Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Matolcsy: jövőre 2 százalék is lehet a gazdasági növekedés

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg az NGM és a Fidesz-KDNP.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi műveleteire is kiterjeszthetik a pénzügyi tranzakciós illetéket - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP- frakciószövetség állapodott meg egy 300 milliárd forintos foglalkoztatást segítő program részeként.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt azután jelentette be, hogy csütörtök délelőtt egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből.

További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot "venne kölcsön" - jelezte Matolcsy György. Ennek kapcsán kifejtette: az utolsó 100 milliárd forint azért kölcsön, mert - miután megkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval - várhatóan már idén csökkennek a magyar állampapír-hozamok. Ennek köszönhetően Matolcsy György szavai szerint "reálisan" legalább 150 milliárd forintnyi hozamcsökkenésből adódó kamatkiadási megtakarítása lesz Magyarországnak 2013-ban. Hozzátette: ebből a 150 milliárdból 100 milliárdot tesznek a program mögé, a kamatkiadási megtakarítást pedig visszapótolják az év során, vagyis a költségvetési tartalék szintjét egész évben ez a módosítás nem érinti.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy a Magyar Bankszövetséggel folytatott egyeztetések eredményekképpen az eredeti, 280 milliárd forintos tervekhez képest 140 milliárd forintos tranzakciósilleték-bevétellel számolnak 2013-ban. A csökkenés oka, hogy elfogadták a bankszövetség azon javaslatát, hogy a magyar pénzügyi tranzakciós illetéket - a bevezetés évében mindenképpen - a német és osztrák bankrendszerben alkalmazott, a pénzügyi tranzakciókat terhelő felső korláthoz igazítsák, ami átszámítva 6000 forint - fejtette ki Matolcsy György. Hozzáfűzte, hogy 2013-ban megmarad a bankadó fele, ami 60 milliárd forint bevételt biztosít.

A tervezettnél 140 milliárd forinttal kisebb illetékbevételt három forrásból pótolják ki: 50 milliárd forintot biztosítanak a kamatfizetési megtakarításból, emellett úgy gondolják, hogy mind az MNB-nél, mind az államkincstárnál 100-100 milliárd forintnál több bevételt hoz a tranzakciós illeték kiterjesztése. Ez a többlet Matolcsy György szerint 40 milliárd forinttal javítja a költségvetés pozícióját. További 50 milliárd forint bevételt hozhat, ha sokan választják az új program lehetőségeit, és a vállalkozók élnek az élőmunkateher csökkentésével, az kedvezően hat a magyar gazdaság növekedésére.

A miniszter szerint jövőre a bruttó hazai termék - a tervezett 1,6 százalék helyett - akár 2 százalékkal növekedhet a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagnak köszönhetően. Matolcsy György kiemelte: 1,5 millió magyar munkavállalót és vállalkozót érinthet kedvezően a csomag, ha az előterjesztett javaslatokat a kormány is elfogadja.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a 2013-as költségvetés alapszámait, alappilléreit nem érintheti a csomag, és az államháztartási hiányra vonatkozó 2,2 százalékos célértéket sem. Szólt arról is, hogy a tehercsökkentő programot három évre tervezik, most az első évi program tartalmáról és pénzügyi fedezetéről egyeztek meg.

Matolcsy György szerint a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos aggodalmak eloszlottak a Magyar Bankszövetséggel való tárgyalások végén, és a 6000 forintos felső korlát beépítésével pénzügyi tranzakció, pénzügyi művelet a bankszövetség vállalása szerint nem hagyja el Magyarországot. A miniszter kérdésre kifejtette: az MNB elnökével részletesen nem egyeztettek az illeték áthárításáról, de szakértői szintű jelzés történt, és az Ecofin tagjait és értesítették a tervezett lépésről. A pénzügyi tranzakciós illetékből befolyó bevételek kapcsán részletezte, hogy a bankrendszerből pénzforgalmi szemléletben 140 milliárd forinttal, az államkincstár és az MNB részéről pedig 240 milliárd forinttal számolnak, vagyis 380 milliárdos bevételt irányoznak elő. Egy másik kérdésre azt válaszolta: mivel a jegybank teljesen független a kormánytól, ezért még csak sejtéseik sincsenek arról, hogy az MNB áthárítja-e majd a tranzakciós illetéket a pénzintézeti körre.

