Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Matolcsy: elég lesz a 300 milliárdos tartalék

A kormány felkészült az eurózóna válságának elhúzódásából fakadó kockázatok kivédésére - közölte a nemzetgazdasági miniszter.
A kormány felkészült az eurózóna válságának elhúzódásából fakadó kockázatok kivédésére, alternatív makrogazdasági előrejelzéseket is kidolgozott, az ebből fakadó eltérések kezelésére a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő, összesen 300 milliárd forintot kitevő tartalékok elégségesnek bizonyulnak - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Az Országgyűlés honlapján közölt válaszban a tárcavezető megerősítette azt is: további, a 2012-es költségvetéssel kapcsolatban bejelentett bevételi és kiadási intézkedésekre nincs szükség. A kormány olyan költségvetési törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, amely az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa által felvetett problémákat kezeli. Olyan intézkedések kerültek elfogadásra, amelyek tartósak, szerkezeti jellegűek, és biztosítják, hogy az államháztartás hiánya a 3 százalékos referenciaérték alá kerüljön 2012-ben. Ezek kiváltják a tanács által egyszerinek minősített intézkedések kifutásának hatását.

Ezen felül a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban a kormány már figyelembe vette a világgazdasági környezet romlását, és a konvergenciaprogramhoz képest jelentősen lefelé módosított makrogazdasági előrejelzésre építette a költségvetést - áll a dokumentumban.

Matolcsy György felhívja a figyelmet arra is: 2013-ban a Széll Kálmán Terv hatályba lépő megtakarításai ellensúlyozzák az ágazati különadók megszüntetésének és a bankadó megfeleződésének hatását. 2014-től kezdődően pedig már nincsenek olyan egyszerinek mondott bevételek, amelyek kiesése pótlólagos problémát jelentene a költségvetésnek, és további intézkedéseket tenne szükségessé - fogalmaz a miniszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felzúgnak a szirénák az országban a Csillagok Háborúja vészhelyzete miatt

Országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz november 21-én hétfőn. Bakondi szerint a mostani nagyobb gyakorlat lesz, mint a májusi Gyűrűk ura-féle volt. Tovább olvasom