Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Matolcsy hármas célt fogalmazott meg

Új növekedési tervet kell kialakítani - mondta a nemzetgazdasági miniszter, miután Orbán Viktorral közösen 11 közgazdásszal tárgyalt pénteken.

A miniszterelnökkel és a nemzetgazdasági miniszterrel pénteken egyeztető vezető közgazdászok véleménye egyértelmű volt a tekintetben, hogy a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolják Magyarország leminősítését - derült ki azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet Matolcsy György tartott az egyeztetés után.

Matolcsy György a fundamentumok között említette a költségvetési hiányt, a folyó fizetési mérleg helyzetét és a foglalkoztatás változásának irányát.

"Itt valami más van. Voltak, akik ki is mondták, hogy itt egy spekulációs támadás egyik eleme van, voltak, akik ebben nem voltak biztosak, de abban egyetértettek, hogy a fundamentumok nem indokolják a Moodyís leminősítését" - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Kijelentette: spekuláció folyik Magyarország ellen, "meghatározó magyar pénzügyi területeken, tehát az állampapír, a forint, a CDS felár, és úgy általában az országgal kapcsolatos pénzügyi bizalom terén". "Ez sajnálatos, ennek nem kellene így lennie", pontosan azért, mert a Magyarország kormánya bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából az Európai Unió legjobb országai közé tartozunk - mondta Matolcsy György.

Orbán Viktor közgazdászokkal egyeztet. Fotó: MTI (galéria)

Hozzátette: ezzel az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja és a Magyar Nemzeti Bank is egyetért. A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarországon egy jövő évi csökkenő német gazdasági növekedés esetén nem reális a 1,5 százalékos gazdasági növekedés, így a magyar gazdaság 0,5 és egy százalék között bővülhet 2012-ben.

Matolcsy György hangsúlyozta: konkrét előrejelzés még nincs, egyelőre ez a sáv határozható meg a gazdasági növekedés kapcsán.

A nemzetgazdasági miniszter egy új növekedési terv kialakítását, a pénzügyi védőhálót, valamint a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést nevezte meg három célként.

Elmondta: a közgazdászok is azt tanácsolták a kormánynak, hogy új növekedési terv keretében meg kell vizsgálni, milyen belföldi vagy külföldi pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba, és ezzel nagyobb növekedést produkálni.

A miniszter a pénzügyi védőháló érdekében a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Unióval való szoros együttműködést hangsúlyozta, és a tárgyalópartnerekkel egyetértve fontosnak nevezte a Magyar Bankszövetséggel való együttműködést is a végtörlesztés érdekében.

Matolcsy György kérdésre válaszolva az IMF-fel való tárgyalásokról elmondta: a magyar kormány természetesen szeretett volna egy rugalmas hitelkeret-megállapodást elérni, "ezt azonban úgy tűnik, nem tudjuk megcélozni". Hangsúlyozta: az elővigyázatossági és a készenléti megállapodás közül a magyar kormány a rugalmasabbat szeretné elérni az idén decemberben kezdődő tárgyalásokon.

Hangsúlyozta: a kormány nem szeretne az IMF, az Európai Unió vagy az Európai Központi Bank finanszírozási keretéhez visszatérni. "Nem lehívni szeretnénk egy későbbi hitelkeretet, hanem egy pénzügy védőhálóként a pénzpiacok számára bemutatni" - jelezte a nemzetgazdasági miniszter, hozzáfűzve, hogy Magyarország sikeresen finanszírozza magát a pénzpiacokról, ez nem változhat a következő hónapokban, években sem.

Korábban íruk:

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken folytatja a tizenegy vezető közgazdásszal szeptemberben kezdett konzultációt, a találkozó röviddel fél négy után kezdődött a parlamentben.

A megbeszélésen - hasonlóan a szeptemberi találkozóhoz - Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vesz részt.

Orbán Viktor közgazdászokkal egyeztet. Fotó: MTI (galéria)

A kormány részéről Orbán Viktor mellett részt vesz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az egyeztetésen minden bizonnyal szó lesz arról is, hogy a Moodyís pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