A miniszter leszögezte azt is, hogy nincs semmilyen kiigazító lépésre szükség a költségvetés alapszámait illetően. "Nagy biztonsággal állítható", hogy az illeték beszedhető - mondta.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a sajtótájékoztatón igazságos megoldásnak nevezte az MNB pénzügyi műveleteire kivetni a tranzakciós illetéket.

Rogán: 300 milliárdos tehercsökkentésben állapodott meg az NGM és a Fidesz-KDNP

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP - jelentette be csütörtökön Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, közölve egyebek mellett azt, hogy a kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is. A Fidesz-KDNP javasolja azt is: a nyugdíjak és a családtámogatások folyósítását ne sújtsa a pénzügyi tranzakciós illeték.

MSZP: bizonytalan bevételekből tervez tehercsökkentést a kormány

Az MSZP örvendetesnek tartja, hogy munkahelyteremtő intézkedésekről állapodott meg a kormány és a Fidesz-KDNP, de a szocialisták úgy ítélik meg: a háromszázmilliárd forintos tehercsökkentés megvalósítása kérdéses, mivel a bevételek, amelyekre alapozzák, rendkívül bizonytalanok.

Kovács Tibor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: nem látszik, hogyan lehet jövőre a tervezett hiány megtartása mellett végrehajtani azt a tehercsökkentést, amit az MSZP már hosszú ideje sürget, a költségvetés ugyanis rendkívül ingatag, bevételeinek legalább egyharmada megalapozatlan.

Az MSZP szerint ehhez a büdzsé teljes átdolgozására vagy még inkább annak visszavonására és új költségvetés benyújtására volna szükség.

Ezt indokolja, hogy a parlament költségvetési bizottsága csütörtökön a pénzügyi tranzakciós illeték és a baleseti adó átalakítását kezdeményezte - mondta a szocialista politikus, hangsúlyozva, a kormányoldal az ülésen nem tudott választ adni arra, hogy ez miként változtat majd a büdzsé bevételi oldalán, így különösen aggályos, hogy a kabinet nagyrészt ebből fedezné a háromszázmilliárdos tehercsökkentést.

Azt, hogy a kormány és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség megállapodása alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjedhet a tranzakciós illeték, Kovács Tibor úgy értékelte: az állam valójában csak egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt.

Kitért arra is, az MSZP helyesnek tartja a munkahelyek létrejöttét és megőrzését szolgáló intézkedéseket, de úgy ítélik meg, hiba, hogy két évet kellett várni ezekre, noha a szocialisták hosszú ideje sürgetik a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok foglalkoztatásának támogatását.

A megállapodás alapján csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, egyszerű munkakörben fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd a munkáltatóikat terhelő közterhek csökkentésén keresztül - részletezte Rogán Antal a 2013-as költségvetést érintő lépéseket. A kormánypártok számításai szerint csaknem másfél millió ember munkahelyét érintő program egyébként három évre szól, a 300 milliárd forint pedig csak az első évre vonatkozik.

A kisadózók tételes - az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára hasonlító, de egymással "csak rokonságban" álló, mert szélesebb kört érintő - adója az összes eddig általuk fizetett teherformát felváltja majd 2013-ban - mondta, a kisadózókra pedig példaként említette a cipészeket, fodrászokat, újságírókat, akiknek így szerinte csökkennek adózási terheik.

