Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Matolcsy: kell a hitelprogram

A jegybankelnök szerint MNB négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz.
Az MNB négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz - mondta Matolcsy György jegybankelnök az MNB országos szakmai konzultációjának másodi pénteki állomásán, Balatonfüreden.

Az MNB elnöke a jegybank országos konzultációs sorozatának balatonfüredi második állomásán elmondta: mivel az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás rendben van, ez után egyrészt mindenfajta pénzügyi költség csökkentésére kell törekednie a jegybanknak.

Matolcsy György a területeket sorolva elmondta: a jegybanknak nem szabad terhelnie a költségvetést, ezért az idén és jövőre is nullszaldósnak kell lennie az MNB működésének.

A növekedést segítő harmadik terület a jegybank által bejelentett növekedési hitleprogram.

A negyedik terület - mondta -, ha „balul ütne ki valami az unióban vagy a világban és újra megtámadnák Magyarországot", akkor a jegybanknak kötelessége megvédeni a magyar pénzügyi rendszert. „Reméljük ez nem történik meg" – tette hozzá.

A növekedési hitelprogram szerény, de szükséges

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram szerény, de szükséges program a növekedési fordulat eléréséhez - mondta Matolcsy György jegybankelnök az MNB országos szakmai konzultációjának második, pénteki állomásán, Balatonfüreden.

Hangsúlyozta: a jegybank eszköztára szűk, de a bejelentett intézkedések szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjön a növekedési fordulat és fenntarthatóvá váljon a növekedés.

Azzal kapcsolatban, hogy a monetáris tanács minden kamatdöntési periódusban 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött, úgy fogalmazott: "ez a fokozatosság, kiszámíthatóság bejött, a folyamatosság, tehát az, hogy mindig megyünk előre, az bevált, az egy jó stratégia".

Matolcsy György szerint a magyar hitelrendszer "alig működik". Egy széles mikrovállalati körben lényegében nincs hozzáférés a pénzpiacokhoz, és ha van, akkor drágán működik.

Kijelentette: mivel Magyarországon az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás "rendben van", az MNB négy területen járulhat hozzá a növekedési fordulathoz.

Egyrészt a pénzügyi költségek csökkentésére kell törekednie a jegybanknak.
Az ilyen költségek között említette a jegybanki alapkamatot, az alapkamat után beárazott hitelkamatokat és az állami adósságszolgálat kamatterhét. Rámutatott: minden esetben amikor az MNB kamatot vág, az átgyűrűzik az állampapír-piaci hozamokba, de növekvő állampapír-piaci keresletet is teremt, mert a befektetők arra számítanak, hogy később még alacsonyabb lesz a kamatszint.

Hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nem szabad terhelnie a költségvetést, ezért az idén és jövőre is nullszaldósnak kell lennie az MNB működésének. "Ez kötelességünk" – fogalmazott, emlékeztetve, hogy az Európai Unió korábban 2013-2014-re 380 milliárd forintos jegybanki veszteséget jósolt, amelyet a költségvetésből kellene finanszírozni.

A növekedést segítő harmadik terület a jegybank által bejelentett növekedési hitleprogram.

A negyedik terület - mondta -, ha "balul ütne ki valami az unióban vagy a világban és újra megtámadnák Magyarországot", akkor a jegybanknak kötelessége megvédeni a magyar pénzügyi rendszert. "Reméljük ez nem történik meg" – tette hozzá.

Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt róla: az igazgatótanács úgy döntött, hogy a növekedési hitelprogram első pillérének keretében a beruházási célra folyósítandó hitelek folyósításához a bankok 2014. február végéig kapnak haladékot.

A program júniustól augusztusig tartó futamideje alatt a szerződéseket kell megkötni és ez idő alatt a hitelösszeg 30 százalékát kell csak folyósítani.

A fennmaradó összegeket a hitelintézetek a folyósítás esedékességekor kérhetik majd az MNB-től.

A jegybank korábban arról tájékoztatott, hogy a beruházások megfelelő előkészítésének érdekében az ilyen hitelekért folyamodó vállalkozások később is felvehetik a kedvezményes kamatfeltételekkel nyújtott hitelösszeget.

Nagy Márton az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hitelintézeteknek valószínűleg jövő kedden küldik ki a szerződéstervezeteket és a terméktájékoztatót, a bankoknak pedig jövő péntekig kell közölniük, hogy mekkora összeget igényelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: ˝a maffiabaloldal˝ nem juthat újra politikai vezető szerephez

A Gyurcsány-Bajnai-kormány idején a baloldali kormány és az alvilág között köttetett "paktumok" mind… Tovább olvasom