A konzultáció után információk szerint Matolcsy György és Szijjártó Péter tart sajtótájékoztatót.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. azigazitrebitsch 2011. november 26. 17:07
  „30.info.
  Sajna nemcsak a parlamentben,egy kis érdekesség,így takarékoskodnak a nagy vezír háza táján:
  http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/jutalmak-napi-dijak-milliokat-osztottak-szet-orbanek-4888/”
 • 34. zehn 2011. november 26. 13:56
  „Nem tanácskozni kellene kedves Miniszter úr,hanem a lehető leggyorsabban elhúzni a gazdasági tárca éléről. Ugyanis többször és folyamatosan bizonyítja totális alkalmatlanságát. Addig kellene lemondania,míg visszafordíthatatlanul a mélybe nem irányítja a hazámat!”
 • 33. zsozsinho 2011. november 26. 13:41
  „http://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
  érdemes megnézni, ennél aktuálisabb nem is lehetne...
  Nem süllyedünk, nem süllyedünk! Emelkedünk! :) Bár jelen esetben nincs kedvem nevetni :(”
 • 32. Power 2011. november 26. 12:36
  „"2008. október 29.
  A határozott magyar intézkedések biztosították, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió döntése alapján Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap.
  Új jövő évi adócsomagot terjesztett be a kormány a parlamentnek. Az előterjesztésben főként az egyszerűsítést szolgáló döntések kaptak helyet.
  A miniszterelnök tévéinterjújában megerősítette a pénzügyi válság okozta gazdasági visszaesést megelőzendő kormányzati intézkedéseket, közte a közszféra bérbefagyasztását, illetve a 13. havi nyugdíj szabályainak változását."

  2008-ban hitelekkel kerültük el az államcsődöt. A felvett hitelekből még a bankokat finanszíroztunk, mialatt a közszférában dolgozóknak és a nyugdíjasoknak csak a megszorítások maradtak.

  Mitől lenne más az "új növekedési terv" ? Megszorítások, ÁFA-emelés, nyugdíjak elvétele, stb.”
 • 31. gavallér 2011. november 26. 10:21
  „Itt a megváltó ötletgazda legújabb , korszakalkotó és váltó új dumája: új növekedési tervet kell kidolgozni.
  Szerintem ez a fickó vezeti OV-t is.”
 • 30. deszkás 2011. november 26. 10:12
  „Aki képes volt (anno) az M5-öst eladni aztán visszavásárolni annak ennyire futja.”
 • 29. Én2 2011. november 26. 09:28
  „Azért még egyik kormány se tette tönkre az országot ennyire, nem most kellett volna leülni tárgyalni az pénzügyesekkel hanem sokkal hamarabb. Nem kellene onfejűnek lenni.Hiába fiatalok és nincs tapasztalatuk csak nagy szájuk.”
 • 28. info 2011. november 26. 09:08
  „Nem kell egymást jutalmazgatni a parlamentben több milliós összegekkel és nem lesz akkora hiányunk. Akik pedig segítségre szorulnak azoknak gyűjtsenek a szegények-hm.”
 • 27. spiler 2011. november 26. 08:43
  „nefogalmazzon, ne tervezzen HUZZON A BÚS...A,MERT MINKET ÁTVERHET DE A VILÁGOT NEM azt nemtürik”
 • 26. papsajt 2011. november 26. 08:13
  „a magyar politikai szereplők, olyanok mint a magyar fociban. Ugyan azok az edzők vándorolnak csapatról csapatra. Itt is a kormányzó pártok mindig ismerős , többször leszerepelt ,megbukott hazug, pénzéhes politikusokkal vannak teli.
  Nem 750ezres fizetés járna nekik az biztos.

