Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Matolcsy: biztonsággal tartható a 2,7 százalékos hiánycél

Az e-útdíj bevezetésének késlekedése sem növelné a hiányt - közölte a nemzetgazdasági miniszter.
A 2013. évi költségvetést jelentős tartalékokkal fogadta el a parlament, amelyek biztosítják az uniós módszertan szerinti GDP-arányos 2,7 százalékos hiánycél elérését. Az e-útdíj bevezetésének késlekedése sem növelné a hiányt, mert a bevételkiesést ellensúlyozná az alacsonyabb kiépítési költség - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter Tóth Csaba (MSZP) írásbeli kérdésre válaszolt szerdán, miután a szocialista képviselő azt vetette fel, hogy az idei költségvetésből mintegy 180 milliárd fog kiesni három tételből, ezek: az e-útdíj tender, a pénztárgépek bekötése és az online szerencsejáték megadóztatása.

Matolcsy György válaszában megismételte: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) álláspontja szerint nincs veszélyben az e-útdíjból származó bevételek realizálása. (Ez a költségvetésben 75 milliárd forinttal szerepel a második félévben.) A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani. Amennyiben az e-útdíj rendszer kiépítés késlekedést szenvedne, az emiatti bevételkiesést jelentős részben ellensúlyozná a rendszer kiépítési költségeinek esetleges megtakarítása, és a nehéz-tehergépjárművektől származó matrica-díjbevételek második félévi többlete.

A NAV által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendeletnél nem számol jelentős csúszással, és így jelentős bevételkieséssel a kormány - közölte a miniszter, reagálva a betervezett 95 milliárd forintos tétel esetleges elmaradására.

Az online szerencsejátékokból származó 2013. évi várható adóbevétel tervezése során már ismert volt az elhúzódó jogalkotási folyamat játékadó bevételre gyakorolt lehetséges hatása - érvelt egy másik felvetésre a miniszter. Hozzáfűzte: a kormány az online szerencsejátékokat terhelő játékadó bevételre 2013 második felében számít.

Matolcsy György nem tartja aggályosnak annak a közel 25 milliárd forintos bevételnek a teljesülését sem, amelyet a bürokrácia csökkentésétől várnak. Válaszában kifejti: a közszférában elrendelt takarékossági intézkedések (kötelező nyugdíjazás a központi költségvetési szervek egy részénél, illetve a bér és nyugdíj együtt folyósításának tilalma) költségvetési hatásának tervezésekor a kormány számításba vette egyes ágazatoknál az esetleges kivételek érvényesítésének lehetőségét. A várttól esetlegesen elmaradó megtakarítás jóval kisebb egyenlegrontást jelentene, hiszen a kevésbé csökkenő létszám miatt a költségvetés adóbevételei kedvezőbben alakulnának - írja.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2013. február 06. 21:26
    „A HVG információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön tető alá hozott megállapodása nagy tételben történő magyar állampapír vásárlást is tartalmaz. "A két és fél órás Kreml-beli munkamegbeszélésről kiadott semmitmondó közleményekhez képest méretes pénzügyi csomag körvonalazódott", írja a lap legfrissebb száma.

    Az orosz fél szerintük 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyezne le, mégpedig 2,25 százalékos kamattal, ami jóval alacsonyabb kamatozású, mint az IMF-hitel. És messze olcsóbb, mint a lakossági euróforrások levadászására kitalált, 5 százalék feletti kamatozású eurókötvény, vagy a most kibocsátani tervezett dollárkötvény, amely várhatóan 5,5 százalék körüli hozamszinttel kerül forgalomba.

    Az értesülést egy órán belül már cáfolták a Reuters hírügynökségnek a Kreml felől, miszerint nem született arról megállapodás, hogy az oroszok magyar kötvényt vennének - írja a portfolio.hu.

    Na ez aztán már őszinte beszéd...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb agrárkiviteli lehetőségek nyílnak Oroszország felé

A magyar agrárágazat az elmúlt két évben növelni tudta termelését - mondta Fazekas Sándor. Tovább olvasom