A 25 körüli vagy annál kevesebb embert foglalkoztató kisvállalatok adóterheiről a frakcióvezető kifejtette: esetükben a társasági adónál, a szakképzési hozzájárulásnál, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulásnál és a szociális hozzájárulási adónál egy egyszerűsítést vezetnek be, így ezeket egy új, a jelenlegiekhez képest lényegesen kisebb terhet jelentő kisvállalati adó váltja ki. Ezt elsősorban azok a kisvállalatok fogják kedvezően értékelni, amelyeknél a költségek jelentős részét a munkaerő foglalkoztatása teszi ki - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy az eva és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) megszűnik-e, Rogán Antal azt válaszolta: "majd ki fog derülni", miután egyeztetnek az érintett kisvállalkozói körrel a nyáron. Lehetőségként említette, hogy választani lehessen az adózási formák között, de a megszűnést is.

A 300 milliárd forintos program a költségvetési hiányt nem érintheti - húzta alá a kormánypárti politikus.

A tájékoztatón Harrach Péter KDNP-frakcióvezető hozzátette azt is, hogy a kereszténydemokraták kérése alapján a tartósan munkanélkülieknek és a kisgyermekes édesanyáknak, az ő elhelyezkedésüket segítő, nagy mértékű adócsökkentést és több évre szóló megoldást javasoltak az egyeztetésen.

A két politikus bejelentette továbbá, hogy a Fidesz-KDNP javasolja: a nyugdíjak és a családtámogatások, a családi pótlék, a gyes és a gyed folyósítását ne sújtsa a pénzügyi tranzakciós illeték. Rogán Antal hozzátette, egyetértenek azzal, hogy a jelentős exporttevékenységet kifejtő cégek esetében a vállalatközi pénzforgalmat nem érdemes a tranzakciós illeték hatálya alá vonni.

Közölte, a programmal kapcsolatban minden további részletet hétfőn ismertetnek, a kormánytól pedig azt kérték, hogy a szükséges jogszabályokat július 12-ig terjessze a Ház elé.