  Érdemes egy közismert hírportál hozzászólásait megnézni:
  http://www.hir24.hu/belfold/2011/11/25/harmas-celt-fogalmazott-meg-matolcsy/”
 • 25. lukrecia 2011. november 26. 08:01
  „"Az a baj, hogy ez az egész banda Fidesz, MSZP, SZDSZ, KDNP, LMP, MDF etc... egy tőröl fakad, tehetségtelen és mind a mai napig nem tudjuk mit egyezkedtek az akkori állampárttal az ún. "ellenzéki" kerekasztal-tárgyalásokon mert az is titkos még 40 évig."
  Na kérem ezt nem én írtam , csak beidéztem az előttem szólótól. Nem is engedélyezték volna a "rendszerváltást" elvtársék , ha nem ők vihetik tovább a hagyományokat. Belebújtak az álcaruhába, és mindegy minek hívjuk őket. Biorobotokká süllyesztik a népet, csak annyi fizetést adnak hogy éhen ne haljá, mert holnap még be kell menni kiszolgálni őket. Az ország adósságát meg görgetik immár 40-50 éve tovább tovább, ami csak növekszik. Inflálják a Ft-t , elnyomják a normálisan gondolkodókat. Szozsenyicint idézném a legszívesebben.”
 • 24. Lehiggadt 2011. november 26. 07:54
  „"A megbeszélésen - hasonlóan a szeptemberi találkozóhoz - Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György, Szász Károly, Töröcskei István, Soós Lőrinc, Auth Henrik, Szapáry György és Arnold Mihály vesz részt."
  Ezek a "vezető közgaszdászok"?
  Mit tettek ezek le eddig az asztalra? Ki bizonyított? Ezek se...nyaló hajbókolók mindig csak az "észt" osztották - kevés sikerrel! Ezek közül már csak a (sváb)Bogár Lacika és Cáth Magdika hiányzik, akik az ECHO-TV-ben osztották a cinikus fizimiskájukkal az észt...
  Olyan üzletemberekkel kellene megbeszélést tartani, akik BECSÜLETES eszközökkel SIKERESEN bizonyítottak a gazdasági életben! Én ide sorolnám akár Stadler Józsit IS! Aki a börtönből kijőve napok alatt újraépítette a birodalmát! A könyvelése miatt pedig nem őt kellene elmeszelni!
  Róna Péter? Ő miért nem? Költői kérdés: Őt miért tartották évzizedeken keresztül vezető beosztásban - nyugaton?
  Fock Jenőnek javasolták anno, hogy vegye maga köré azr a 100 vállalati vezetőt, akik sikeresen érvényeslnek a "szabályozók" közepette, akikkel dolgoztassa ki az újakat! Aztán ez így ismétlődjön!...”
 • 23. X_Y 2011. november 25. 23:26
  „Három cél:
  1. Miniszter maradni
  2. Sok pénzt lenyúlni
  3. Lehetőséget adni a haveroknak hogy shortolással meg forint elleni spekulációval milliárdokat lenyúlni

  +1. A zembrereket meg magasról le..ni - megtették amire szükségünk volt, a sok fidesz-zombi 2/3-dal bejuttatott minket.”
 • 22. nemecsekerno_007 2011. november 25. 21:08
  „Van egy lazán kapcsolódó vicc.

  Az USA-ban egy kamion odaér egy aluljáróhoz amire magasság-korlátozás tábla van kitéve aminél a kamion magasabb. A magyar soför megáll, körülnéz és odaszól a szintén magyar kocsikíérőnek:
  - Te figyejjé, nem látok rendőrt! Megpróbáljuk?

  Az a baj, hogy ez az egész banda Fidesz, MSZP, SZDSZ, KDNP, LMP, MDF etc... egy tőröl fakad, tehetségtelen és mind a mai napig nem tudjuk mit egyezkedtek az akkori állampárttal az ún. "ellenzéki" kerekasztal-tárgyalásokon mert az is titkos még 40 évig. Ti elhisztek ezeknek bármit is, amikor egy volt párttitkár-helyettes van az alkotmánybírák közt. A kádári titkosrendőrség szolgálása után, hirtelen megvilágosodott és tudja, hogy működik a demokrácia. Na mindegy, birka népnek ilyen vezetői "képződnek"”
 • 21. Larsson 2011. november 25. 20:26
  „Úgy néz ki minden hitelest kiherél a nem létező "gazdaságpolitikájuk"! Grt a nagyszerű k.rmánynak, kíváncsi lennék még milyen csontváz van a szekrényükben, mi vár ránk 2012-ben???”
 • 20. saturnus 2011. november 25. 20:24
  „Gyerekek nem veszitek észre? Hát elfogyott a benzin az autópálya közepén és nincs tovább,a tömeg meg közeleg és kibeleznek,felkoncolnak minket.”
 • 19. komló 2011. november 25. 20:21
  „Meddig türjük .hogy kiröhögjenek és hajléktalanokká tegyenek bennünket”
 • 18. pistimolnar 2011. november 25. 20:13
  „Viselkedésük - és tetteik is - a nyomdafestéket nem igen tűri, pedig lenne egy-két keresetlen szavam...”
 • 17. TELSTAR 2011. november 25. 20:10
  „Mi lehet az a hármas cél?

  1. Lemond
  2. Monnyonle
  3. Le Mond-e?”
 • 16. Logaritmus 2011. november 25. 19:58
  „A mindenit, micsoda zseniális terv, hát nem pont ugyanezt mondogatta minden értelmes ellenzéki Orbánnak és a Fidesznek másfél éve?

  1) normális költségvetés kell
  2) nem idétlenkedni az IMF előtt
  3) nem ütni a gazdaság motorját, bankokat”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

132 milliárd jut 2012-ben közfoglalkoztatásra

A cél a 94, hátrányos és különösen hátrányos helyzetű kistérség felzárkóztatása - mondta Pintér… Tovább olvasom