne kelljen a túlszabályozottsággal küzdeniük, indokolt az adminisztráció egyszerűsítése, a dereguláció, esetlegesen egy új szabályozási modell bevezetése is.

A pénztárak a továbbiakban is átláthatóan, olcsón, a tagok érdekét messzemenően szolgálva működnek — amire a jelenlegi és a tervezett egyszerűsített szabályrendszer is garancia — így az őket megillető kedvezményrendszer bővítése, kiterjesztése is prioritássá válhat, ami a szféra egészének további erősödését szolgálhatja - írja a miniszter.

Oláh Lajos egyebek mellett azt kérdezte: képes-e, illetve kész-e a kormány egyértelmű, kifejezett és megnyugtató választ adni arra vonatkozóan, hogy „védelmi" címszó alatt, vagy bármilyen ürüggyel ezt a vagyont nem vonja el? Matolcsy György válaszában hangsúlyozta: az önkéntes kiegészítő pénztárak nem állnak közvetlen kapcsolatban a kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszerrel, így a miniszter szerint Oláh Lajos kérdésfeltevése nem egészen érthető.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Yossarian 2012. január 30. 20:16
  „23. japánember
  "...ennyi erővel az összes fizetésünket el tudnák venni..."
  így van.
  de előbb a megtakarításainkat nyúlják le.
  és ez már el is kezdődött a magánnyugdíjszámlákkal.
  ha ehhez hozzáveszed, hogy az idei költségvetési törvényt már a hatálybalépése előtt módosítani kellett, és úgy néz ki, a módosított se tartható, no meg ha az EU-IMF nem ad zsozsót, akkor kurva nagy kakiban vagyunk.
  köszönhetően Mekk Eleknek, és az unortodox baromságának.
  akkor pedig valahonnan pénzt kell szerezni.
  és mi marad?
  úgy van. az önkéntes nyugdíjpénztár,a lakossági megtakarítások, folyószámlák.
  mondom mint Milosevics, vagy Carlos Menem idejében.
  ez nem pesszimizmus. ez a realitás.”
 • 24. japánember 2012. január 30. 18:29
  „macs!
  Leírtad a lényeget csak nem látod az erdőtől a fát, de nem baj mindenkinek a saját belátása szerint kell tennie.”
 • 23. japánember 2012. január 30. 18:23
  „Hát gyerekek sajnálom, hogy ennyire pesszimisták vagytok. Na és hogy keveritek a szezont a fazonnal. Mint írtam már ennyi erővel az összes fizetésünket el tudnák venni a saját magán számlánkról. Ja és Drága Yossarian Magyarországon élek...még:)”
 • 22. macs 2012. január 30. 17:21
  „20. japánember,
  miért?
  Igaz egyikbe a 9,5% ment, a másikba meg annyi amennyit erre a célra szánok. A különbség csak annyi volt, hogy az egyik kötelező volt,a másik pedig önkéntes. Mindkettő az adózott pénzemből ment/megy.”
 • 21. Yossarian 2012. január 30. 16:33
  „20. japánember
  aranybogaram, hol élsz te?
  bizony nem szabad összekeverni a magánnyugdíjpénztárat az önkéntessel.
  más a neve.
  csakhogy a mnypénzárban is az én pénzem volt, és mégis ellopták.
  jelenleg a Mekk Elek szavain kívül semmiféle garancia nincs arra, hogy egy esetleges krízis, vagyis a jelenleginél is szarabb helyzetben ne nyúlhatának az önk.nyug.pénztári számlámhoz. vagy mondjuk a bankszámlámhoz. vagy a tiédhez, esetleg mindannyiunkéhoz.
  annak idején Milosevics megcsinálta, az orbán meg mitől lenne különb???”
 • 20. japánember 2012. január 30. 14:56
  „macs !
  Ez nagyon figyelem felkeltő dolog, de még akkor sem kéne az önkéntes nyugdíjpénztárat összekeverni a magánnyugdíjpénztárral. Különben meg ha mégis ez megtörténne csak hivatkozni tudnék a 9. hozzászólásom utolsó két mondatára.”
 • 19. macs 2012. január 30. 14:12
  „18. japánember,
  http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs566.ash2/148844_10150095521822119_652972118_7188033_1174562_n.jpg”
 • 18. japánember 2012. január 30. 13:47
  „Ez egy nagy rém hír!!!! Nem tudom hogy ezt honnan veszik az emberek. Mint mikor kamu híreket terjeszt valaki hogy romlik ez meg ez az értékpapír, vagy legyen szó bármilyen értékről, és mindenki rohan kivenni és másba fektetni a pénzét.”
 • 17. Vörcsi 2012. január 30. 12:12
  „16.
  Abban volt igazam, amit még december elején csak sejtettem, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések után az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések is veszélybe kerülhetnek, és legjobb lesz ennek elébe menni. Azt gondolom a nyugdíjpénztárakat illetően (is) képben vagyok, és mélységesen egyetértünk, ha a legnagyobb gazemberségnek tekintjük a magán megtakarítások (mellesleg az adózott jövedelemből megtakarítások!) "lenyúlását" és ennek hatásaként a gazdaságpolitika jó irányának igazolását! Velem egyel többen vagyunk akik nem vagyunk sem kormánypártiak, sem ellenzékiek, csak próbáljuk magtakarításainkat megvédeni, és a politikának nem áldozatául esni. További szép napot!”