Olvasóink írták

 • 18. C6H12O6 2012. június 29. 19:29
  „Beleszámolta szegénykém kínjában az egyre nagyobb számban külföldön dolgozó magyarokat is a gazdasági fejlődésbe. Nekik valóban jobb lehet /200%-os növekedésnél is több a saját körülményeikben/. Tegnap kiszámoltam a kissé körülményes statisztikai felmérésből itt a neten, hogy napi 2500-nál is több honfitársunk távozik külföldre dolgozni átlagosan, avagy készülődik örökre oda is költözni. Nem kicsit meglepődtem, bár a közvetlen környezetemből is elmentek 20-an 2 hónapon belül. Mi lesz így az országból, nemhogy a haldokló gazdaságból...”
 • 17. Emberségetavilágnak 2012. június 29. 16:44
  „13. csmano 2012.06.29. 07:01
  Az árfolyam piszkálása épp olyan, mint a kiskamaszok egy sima-egy fordított játéka lyukasórán az iskolai wc-ben.
  Fel lehet verni, lehet örömködni, aztán magától hanyatlani kezd.”
 • 16. Emberségetavilágnak 2012. június 29. 16:38
  „Csak arról van szó, hogy a növekedés 2 %.
  Vegyük alapul a fejet, mint a számegyenes nagy büdös nulláját.
  Ha én vagyok a számegyenes, akkor a jobb kezem a "+", bal kezem a "-".
  Tegyük fel, neki is.
  Akkor háttal áll nekem.
  Hátat fordít nekem, nem láthatom a tiszta tekintetét.
  Szembefordul velem, szembenálló fél lesz?
  Akkor, ami jobb, az bal, vagyis a bal az jobb, jaj, dehogy, dehogy, de akkor az a 2 % tulajdonképpen merrefelé növekszik?
  Mennyi sületlenséget tud ez a kánikula kihozni az emberből!?”
 • 15. spiler 2012. június 29. 15:34
  „hol szerezte a diplomáját ECSERIN?
  A MI CSALÁDUNKTÓL MÁR NAGYON NEM TUD MIZT ELVENNI CSAK AZ ÉLETÜNKET....de lehet ,hogy ez a cél.....NEMADOM!”
 • 14. deszkás 2012. június 29. 09:05
  „Hogy sok e a 140 milliárd? Az olajszőkítésnél a titkosításkor már ennek cca a 10x-ese + postamaci vándorolt illetékes(?) zsebekbe.”
 • 13. csmano 2012. június 29. 07:01
  „Nagyon csökkent a benzin ára, ezzel a befolyó adó is , tehát kellett mondani valami nagy baromságot (elnézést : nemzeti fülkeforradalmár délibábot), hogy ismét szárnyaljon a forint árfolyama.”
 • 12. újratöltve 2012. június 29. 06:35
  „Túléltük a törököt-tatárt, ezt a pénzügyi zsenit nem fogjuk!”
 • 11. alfa258 2012. június 28. 22:53
  „tamagocsimatolcsi már megint hazudsz? A szemedet vizsgáltasd már meg, utána az agyadat is!”
 • 10. roxper 2012. június 28. 22:11
  „Tehát úgy gondolják, hogy az elmúlt 2 évben megfojtott kisvállalkozások a terhek csökkenésével párhuzamosan több pályakezdő és nyugdíj előtt álló embert fognak foglalkoztatni, úgy hogy nincs piac, a gazdaság zsugorodik, nincs fizetőképes kereslet, természetesen az egykulcsos-adójóváírás kombó "kedvező" hatásának köszönhetően!
  Ja és persze növekedésről álmodik, ha-ha-ha!”
 • 9. deszkás 2012. június 28. 22:05
  „Kitolcsimatolcsi.”
 • 8. szatyi 2012. június 28. 20:38
  „A forint ismét bukott a bejelentés hatására! Bravó, csak így tovább!”
 • 7. majus1 2012. június 28. 19:55
  „Gyuribá!
  A számok aztán nem zavarják?”
 • 6. Queenmargareth 2012. június 28. 19:14
  „Nem lesz az sok nekünk?:)))))”
 • 5. smalltown 2012. június 28. 18:33
  „Mindennapra Egy Matolcsy Vicc”
 • 4. Ebgondolat 2012. június 28. 17:03
  „Ez már több, mint elképesztő!
  Miután a fideszes csókos ÁSZ vezető és a költségvetési tanács elnöke is egy esetleges recesszióról beszél, ez a hihetetlenül pofátlan, "széleslátókörű" lény képes 2%-os növekedésről hazudozni!
  Továbbá két fent nevezett személy azt is elismerte, hogy az egy kulcsos 16%-os szja a legfőbb baja a költségvetésnek és a rendre hiányzó 550 milliárd forint pótlására kellenek a megszorítások: csipsadó, jövedékiadó-emelés, tranzakciós adó, stb...”
 • 3. donkorda 2012. június 28. 16:24
  „Matolcsy: jövőre 2 százalék is lehet a gazdasági növekedés... Hollandiában :D”
 • 2. papika56 2012. június 28. 15:57
  „matolcsi --nézesd meg magad orvossal ! Baj van vállon felül.
  Keszekuszaszem --jóóó lenne ha a narancsos köd felszállna , és meglátnák a VALÓ_VILÁGOT !!!
  Munkahely teremtés : O, remény : O.
  Hazudozás, ígérgetés ...már hiteltelen kormánynak SENKI se hisz !!!”
 • 1. rózsakert 2012. június 28. 15:42
  „jajajaj ez az ötletelés!!!!!!!!! vicc---európa-ahová exportálunk recesszióban-belső fogyasztás hónapról hónapra csökken----EZEK UTÁN EZT ÁLLÍTANI?????A KURUCZCSODA!!!........orvosok -készülni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: 300 milliárdos tehercsökkentésben állapodott meg az NGM

Háromszázmilliárd forint értékű tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági… Tovább olvasom