Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Matolcsy: kitolhatják az új típusú pénztárgépek bevezetését

Lehet, hogy a tervezett április elseje helyett csak később vezetik be az új típusú pénztárgépeket.
"Az új típusú pénztárgépek bevezetésének ütemezése a realitáshoz igazodva, a műszaki, technikai feltételeknek teljes mértékben megfelelve kerül megállapításra. Nem zárható ki, hogy – részben a beérkezett észrevételekben megfogalmazott érvek figyelembevétele alapján – a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül a jogszabály véglegesítése során" - közölte egy szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolva a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt.

"Pénztárgépet húsvétra?" címmel az MSZP-s Tóth Csaba fordult kérdéssel a tárcavezetőhöz. A parlamenti honlapon elérhető irományában emlékeztetett arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. december 14-én jelentette meg a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló, 109 oldalas rendelettervezetét, amelynek véleményezésére három napig volt lehetőség. "A szakmai szervezetek észrevételei alapján az látható, hogy véleményük szerint a pénztárgépek cseréjének tervezett 2013. március 31-i határideje tarthatatlan" - írta, rámutatva egyebek között arra, hogy az egyik szervezet jelzése szerint például az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem is kaphatóak egyetlen gyártónál sem.

Válaszában Matolcsy György - amellett, hogy jelezte a bevezetési céldátum esetleges módosítását -, rögzítette: annak érdekében, hogy az új típusú pénztárgépekre való átállás költsége ne jelentsen komoly megterhelést az érintett vállalkozások számára, a kormány közvetlen állami támogatással fog segítséget nyújtani. A rendelettervezet hatásvizsgálati lapján szereplő 17 milliárd forint ráfordítás jelentős részét tehát a pénztárgépek cseréjéhez, átalakításához biztosított állami támogatás jelenti. További 4,5 milliárd forint kiadást jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészülése a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összeköttetésének megvalósítására - tudatta a miniszter, aki a szürkegazdaság visszaszorításának szándékával indokolta a pénztárgépek adóhatóság általi online felügyeletét.

Olvasóink írták

 • 11. X_Y 2013. január 04. 17:57
  „9. Agyalapi 2013.01.04. 17:40

  The Mighty Vekker :)”
 • 10. X_Y 2013. január 04. 17:54
  „8. csafe 2013.01.04. 16:09

  Szerintem ezzel is úgy járnak majd mint a regisztrációval: 2014-ben nem lesz bevezetve.
  Csak az a gond hogy az ebből várt pénzt már 2012 végén el is költötték...”
 • 9. Agyalapi 2013. január 04. 17:40
  „Mikor ébred már fel ez az ember? Küldeni kéne már neki egy jó erős csörgőórát!”
 • 8. csafe 2013. január 04. 16:09
  „Akinek egy pici műszaki, informatikai sejtése is van, azok mind tudták (tudhatták) hogy amit Matolcsy akart az egy lehetetlenség ripsz-ropsz kiépíteni. Évek kellenek ehhez! Még az üzemeltetése is rettentő sokba kerülő dolog.
  Divat műszaki dolgokban hülyének lenni, de a kurmánynak kötelező!
  X_Y, ossian33 :-) :-)”
 • 7. ossian33 2013. január 04. 14:01
  „Hiába van bekötve a nav-hoz, ha be sem ütik a pénztárgépbe az összeget. Azt ki ellenőrzi , h beütnek-e minden tételt ? Nem kellene arra meg kamerákat felszerelteni, és 24 órás figyelőszolgálatot beállítani? Vagy minden gép mellé ellenőrt állítani ...”
 • 6. X_Y 2013. január 04. 13:32
  „Ezek harsogták hogy ők majd mindent jobban tudnak és ahogy a Kedves Vezető mondta, rendet tesznek ebben a disznóólban (hogy miért nevezte a magyarokat disznóknak, az jó kérdés..)

  Egyelőre úgy tűnik az elmúlt lassan 3 évben befelé hordták a trágyát :)”
 • 5. queenmargareth1 2013. január 04. 13:16
  „:)fáj ez a sok botorság, komolyan.Kitolhatja...
  már kitoltak elég sok mindenkivel.”
 • 4. keletaru 2013. január 04. 13:11
  „Hofi mondaná a kispolskist csesztetik . Üdv Kuci”
 • 3. DMagóg 2013. január 04. 12:57
  „"... bevezetésének ütemezése ... kerül megállapításra."
  Szépen, magyarul! Mit állapítanak meg?

  "... a szürkegazdaság visszaszorításának szándékával indokolta ..."
  A szürke állománnyal tényleg gondok vannak, vissza kellene szorítani!”
 • 2. pirosmedence 2013. január 04. 12:42
  „Nagyon átgondolták! Fogalmuk sincs, improvizálnak, kapkodnak, felkészületlenek, buták.....sipirc!!!!”
 • 1. X_Y 2013. január 04. 11:58
  „" rámutatva egyebek között arra, hogy az egyik szervezet jelzése szerint például az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem is kaphatóak egyetlen gyártónál sem."

  A valóság eddig sem zavarta meg egyetlen pillanatra sem Kusza Szemet és a fülkeforradalmi kúrmányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány három fő célja közül egy sem teljesült

Az Orbán-kormány erős gazdaságot és egymillió új munkahelyet ígért, valamint harcot hirdetett az … Tovább olvasom