 • 16. japánember 2012. január 30. 11:47
  „Vörcsi!
  Miben volt igazad?
  Ezt még nem értem mindig. Milyen elmefuttatásokban vagytok ti:) Én nem vagyok sem kormánypárti sem ellenzéki, de szerintem ha a kormány az önkéntes nyugdíj-megtakarításunkhoz is hozzányúl az olyan mintha a saját egyéni bankszámlánkat venné el és nem összekeverendő a magánnyugdíj pénztárral.”
 • 15. deszkás 2012. január 30. 11:21
  „Mert a T-hom-nál "véletlenül kifelejtett" CNN-t mégis tudom nézni.”
 • 14. Vörcsi 2012. január 30. 10:45
  „Decemberben kivettem a pénzem az önkéntes nyugdíjpénztárból. Az egyik szegedi OTP fiókban az ügyintéző hölgy megkérdezte, ezt miért teszem? Mondtam a korhatár előtti ellátás bevezetése, (rendelkezési jog megszűnése a következménye) és a fenyegető államcsőd miatt. Azt a felháborodást látni kellett volna, amivel erre reagált! Azt mondta, ha az állam becsődöl akkor mindannyian bukunk, és ezt minden magyar embernek közösen vállalnia kellene. Mondtam, csak azt felejti el, hogy sem a törvényi változást, sem az államcsődöt nem én okoztam(om) Akkor is! Volt a válasz, milyen magyartalan gondolkodás az ilyen! Most látom, és üzenem neki, mégiscsak nekem lett igazam. Amit azért nagyon sajnálok!”
 • 13. deszkás 2012. január 30. 10:37
  „Nem érti a kérdést a drága. Mint a CNN-en sem értette Kovács Zoltán. "Mi történik és mit tesznek a várhatóan tömeges leszakadókkal?"”
 • 12. alfa258 2012. január 30. 08:55
  „Ettől mentsen meg az Isten bennünket!!! Mert az azt jelenti, hogy félő megy a levesbe az önk.nyp is!!!!!!! Aztán meg az öregségre spórolt temetkezési pénz is!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 11. csmano 2012. január 30. 08:51
  „Ezzel is az lesz mint a kötelező mnyp-kel.
  Megmondják,hogy aki nem adja az államnak, az nem kap állami nyugdíj, és tb ellátást, amire a többség átadja a pénzét (akinek nincs elég hogy abból megéljen).
  Majd megy minden tovább.
  A nyugdíjrendszernél is, most azok is kapnak teljes éllátást, akik maradtak a kötelező mnyp tagnak.
  Az egyéni számláknak meg híre sincs az állami rendszerben.”
 • 10. spiler 2012. január 30. 08:31
  „hanem a ,,,,,lenyúlás”
 • 9. japánember 2012. január 30. 08:27
  „Emberek ha ez így lenne, hogy még az önkéntes nyugdíjpénztárunkra is rátenné a kezét a kormány akkor ennyi erővel a fizetésünket egy az egyben nekik küldhetnénk nem a magán számlánkra. Ugyan már!!! Ha meg ez be is következne akkor Isten óvja a kormányunkat én azt mondom. Mert szerintem ezt már csak Ő nézné el neki.”
 • 8. balihoho 2012. január 30. 07:54
  „Ez az alamuszi kormány nem ismeri, vagy félre értelmezi a magántulajdon védelmét és szentségét. A magánnyugdíj pénztárban lévő pénz, nem számít magán tulajdonnak? ha nem, akkor érthető, miért vették el az ott összegyűlt sok milliárd forintot. Kétezer tízben, a választások előtt Orbán a köztévében, a nyugdíjakkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a nyugdíj rendszer jó, ahhoz harminc évig nem kell hozzá nyúlni. Csak azért hazudtak akkor, hogy meg nyerhessék a választásokat. Na ebben nincs különbség a pártok között, ha a hatalom megszerzése a cél, hazudik mindegyik. Másfelől, ha ilyen véleménye van most, Matolcsynak a magánnyugdíj pénztárakról, akkor miért hirdették korábban, hogy a magánnyugdíj pénztárak eltőzsdézik a tagok pénzét? vagy ez is egy hazugság, ürügy volt hogy elvegyék a tagok pénzét?”
 • 7. Raktáros 2012. január 29. 23:45
  „Jesszus! Már megint "megvédelmez" valamit?
  Na akkor annak is lőttek?”
 • 6. igazságkereső 2012. január 29. 20:36
  „Az is jó lenne,ha Matolcsy miniszter úr a bankok felé is intézkedne,hogy egyetlen Magyarországon működő bank se sorvaszthassa el a devizát nem is látott, indexálási trükkel megvezetett ügyfeleit! Érdekes módon erről mélyen hallgat minden ez ügyben illetékes,pedig lenne miről beszélni 1,7 millió, bankok által megvezetett "devizahiteles" sorsáról!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Fidesz tömegeket tud megmozgatni, ha iparkodik˝

Német, francia és lengyel lapok foglalkoztak a magyarországi helyzettel, többek között a… Tovább olvasom