Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Matolcsy: egészséges szerkezetű a magyar növekedés

A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad.
Az első negyedévben láthatóvá vált gazdasági növekedés különösen örömteli, mert ez már egészséges szerkezetű növekedés - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön a Miskolci Egyetemen. Matolcsy György az MNB országos szakmai konzultációjának első állomásán arról is beszélt, hogy a monetáris tanács az inflációs pálya és más folyamatok alapján további lehetőséget láthat az alapkamat csökkentésére.

A jegybankelnök szerint a magyar növekedés azért egészséges, mert nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából fakad. A magyar növekedés, ha egy hajszállal is, de jobb a régiós társakénál - mondta, hozzátéve, hogy az a gazdaságpolitika által meghatározott kitörési pontokra összpontosul, és alacsony inflációs környezetben valósul meg. Az exportot ösztönző, 290 forintos euróárfolyamszint nem okozott inflációs sokkot Magyarországon - mondta a jegybankelnök.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán ismertetett előzetes adatai szerint a magyar bruttó hazai termék az első negyedévben a negyedik negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt, míg az éves visszaesés üteme 1,7 százalékról 0,9 százalékra mérséklődött.

Matolcsy György szerint a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében szükség van a jegybank segítségére, továbbá a kkv-szektor, a magyar hitelintézeti szektor, az önkormányzatok, az egyetemek, a kormány, a befektetők és a jegybank szövetségére.

A jegybankelnök előadásában hangsúlyozta, a kormány és az új jegybanki vezetés hisz a növekedésben, a reálgazdaságban, az iparban, és az ipar, a reálgazdaság és a tudás szövetségében. Egyben megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Magyarországon fenntartható gazdasági növekedési fordulatra van szükség.

Matolcsy György megismételte korábbi kijelentését, amely szerint Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, így lehetőség van arra, hogy a jegybank támogassa a növekedés beindítását.

Balog Ádám, az MNB alelnöke az üzletemberekből, egyetemi oktatókból és hallgatókból álló közönségnek ismertette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit. Arra a kérdésre, hogy várható-e a jegybanki növekedési hitelprogram folytatása, közölte: az MNB vezetése folyamatosan értékeli a programot és szeptemberben egy alapos értékelést terjeszt a monetáris tanács elé. "Komolyan gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne (...) folytatni ezt a programot" - tette hozzá.

Az MNB első alkalommal tartott szakmai konzultációt a növekedési hitelprogramról, illetve monetáris politikájáról. A négy állomásból álló sorozat következő helyszíne - pénteken - Balatonfüreden lesz. Később Siófokon és Debrecenben tart konzultációt a jegybank vezetése.

MNB-alelnök: az infláció eddigi alakulása nem változtat a jegybank hozzáállásán

A kedden közzétett inflációs számok nem különböznek az eddigiektől annyival, hogy az lényegesen befolyásolná a monetáris tanács általános hozzáállását a kamatpályához - jelentette ki Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön.

A jegybank konzultációs sorozatának első, miskolci állomásán újságíróknak elmondta azt is: az MNB igazgatósága a jövő héten fogadja el a növekedési hitelprogram harmadik pillérének, azaz az ország rövid távú külső adósságának mérséklését célzó intézkedések konstrukcióját.

Balog Ádám szerint továbbra is az az elképzelés, hogy az MNB hosszabb távú devizaswapokat ad a bankoknak a kéthetes jegybanki eszközben tartott állományuk csökkentése ellenében. A gondolkodás tárgya az, hogy ez a csökkentés mit jelentsen, melyik időszakhoz képest mérjék a csökkentést - tette hozzá.

Az alelnök szerint nyáron van egy természetes rövidülés a külső lejárati szerkezetben, így a jegybank szempontjából nem jó, ha például áprilishoz képest mérik a csökkenést.

Az alelnök nagyon bíztatónak nevezte az első negyedévi GDP-adatokat, de hangsúlyozta, hogy azok egyelőre nem befolyásolják a jegybank politikáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vargha Tamás: a magyar katonák áldozatvállalása követendő példa

A Magyar Honvédség fennállásának 165 esztendejében bizonyította, hogy büszkék lehetünk katonáinkra. Tovább olvasom